Friday Blog: 10 mesta koja bi uskoro mogla da nestanu!

Mesta koja su u velikoj opasnosti da iščeznu

Planeta nam ja u ugroženom stanju i već dugo nas upozorava da bi trebalo bolje da je čuvamo. Osim činjenice da je sve manje prirodnih resursa i vreme je potpuno poludelo.

Ukoliko se nešto ne promeni i čovečanstvo ne postane pažljivije prema ovim destinacijama, jedini način da se ova mesta očuvaju može biti uspomena na njih. Zato pogledajte ovaj tekst, izaberite mesto koje biste voleli da vidite i rezervišite avio kartu (jer tako je najbrže).

10. Ostrva Galapagos

Ironično, glavnu opasnost za ostrva Galapagosa su baš turisti! Sa rastom broja turista od 12% godišnje, konstantno niču novi restorani, hoteli koji postepenu narušavaju nekadašnju izolovanost ovih ostrva. Osim toga ekosistem narušavaju i motorna vozila i krijumčari životinja, ali i veliki kruzeri koji sa sobom osim turista donose i velike količine pacova.

Uzrok: Turizam

Preostalo vreme: nepoznato

Galapagos

9. Maldivi

Maldivi su najniža nacija na svetu… Zato što se oko 1.200 stanovnika ove zemlje nalazi samo jedan metar iznad površine mora. Procenjuje se da će za oko 100 godina maldivska ostrva prestati da budu pogodna za život, a situacija je toliko ozbiljno shvaćena da vlada ove države kupuje zemljište u drugim državama kako bi u budućnosti preselila svoje stanovnike.

Uzrok: rast nivoa mora

Preostalo vreme: manje od 100 godina

Maldivi

8. Veliki koralni greben

Najveći koralni greben na svetu koji se nalazi na severoistočnoj strani obale Australije trpi napade sa svih strana: povećana temperatura okeana, zagađenje i cikloni uništavaju ovo neverovatno delo prirode.

Uzrok: klimatske promene, zagađenje

Preostalo vreme: manje od 100 godina

Veliki koralni greben

7. Venecija

Iako je poznato da Venecija već duže vremena tone u more, rast nivoa mora značajno pogoršava situaciju. Čak i broj ogroman broj turista znatno oštećuje ovaj italijanski grad pa se mnogi pitaju koliko će dugo Venecija moći sve to da istrpi bez ogromnih intervencija.

Uzrok: rast nivoa mora

Preostalo vreme: manje od 70 godina

Venecija

6. Mrtvo more

U poslednje četiri dekade, čuveno slano jezero se toliko smanjilo da je ostavilo hotelske komplekse izgrađene oko njega na razdaljini od jednog kilometra od obale! Reka Jordan je najveći izvor Mrtvog mora, a pošto je države kroz koje protiče koriste zbog pijeće vode sve manje dragocene tečnosti stiže do jezera.

Uzrok: dobija manje vode iz reke Jordan

Preostalo vreme: manje od 50 godina

Mrtvo more

5. Alpi

Jedan od najpoznatijih planinskih venaca suočava se sa problemom klimatskih promena. U odnosu na XIX vek, temperature na Alpima su se udvostručile! Snežni pokrivač na Alpima bi mogao da nestane do 2050. godine.

Uzrok: klimatske promene

Preostalo vreme: manje od 40 godina

Alpi

4. Madagaskar

Četvrto najveće ostrvo na svetu pati od nesavesnih drvoseča i stanovnika koji će učinite da šume na njemu potpuno nestanu za oko 35 godina. Samim tim i sav životinjski svet, po kojem je Madagaskar poznat, bi jednog dana mogao iščezne.

Uzrok: seča šume

Preostalo vreme: manje od 35 godina

Madagaskar

3. Sliv Konga

Sliv Konga važan je jer proizvodi od 40% svog kiseonika na planeti, ali po navodima Ujedinjenih Nacija, čak dve trećine šuma sa jedinstvenom florom i faunom bi mogao da nestane do 2040.

Uzrok: rudarstvo, drvna industrija, poljoprivreda, ratovi

Preostalo vreme: manje od 25 godina

Kongo

2. Nacionalni park Glacier

Slično Alpima, globalno otopljavanje moglo bi da otopi severnoameričke glečer. Pre oko 100 godina broj glečera u Nacionalnom parku Glacier bio je oko 150, a u 2005. godini ova cifra je iznosila svega 27!

Uzrok: globalno otopljavanje

Preostalo vreme: manje od 20 godina

Nacionalni park Glacier

1. Tadž Mahal

Verovali vi ili ne, ali u narednih pet godina bi poseta Tadž Mahalu mogla da bude potpuno zabranjena. Zbog velikog broja turista i izduvnih gasova ova čuvena oda ljubavi postaje sve rizičnija za posetu.

Uzrok: zagađenje vazduha, turizam

Preostalo vreme: manje od 5 godina

Tadž Mahal

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rent-a-Car Online rezervacije

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar