Lisabon

Lisabon, glavni grad Portugala, nalazi se na ušću reke Težo u Atlantik. Grad su osnovali Feničani, nakon kojih dolaze Rimljani, u čije vreme vladavine se Lisabon razvija u važnu luku i centar trgovine, nakon Rimljana dolaze Mavari pod čijom se vlašću još više razvija. U XVII veku grad pogađa veliki zemljotres kada je poginulo između 60 000 i 90 000 ljudi. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala. Grad obiluje prelepim građevinama nastalim uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona i kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja. Svojom raskoši, šepurenjem bogatstvima kolonijalnog doba, moćnih kraljeva, brojnim muzejima, ovaj grad će zasigurno izmamiti vaše uzdahe divljenja.

 

Lisabon Avionom

 

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan: 19.10.2013. subota BEOGRAD – MINHEN – LISABON

Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre poletanja aviona. Let za Minhen na liniji LH1727 u 06:50. Dolazak u Minhen u 08:25. Nastavak putovanja za Lisabon na liniji LH1790 u 11:05, dolazak u Lisabon u 13:20. Polazak na poludnevno razgledanje grada u pratnji vodiča i prevodioca. Vožnja kroz centralni deo grada (trg Marques de Pombal i Avenida de Liberdade – najskuplja ulica grada, prolazak kroz Baixa-u, pešačku zonu u samom centru i veliki trg Praça de Comércio). Poseta katedrali Sé iz XII veka, odlazak do vidikovca Santa Luzia i Portas do Sol, odakle se pruža pogled na Alfamu, Težo i “More Slame” uz kraću šetnju kroz Alfama-u, veoma slikovitu i najstariju četvrt grada. Nastavak razgledanja i odlazak do četvrti Belem, najreprezentativnijeg dela Lisabona koji je jedini ostao potpuno sačuvan u razornom zemljotresu 1755. godine, uz obilazak spomenika Prekomorskim otkrićima, Kule Belem i crkve veličanstvenog manastirskog kompleksa Svetog Jeronima-remek delo Manuelinske arhitekture iz XVI veka gde se nalaze grobnice velikih portugalskih kraljeva i drugih velikana. Po završetku sledi transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

 

2.dan: 20.10.2013. nedelja LISABON – EVORA

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za Evoru, jedan od najočuvanijih srednjovekovnih gradova Evrope. Cena izleta je 50 € za minimum 15 prijavljenih putnika. Povratak u hotel. Noćenje.

 

3.dan: 21.10.2013. ponedeljak LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog izleta za Sintru, Kaškaiš i Kabo da Roka, najzapadniju tačka Evropskog kontinenta. Sintra je gradić udaljen 30 km od Lisabona, zbog živopisnog pejzaža koji ga okružuje i pogodne mikroklime nekada je bila mesto gde su portugalski vladari gradili svoje letnje rezidencije u periodu od XV do IX veka. Kaškaiš je nekadašnje ribarko selo koje postaje slavno krajem IX veka kada postaje rezidencija portugalskih kraljeva. Danas, zahvaljujući svojim brojnim plažama i golf terenima, predstavlja popularno mesto za odmor brojnim turistima. Cena izleta je 37 € za minimum 15 prijavljenih putnika. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4.dan: 22.10.2013. utorak LISABON – OBIDOŠ – BATALJA – NAZARE

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili celodnevni izlet za Obidoš, srednjevekovni gradić okružen zidinama. Obidoš je čuven po crkvici koja je podignuta na temeljima vizigotskog hrama i kasnije pretvorena u džamiju. Sagrađena je u XXII veku ali i obnavljana više puta. Vrhunac slave je stekla 1444.god. kada je desetogodišnji Alfonso oženio osmogodišnju rođaku Izabel. Pored crkvice u gradu su čuvene zidine i ostaci akvadukta kao i Gradski muzej. Nakon obilaska Obidoša nastavak ka opštini Batalha gde je smeštena jedna od najlepših katedrala. Nastavak za Nazare, živopisno primorsko mesto poznato po dugim peščanim plažama i tradicionalnim nošnjama koje nose ribari i njihove žene i koju je moguće videti i danas. Mesto je bogatim malim lokalnim ribljim restoranima u kojima je moguće organizovati ručak uz doplatu. Cena izleta 53 € za minimum 15 prijavljenih putnika i ne uključuje ručak. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5.dan: 23.10.2013. sreda LISABON – FADO VEČE

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, kupovinu i razgledanje. U večernjim časovima preporučujemo odlazak na fado veče, veče nacionalne muzike u jednom od nacionalnih restorana na Alfami. Cena za minimum 15 prijavljenih putnika iznosi 55 € i uključuje večeru u restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

 

6.dan: 24.10.2013. četvrtak LISABON – MINHEN – BEOGRAD
Napuštanje hotela i polazak na transfer na aerodrom. Let za Minhen na liniji LH1793 u 06:15, dolazak u Minhen u 10:15. Nastavak putovanja za Beograd na liniji LH1722 u 11:00, dolazak u Beograd u 12:30.

 

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE

 • Povratni avionski prevoz na relaciji Beograd-Minhen -Lisabon-Minhen-Beograd kompanijom Lufthansa
 • Smeštaj u hotelu “Fenix Urban 4*” na bazi 5 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama 
 • Transfere na relacijama aerodrom-hotel-aerodrom 
 • Panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča i prevodioca
 • Troškove organizacije putovanja
 • Asistencija prevodioca

 

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE

 • Avionske takse (oko 163 € na dan objavljivanja programa) – plaćanje u agenciji u dinarima (cena je podložna promeni)
 • Fakultativne izlete 
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove putnika

 

Treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi: 395 € – za rane rezervacije.; 425 € – za redovnu cenu

 

DOPLATA ZA 1/1: 145 €- za rane rezervacije; 165 € – za redovnu cenu

 

OPIS I LOKACIJA HOTELA

Hotel iz ove ponude ima restoran, a svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj je u navedenom hotelu do popune mesta:

 

HOTEL URBAN FENIX 4*

 

Lokacija: Hotel se nalazi u neposrednoj blizini trga Markež de Pombal i metro stanice, a nedaleko od hotela su brojne turističke atrakcije i šoping centar. Hotel je modernog dizajna, idealan kako za poslovni svet, tako i za turiste.

 

Sobe: Raspolaže sa 148 komfornih soba, svaka ima kupatilo (tuš/wc), klima uređaj, kablovku TV, a uz doplatu postoji mogućnost najma sefa.

 

Hotelski sadržaj: Gostima su na raspolaganju bar i restoran u kojima se pružaju usluge ishrane i pića. Na najvišem spratu postoji terasa odakle se pruža fascinantan pogled na grad. Od ostalih sadržaja hotel u ponudi ima besplatan internet i biznis centar. Doručak – kontinentalni švedski sto.

 

NAPOMENE U VEZI FAKULATATIVNIH IZLETA

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. (MINIMUM ZA REALIZACIJU IZLETA JE 20 PLATIVIH PUTNIKA). Svu odgovornost prilikom izvodjenja fakultativnih izleta snosi ino-partner.

 

Prijave za fakulativne izlete vrše se isključivo u agenciji prilikom uplate aranžmana.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA

 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% najkasnije 10 dana pre putovanja
 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% u jednakim mesečnim ratama čekovima građana (uz doplatu od 2% po mesecu, na deo koji se plaća odloženo) 
 • platne kartice (Visa, Dina, Master, Maestro, American Express)
 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% do 6 jednakih mesečnih rata BEZ KAMATE – ovaj način plaćanja važi samo za korisnike kreditnih platnih kartica Banca Intesa

 

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA

 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. 
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
 • Objašnjenje: kontinentalni švedski sto – manji izbor namirnica i uglavnom je slatki doručak. Uglavnom je zastupljena internacionalna kuhinja
 • U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine tako da je zbog pomoćnog ležaja, trećoj odrasloj osobi je odobren gore navedeni popust.
 • Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…) 

 

OPŠTE NAPOMENE

 • Proveriti 2 dana pre putovanja tačno mesto sastanka i vreme poletanja aviona
 • Besplatni prtljag – 1 prtljag koji se predaje (maksimum do 20kg) i 1 ručni prtljag koji se unosi u avion (svaki kilogram preko dozvoljenog se dodatno naplaćuje). Nije dozvoljeno imati u ručnom prtljagu oštre predmete (makaze, nož…) i tečnost preko 100 ml 
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije 
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…) 
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
 • Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unapred
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
 • Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave
 • Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju …) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije
 • Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja
 • Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na bazi od minimum 20 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima

 

VAŽNA NAPOMENA

 • Vreme poletanja aviona određuje avio kompanija. Vremena poletanja i sletanja aviona su data po lokalnim vremenima.
 • Postoji mogućnost jutarnjih ili večernjih letova i da se u tom slučaju nestigne na predviđeni obrok. To ne može biti predmet žalbe putnika, jer je činjenično stanje nastupilo usled objektivnih okolnosti na koje organizator putovanja nije mogao da utiče.
 • Postoji mogućnost da se dobije hladni obrok ili lanč paket (zavisi da li smeštajni objekat ima tu mogućnost).

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar