Hoteli Hoteli Istanbul

Istanbul je vreo grad, a pri tom ne govorimo o klimi. U ovom trenutku, postoji više restorana, barova, klubova i galerija širom grada nego sjajnih otomanskih džamija (a i njih je mnogo).

Međunarodna modna i dizajnerska štampa previše govori o Istanbulu, a najvažnija stvar u vezi priznanja “najluđa svetska Metropola” je da su i sami stanovnici Istanbula počeli u to da veruju. Ponizni osećaj samrtnika koji je pao kao pokrov nad njihovim jednom svemoćnim rodnim gradom je nestao i zamenjen je osećajem nove energije i potrebe za inovacijama koje nisu viđene još od dana Sulejmana Veličanstvenog.

Istanbul je poznat kao “most” koji objedinjuje istočni i zapadni deo sveta. Finansijski i komercijalni deo grada se nalazi u Evropi, dok su dve trećine grada živi u Aziji. Ovo “razdvajanje” daje gradu jedinstvenu atmosferu i on je postao mesto gde se mešaju kulture, postao nešto sasvim novo, mesto gde se tradicija i inovacija susreću licem u lice.

Arhitektura, kulinarstvo i istorija su neke od stvari koje u gradu privlače putnike. Do 1930. grad održao dva imena Istanbul i istorijski naziv Carigrad, u 2012. je proglašen za Evropsku prestonicu kulture i peti je u svetu na listi najpopularnijih turističkih destinacija.

Znamenitosti


Hoteli Istanbul

Aja Sofija

Aja Sofija ili Sveta Sofija (grč. Αγία Σοφία; tur. Ayasofya) je bivša pravoslavna patrijaršijska bazilika (crkva), kasnije carska džamija, a sada muzej (tur. Ayasofya Müzesi) u Istanbulu u Turskoj. Od vremena završetka gradnje 537. pa sve do 1453. godine, služila je kao pravoslavna saborna crkva i sjedište Vaseljenskog patrijarha, izuzev između 1204. i 1261. godine, kada je pretvorena u katoličku crkvu za vrijeme Latinskog carstva. Građevina je bila džamija od 29. maja 1453. do 1931. Zatim je sekularizovana i otvorena kao muzej 1. februara 1935. godine.

Hoteli Istanbul

Kula Galata

Toranj Galata (tur. Galata Kulesi) – zvan Christea Turris (lat. Hristov toranj) po Đenovljanima, je srednjevekovni kameni toranj u četvrti Galata / Karaköy, Istanbul, Turska, na severu Zlatnog roga. Jedna je od najupečatljivijih gradskih znamenitosti, to je visoki, stožastim krovom pokriven cilindar koji dominira vizurom i nudi panoramski pogled na stari deo Istanbula i njegovu okolinu.

Hoteli Istanbul

Palata Topkapi

Palata Topkapi ili Topkapi saraj (tur. Topkapı Sarayı) bila je glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina. Izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača kada je zauzeo Istanbul. Ova palata je bila glavna rezidencija sve do 1856. godine kada je sultan Abdulmedžid I naredio da glavna rezidencija bude palata Dolmabahče. Iz Topkapi palate vođeni su svi državni poslovi. Ova palata je bila samo “srce” Osmanskog carstva. Tu se, takođe, nalazio i sultanov harem. Ova palata je izuzetno raskošno ukrašena sa velikim količinama zlata.

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar