Aegean Airlines Low Cost Avio Kompanije

Ocena 3.8 / 5

* * * * *
 • SedišteAtina, Grčka
 • Čekiranje putem internetaDa
 • IATAA3
 • Predati prtljag1 x 20 kg
 • CallsignAEGEAN
 • Višak prtljagaod 5 - 15 EUR / kg
 • MotoFor Every "Far Away" You Want To Bring Closer
 • Airline AllianceStar Alliance

Aegean Airlines je najveća grčka avio kompanija po broju prevezenih putnika

6.9 miliona putnika tokom 2013. godine, broju destinacija koje servisira i po veličini flote. Glavna baza avio kompanije Aegean Airlines je na internacionalnom aerodromu u Atini, a druga velika baza ove avio kompanije je u Solunu. 

Od 2010. godine Aegean Airlines je član Star Alliance, i sa novim codeshare ugovorima dostiže broj od 160 destinacija na koje prevozi putnike

U oktobru 2013. godine Aegean Airlines je kupio avio kompaniju Olimpic Air, svog najvećeg konkurenta, ali su obe avio kompanije nastavile da rade pod različitim brendom.

Imate poteškoća sa letom avio kompanije Aegean Airlines?

Unesite detalje Vašeg leta i odmah podnesite zahtev za finansijsku nadoknadu

 

Aegean Airlines - Flota

Avio kompanija Aegean Airlines je postavila sigurnost kao osnovni prioritet prilikom formiranje svoje flote. Vođena tim prioritetom avio kompanija je u poslednjih nekoliko godina je potpuno obnovila flotu sa novim avionima uz uvođenje novog sistema kontrole, permanentne tehničke podrške i čestim treninzima za zaposlene.

Flota avio kompanije Aegean Airlines pruža usluge sa sledećim tipovima letelica:

 1.  Airbus A319 (1 letelica)
 2. Airbus A320 (38 letelica)
 3. Airbus A321 (8 letelica)
 4. Dash 8 Q400 (8 letelica)
 5. Dash 8-100 (4 letelice)
 6. ATR 48 (2 letelice)

Svaka letelica iz flote kompanije Aegean Airlines je opremljena sa najmodernijim i sofisticiranim bezbednosnim sistemima kao što su ACAS II (Airborne Collision Avoidance System), the EGPWS (Enhanced Ground Proximity Warning System) i DFGS (Digital Navigation System).

Još više informacija

Aegean Airlines - Check In

Da li Aegean Airlines ima mogućnost online check-in?

Da, Aegean Airlines Vam omogućava online check-in 48 sati, a najkasnije 30 minuta pre Vašeg leta.

Online check-in za letove avio kompanije Aegean Airlines možete uraditi ovde.

Koji su uslovi za korišćenje usluge online check-in?

Vaša karta mora biti u elektronskom formatu. Prilikom web check-in ili check-in putem Vašeg mobilnog telefona potrebno je da unesete broj Vaše elektronske karte ili broj rezervacije i Vaše prezime. Prilikom online čekiranja možete izabrati željeno sedište i štampati Vašu bording kartu, poslati je na e-mail, mobilni telefon ili je preuzeti na aerodromskom šalteru.

Obavezno proverite da li ste ostavili dovoljno vremena da na aerodromu prođete bezbednostne provere, predate svoj prtljag. U zavisnosti od aerodroma, procedure su različite, ali je minimum za predaju prtljaga 30 minuta pre leta.

Da li postoji mogućnost za online check-in, ako imam predati prtljag?

Po završetku online check-in odštampajte svoj boarding pass i ponesite ga sa sobom na aerodrom. Ukoliko imate samo ručni prtljag možete nastaviti direktno na gate. Ukoliko imate predati prtljag morate otići na Aegean Airlines drop-off ili check-in šalter.

Da li mogu da izaberem/promenim svoje mesto u avionu prilikom online check-in?

Da, kada koristite online check-in možete da izaberete ili promenite svoje mesto u avionu.

Da li Aegean Airlines ima mogućnost mobilnog check-in?

Da, Aegean Airlines Vam omogućava check-in putem mobilnog telefona, 48 sati, a najkasnije 30 minuta pre Vašeg leta.

Za čekiranje putem mobilnog telefona potrebno je da odete na stranicu mobile.aegeanair.com, kliknete na CHECK-IN i potom pratite korake.

Koliko mi je vremena potrebno da check-in uradim na aerodormu?

Potrebno vreme za check-in na aerodromu je promenljivo u zavisnosti od aerodroma. Potrebno vreme za check-in za svaki aerodrom možete naći ovde.

Još više informacija

Aegean Airlines - Prtljag

Ručni prtljag

Dozvoljeni ručni prtljag na Aegean Airlines letovima u okviru ekonomske klase je ograničena na jedan komad prtljaga maksimalnih dimenzija 56 x 45 x 25 cm i maksimalne težine do 8 kg, putnicima biznis klase dozvoljeno je da unesu dva ručna prtljaga, jedan do 8 kg i dimenzija 56 x 45 x 25 cm, a drugi maksimalno 5 kg i dimenzija do 45 x 35 x 20 cm.

Za prtljag koji prelazi dozvoljene dimenzije ili težinu putnici će biti u obavezi da plate naknadu predviđenu za predati prtljag na aerodromu i da ga čekiraju.

Predati prtljag

Aegean Airlines kao low cost avio kompanija primenjuje politiku naplate predatog prtljaga u okviru Golight tarife, za Flexi klasu je dozvoljen jedan prtljag do 23 kg, a u okviru Business klase dozvoljena su dva besplatna prtljaga po 32 kg.

Za prtljag koji se dodatno naplaćuje, ili dodatne kilograme prtljaga, Aegean Airlines odobrava popust do 40 % za rezervisanje i plaćanje preko interneta, putem mobilnog telefona ili preko turističkog agenta, na aerodromu će putnici platiti punu cenu usluge.

Posebnu pogodnost ostvaruju članovi kluba lojalnosti Miles + Bonus i članovi kluba Gold Star Alliance, koji imaju pravo na jedan besplatan prtljag, do 23 kg u ekonomskoj klasi i do 32 kg u biznis klasi.

Dodatni prtljag / Višak prtljaga / Prtljag velikih dimenzija

Sav prtljag koji prelazi dozvoljene granice potrebno je dodatno platiti. Cena prtljaga sa prekoračenom težinom može zavisiti od destinacije i klase, za unapred kupljeni dodatni prtljag putnici ostvaruju popust, dok se na aerodromima naplaćuju više tarife. Dodatni prtljag možete unapred platiti u Vašoj turističkoj agenciji, putem interneta, mobilne aplikacije, ili pozivanjem kontakt centra Aegean Airlines uz minimalnu naknadu od 8 EUR.

Prtljag koji prelazi 32 kg ne može biti čekiran već mora da se prevozi kao cargo.

Sportska oprema

Prevoz sportske opreme se vrši i naplaćuje prema tri kategorije propisane međunarodnim standardima. Oprema se razvrstava u:

 1. Malu sportsku opremu, težine do 15 kg i/ili dimenzija do ukupno 140 cm u zbiru (oprema za golf, skijanje, skijanje na vodi, oprema za ronjenje).  Doplata za malu sportsku opremu iznosi 35 EUR po paru, izuzetak su  orema za golf, prvi par opreme za skijanje i skijanje na vodi koji su besplatni.
 1. Srednju sportsku opremu, težine od 15 do 32 kg i/ili dimenzija od 141 cm do 200 cm u zbiru (sportsko oružje, lovačko oružje, bicikl, zmaj, oprema za surf...) Doplata za srednju sportsku opremu iznosi 55 EUR.
 1. Veliku sportsku opremu, težine od 32 do 45 kg i/ili dimenzija od 201 cm do 277 cm (oprema za jedrenje npr.) Doplata za veliku sportsku opremu iznosi 85 EUR.

Muzički instrumenti

Na letovima Aegean Airlines-a dozvoljen je prevoz muzičkih instrumenata kao ručnog prtljaga u kabini ili kao predati prtljag.

Muzički instrumenti moraju biti obezbeđeni u tvrdim kutijama, kako bi se izbegala moguća oštećenja.

Ukoliko predajete muzički instrument kao predati prtljag bićete u obavezi da potpišete pristanak za prevoz muzičkog instrumenta pod Vašom odgovornošću, za prevoz važe isti uslovi kao za predati prtljag.

Ukoliko se muzički instrument prevozi u kabini, računa se kao ručni prtljag, i ne sme preći 8 kg i dimenizije 55 x 40 x 23 cm, za svako prekoračenje biće Vam naplaćena doplata na aerodromu po važećem cenovniku za dodatni prtljag.

Prevoz životinja

Vaš ljubimac može putovati u putničkoj kabini ili kao predati prtljag u delu aviona koji je klimatizovan i pod pritiskom.

U putničku kabinu možete uneti pse i mačke koji su u boksu maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 23 cm i maksimalne ukupne težine do 8 kg. Samo na letelicama Airbus A320 i A321 je moguć prevoz ljubimaca u cargo departmentu.

Naknade za prvoz kućnih ljubimaca su iste nezavisno da li putuje sa Vama u kabini ili se prevozi kao cargo.

Visina naknade:

 1. za kućne ljubimce do 8 kg iznosi 20 EUR za domaćim, odnosno 40 EUR za internacionalnim letovima
 2. za kućne ljubimce do 25 kg iznosi 40 EUR za domaće letove, odnosno 80 EUR za internacionalne letove
 3. za kućne lubimce preko 25 kg iznosi 80 EUR za domaće letove, odnosno 150 EUR za internacionalne letove

Doplate su po pravcu. Kućni ljubimci koji su pratioci slepima prevoze se besplatno na svim letovima kompanije Aegean Airlines.

Gubitak prtljaga

U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga potrebno je obratiti se aerodromskoj kancelariji za izgubljeni prtljag i podneti prijavu. 

Avio kompanija Aegean Airlines automatski ubacuje Vašu prijavu u sistem za pronalaženje izgubljenog prtljaga World Tracer Service, preko koga možete pratiti online Vaš prtljag.

Još više informacija

Aegean Airlines - Bebe

Da li treba da li treba da rezerviŠem avio kartu za svoju bebu?

Putnici trebaju da rezervišu avio kartu za bebe (ispod dve godine starosti). Jedna odrasla osoba može maksimalno da putuje sa jednom bebom do 2 godine.

Da li postoje dodatni troŠkovi prilikom putovanja sa bebom?

Za decu mlađu od dve godine (beba) postoji tarifa od 10 % od redovne cene karte (plus takse u zavisnosti od mesta polaska ).

Za decu mlađu od 12 godina, postoji tarifa od 67 % od redovne cene karte (bez dodatnih troškova) sem po promotivnim tarifama na kojima deca ne ostvaruju popuste.

Šta ako moje dete napuni 2 godine na putu? Da li Ću morati da kupim kartu za povratni let?

Da, od trenutka kada Vaše dete napuni 2 godine moraćete da kupite kartu za svaki sledeći let ili doplatiti razliku u ceni.

Mogu li da sedim u redu do izlaza sa svojim detetom?

Ne, ni deca ni bebe ne mogu sedeti u sedištima u redu do izlaza. Svi putnici u ovom redu moraju imati najmanje 16 godina. Pored toga, bebama nije dozvoljeno da sede u redu ispred ili iza izlaza.

Još više informacija

Aegean Airlines - Deca

Šta je usluga za maloletnike bez pratnje?

Mala deca koja putuju bez roditelja ili staratelja smatraju kao maloletnici bez pratnje. Većina avio kompanija pruža usluge da pomogne ovoj deci da dođu od njihove tačke polaska do konačnog odredišta.

Koja deca se smatraju kao maloletnici bez pratnje?

Sva deca starija od 5 godina mogu koristiti servis za maloletnike bez pratnje avio kompanije Aegean Airlines.

Koje su naknade predviđene za ovu uslugu?

Naknada za korišćenje ove usluge razlikuje se zavisno od destinacije na koju putujete, i varira od 10 EUR za domaće letove do 80 EUR za internacionalne letove, po pravcu.

Da li postoje ograničenja za ovu uslugu?

U nekoliko zemalja važi specijalni vizni rezim za decu koja putuju sama i decu kaja nisu u pratnji roditelja. Najsigurnije je kontaktirati ambasadu zemlje u koju dete putuje i dobiti pouzdane informacije.

Kako mogu da rezerviŠem ovu uslugu?

Uslugu pratnje za maloletnu decu možete rezervisati preko agencije ili direktno preko avio kompanije Aegean Airlines.

Još više informacija

Aegean Airlines - Kućni Ljubimci

Koje metode transporta avio kompanija Aegean Airlines moŽe da obezbedi za mog ljubimca?

Vaš ljubimac može putovati u putničkoj kabini ili kao predati prtljag u delu aviona koji je klimatizovan i pod pritiskom.

Samo na letelicama Airbus A320 i A321 je moguć prevoz ljubimaca u cargo departmentu.

Da li moj ljubimac moŽe putovati u putniČkoj kabini?

Ljubimci koji ispunjavaju sledeće uslove mogu putovati u putničkoj kabini:

 1. Kućni ljubimci moraju biti u zatvorenom kavezu iz kog ne mogu izaći.
 2. U putničku kabinu možete uneti pse i mačke koji su u boksu maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 23 cm i maksimalne ukupne težine do 8 kg. Boks mora imati adekvatnu ventilaciju.
 3. Glava ljubimca ne sme izlaziti izvan boksa, niti je dozvoljeno da ljubimac u bilo kom trenutku leta napusti boks.
 4. Ova pravila ne važe za putovanja u Velikoj Britaniji.
 5. Svi ljubimci moraju imati dokumente koje zahteva zemlja u koju se putuje. Pored toga, svi ljubimci moraju imati evidenciju o vakcinaciji kao i veterinarsku potvrdu da su zdravi.

Da li moj ljubimac moŽe putovati kao predati prtljag?

Samo na letelicama Airbus A320 i Airbus A321 je dozvoljen prevoz kućnih ljubimaca kao cargo.

Kućni ljubimci koji ispunjavaju sledeće uslove mogu putovati kao predati prtljag:

 1. Vaš ljubimac ne može ići na putovanja u Veliku Britaniju.
 2. Vaš ljubimac može udobno ostani u svom boksu tokom celog leta.
 3. Vaš ljubimac mora posedovati svu potrebnu dokumentaciju.

Koje su naknade za prevoz mog ljubimca?

Naknade za prvoz kućnih ljubimaca su iste nezavisno da li putuje sa Vama u kabini ili se prevozi kao cargo.

Visina naknade:

 1. za kućne ljubimce do 8 kg iznosi 20 EUR za domaćim, odnosno 40 EUR za internacionalnim letovima
 2. za kućne ljubimce do 25 kg iznosi 40 EUR za domaće letove, odnosno 80 EUR za internacionalne letove
 3. za kućne lubimce preko 25 kg iznosi 80 EUR za domaće letove, odnosno 150 EUR za internacionalne letove

Doplate su po pravcu.

Kućni ljubimci koji su pratioci slepima prevoze se besplatno na svim letovima avio kompanije Aegean Airlines.

Da li avio kompanija zahteva joŠ neŠto za nesmetano putovanje mog ljubimca?

Pored veličine i težine, avio kompanija Aegean Airlines zahteva da boks ispunjava sledeće uslove:

 1. Onemogući da ljubimac izadje i da tečnost iscuri izvan boksa.
 2. Boks mora imati odgovarajuću ventilaciju a da pri tom ni jedan deo ljubimca ne sme biti van boksa.
 3. Ljubimac mora imati dovoljno prostora da stane i da se okrene.
 4. Svaki boks mora posedovati posudu za hranu i vodu koja se može dopuniti bez otvaranja boksa.
 5. Takođe je obavezan putni dokument za Vašeg ljubimca, zdravstvena knjižica kao i potvrda o vakcinaciji.

Koje zdravstvene uslove mora da ispuni moj ljubimac?

Prevoz životinja je regulisan IATA propisima, koje će obezbediti avio kompanija Aegean Airlines na Vaš zahtev. 

Još više informacija

Raspored Letova

Šifra Leta Let iz Let za Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned Polazak Dolazak Vreme Leta

Sve informacije na ovoj stranici su tačne u vreme objavljivanja. Avio kompanije zadržavaju pravo izmene u bilo kom trenutku.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije ili Vam je potrebna pomoć u komunikaciji sa avio kompanijom Aegean Airlines možete nam pisati na info@playtravel.rs

Svakodnevno unapređujemo kvalitet i količinu informacija na našem sajtu. Vaše mišljenje nam je veoma važno, u komentarima nam možete pisati Vaše predloge i oceniti kvalitet objavljenih informacija.

Klikom na Pošalji Komentar izjavljujem da se moja recenzija zasniva na sopstvenom iskustvu i da predstavlja moje stvarno mišljenje o navedenoj avio kompaniji. Nisam zaposlen u Avio Kompaniji i nije mi ponuđen nikakav podsticaj ili nakanda od strane avio kompanije za pisanje ove recenzije-komentara. Upoznat sam i prihvatam da playtravel.rs ima politiku nulte tolerancije u pogledu lažnih recenzija. Pogledajte smernice za objavljivanje recenzija.

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar