Crna Gora

Crna Gora se prostire između 41º51′ i 43º33′ severne geografske širine. Njena najjužnija tačka nalazi se na ušću Bojane u Jadransko more, a najsevernija na obroncima planine Kovač, blizu Čajniča. Rastojanje između njih iznosi 193 km vazdušne linije. Nešto su manja rastojanja između najzapadnije, 18º26′ E, podgorina Orjena blizu sela Vrbanje, i najistočnije tačke 20º21′ E, Sjenova planina istočno od Rožaja. Rastojanje između njih iznosi 166 km. Površina Crne Gore iznosi 13812 km2. Geografski centar nalazi se u području izvorišta reke Morače od kojeg ni jedan dEo Crne Gore, osim najjužnijeg dela Ulcinjskog primorja, nije udaljen više od 90 km.

 

Crna Gora leži u jugozapadnom delu Balkanskog poluostrva i izlazi na Jadransko more pa je ona balkanska i jadransko-mediteranska zemlja. Spuštajući se do 41º51′ N, Crna Gora se približava Sredozemnom moru više od svih južnoslovenskih država. Tako je od Bara do Otrantskih vrata rastojanje 180 km vazdušne linije. Železnička pruga Beograd-Bar meridijanskim pravcem povezuje jadranski i panonski basen, odnosno južnu i srednju Evropu.

 

Kopnene granice Crne Gore duge su 614 km. Najduža je granica prema Bosni i Hercegovini – 225 km, odnosno 36,6% ukupne kopnene granice, a najkraća prema Hrvatskoj na zapadu – 14 km ili 2,3% ukupne kopnene granice. Na jugoistoku Crna Gora se graniči sa Albanijom ( 172 km ili 28% ), a na severoistoku i istoku sa Srbijom ( 203 km ili 33,1% ). Na jugozapadu Crna Gora dužinom od 293,5 km izlazi na Jadransko more, što odgovara skoro polovini dužine njenih kopnenih granica. Ujedno, priobalni do mora, uz međunarodne vode, čini granicu sa Italijom, koja je u nekim delovima Crne Gore, u periodima mletačke dominacije, ostvarila i vrlo velik kulturološki uticaj.

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar