Egipat

 

Egipat (arapski: Misr) ili službeno Arapska Republika Egipat površine od 1.001.450 km2, većim delom leži na severoistoku Afričkog kontinenta, dok se manji deo teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi na području Azije. Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu je okružen Sredozemnim morem, a na istoku se graniči sa Izraelom i Gazom. Egipat se prostire uglavnom uz deltu reke Nil, zauzimajući istovremeno i velike površine Libijske pustinje na zapadu i jugu, te Arapske pustinje na istoku.

 

Ubraja se u države Magreba, a svetski je poznat po svojoj drevnoj kulturi i civilizaciji iza koje su ostali brojni dobro očuvani spomenici kulture. Nalazi se u suptropskom pojasu, obuhvata istočni deo Sahare, sa nizijama zapadno od Nila i planinskim uzvišenjima na istoku. Leti vlada velika vrućina, koja raste kako se ide prema jugu, gde praktično i nema padavina. Padavine su retke u delti, gde iznose oko 50 mm godišnje. Dolina Nila, široka 3-15 km, ima izuzetan značaj zbog racionalnog korišcenja poplava, koje povećavaju plodnost zemljišta. Asuanska brana je regulisala navodnjavanje, obezbeđujući najveći deo električne energije za celu regiju, omogućila je i dobijanje novih plodnih površina, što je povećalo godišnji broj žetvi (ponekad i 4 godišnje). Egipat uvozi polovinu hrane koja mu je potrebna.

 

Gotovo polovina stanovništva još uvek živi od poljoprivrede, ali migracija sa sela doprinosi bujanju gradova, u prvom redu Kaira i Aleksandrije, u kojima živi više od 50% stanovništva. Industrija je slabo razvijena, izuzev tekstilne, šećerne, crne metalurgije i proizvodnje nafte.

 

Egipat nisu samo piramide i kulturno istorijski spomenici, već je to i predivno Crveno more, ronjenje, interesantan noćni život, luksuzni hoteli i restorani, romantična krstarenja Nilom kao i bogat kulturni život. Egipat je zemlja veselih i srdačnih ljudi, dobre muzike, lepih pejzaža i pregršt mogućnosti za dobru avanturu.

Kultura

Egipat kao jedna od najstarijih civilizacija je nastao u dolini reke Nil oko 3.100 godine pre Hrista i ima bogato kulturno nasleđe koje se bazira na 5.000 godina, modernom društvu, znanoj istoriji, koja je imala veliki uticaj na kasniji razvoj kulture u Evropi, na Bliskom istoku i u mnogim afričkim državama.

 

Nakon faraonskog perioda, Egipat je pao pod uticaj helenizma, hrišćanstva i islamske kulture.
U kulturi modernog Egipta se oseća snažan uticaj drevnih civilizacija u interakciji sa novim elementima, uklučujući i uticaj moderne, zapadne kulture.

 

Glavni grad Egipta je Kairo, najveći grad u Africi, sedište nauke, kulture i ekonomije.
Iz oblasti književnosti Egipat je podario velika imena poput Naguib Mahfouza, prvi arapski pisac koji je osvojio Nobelovu nagradu, zatim Muhammad Husayn Haykal. Takođe su poznati i ženski pisci Nawal El Saadawi i Alifa Rifaat, kao veliki borci za prava žena.

 

Muzika je sastavni deo života Egipćana, tradicionalno se sviraju različiti žičani i duvački instrumenti, karakteristični su ney i oud. U izvođenju tradicionalne muzike zastupljeni su i perkusionisti i snažni vokali.
Veliki broj festivala i verskih proslava se održava tokom godine. Uglavnom su vezani za određene hrišćanske ili islamske svece, ali ih često slave svi stanovnici bez obzira na versku pripadnost. Među najpoznatijim je drevni praznik proleća, Sham en Nisim, koji se proslavlja već hiljadama godina, uglavnom između egipatkih meseci Pareoude (April) i Pashos (Maj), nakon Uskrsa.

Jezik

U Egiptu se govori dijalektom arapskog jezika, ali se engleski svuda koristi kao službeni jezik. Poslednjih godina nije retkost čuti da egipatski trgovci izgovore i po koju reč srpskog jezika.

Klima

Letnji meseci mogu biti veoma topli, ali suv vazduh i vetrić koji stalno duva, donose osveženje. Crveno more je izuzetno toplo, predivne tirkizne boje i lepih peščanih plaža. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni. Sunce je izuzetno jako u letnjim mesecima pa su neophodne kreme visokog zaštitnog faktora.

Lokalno vreme

Uglavnom plus jedan sat u odnosu na vreme u našoj zemlj, sem u periodu oko prelaska na zimsko i letnje računanje vremena (časovnici se ne pomeraju u isti dan kao u našoj zemlji). Novac
Lokalna valuta je egipatska funta LE. Novac se može menjati u mnogobrojnim menjačnicama, bankama ili na recepciji hotela. Kurs pomalo varira, pa je savet da pre polaska proverite trenutnu vrednost egipatske funte.

 

Jelo i piće

Egipatska kuhinja je jako ukusna i raznovrsna. Ishrana u većini hotela je prilagođena ukusu zapadnih turista, ali zbog upotrebe lokalnih začina, osetljivi treba oprezno da konzumiraju hranu kako bi izbegli stomačne tegobe. Naš savet je da se prepustite čarima egipatske kuhinje uz oprez da ne preterate u količini. Zbog visokih temperatura i suve klime, potrebno je piti što više tečnosti, naročito vode. Koristi se isključivo flaširana voda.

Prevoz

U većim gradovima i letovalištima se koristi taksi ili mini busevi (za cenu prevoza je moguće cenkanje). U Kairu je moguće koristiti i metro.

Struja

220V

Lokalno stanovništvo

Egipćani su uglavnom ljubazni, nasmejani i gostoljubivi. Možete naići i na navalentne prodavce, kojih ćete se rešiti sa par ljubaznih reči. Savet je da poštujete lokalne običaje, a naročito pravila oblačenja i ponašanja u verskim i kulturno istorijskim objektima.

Važne napomene za putovanje u Egipat

LETOVI

Ukoliko su u pitanju čarter letovi agencija nije u mogućnosti da utiče na satnicu propisanu od strane avio kompanije. Vreme leta na čarter letovima objavljuje se najčešće dva dana pre polaska i o tome agencija obaveštava putnike. Vreme leta za povratak takođe se putnicima saopštava od strane vodića ili se obajvljuje na oglasnim tablama u hotelu, najčešće jedan dan pre povratka. Na čarter letovima ne postoje klase sedišta kao na redovnim linijama i nije moguće unapred rezervisati odredeno sedište u avionu. Raspored sedenja se određuje na aerodromu prilikom čekiranja.

SASTANAK NA AERODROMU

Avio karte ćete dobiti na aerodromu dva sata pre leta. Po preuzimanju karata potrebno je da obavite čekiranje, predaju prtljaga i pasošku kontrolu. U letnjoj sezoni je zbog gužve na aerodromu za čitavu proceduru potrebno više vremena pa molimo putnike da na aerodrom dolaze u naznačeno vreme.

PRTLJAG

Putnici mogu nositi do 20 kg prtljaga, koji se predaje prilikom čekiranja i do 8 kg težine (dimenzija 55x40x20cm) jednu torbu ručnog prtljaga. U ručnom prtljagu nisu dozvoljene makazice, manikir setovi i drugi oštri metalni predmeti, kao ni bilo kakve tečnosti, gelovi, sprejevi, pene i sl. (tečnosti moraju biti u pojedinačnom pakovanju od maksimalno 100ml po artiklu). O detaljima se možete informisati kod nas u agenciji ili kod avio kompanija.

DOKUMENTA

Državljanima Srbije je za Egipat potrebna viza. Viza se dobija u Beogradu, podsredsvom agencije (uz važeci pasoš i fotografiju), tako da putnici nemaju dugotrajno čekanje u redu na aerodromu u Hurgadi. Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.

SMEŠTAJ

Raspodelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku, agencija će proslediti Vaše zahteve i želje, ali nije u mogućnosti da garantuje za iste. Popusti za decu primenjuju se samo ako dele smeštaj sa dve odrasle osobe u standardnoj dvokrevetnoj sobi. U zavisnosti od veličine soba, u nekim hotelima je dodavanje jednog ili dva pomoćna ležaja u standardnu sobu moguće, a u nekima ne. Skrećemo pažnju putnicima da je treći ležaj najčešće na rasklapanje i lošijeg kvaliteta nego normalan krevet. U većini hotela dodavanje dva pomoćna ležaja u standardnu sobu može značajno uticati na konfor smeštaja. Neki hoteli imaju sobe predviđene za višečlane porodice. Porodične sobe se rezervišu na upit, a cena se posebno obračunava. Standardni popusti za decu iz cenovnika u porodičnim sobama ne važe. Poslednjeg dana boravka u hotelu sobe se napuštaju do 12h. Gosti mogu, ukoliko smeštajni kapaciteti dozvoljavaju, da uz doplatu produže boravak u sobama. Određeni broj hotela prodaje sobe sa pogledom na more po posebnoj ceni ili uz odgovarajuću doplatu. Samo u tim hotelima možemo garantovati smeštaj u sobi sa pogledom na more. U većini hotela postoji određeni broj soba sa francuskim ležajem i njihovo dobijanje ne možemo garantovati.

ALL INCLUSIVE - SVE UKLJUČENO

Većina hotela ima uslugu all inclusive (AI). Usluga All Inclusive nije standardizovana i razlikuje se po hotelima. Molimo Vas da se upoznate sa principima ove usluge u izabranom hotelu pre polaska.

KATEGORIZACIJA

Svi hoteli su kategorisani po zvaničnoj nacionalnoj (egipatskoj) kategorizaciji. Kvalitet usluge u hotelima iste kategorije može da se razlikuje, obratite pažnju na cenu (cene u hotelima iste kategorije mogu poprilično da variraju, viša cena znači i bolja usluga i obrnuto)

TRANSFER i VODIČI

Vodiči čekaju putnike na aerodromu i sa sobom imaju oznake agencije radi lakšeg prepoznavanja. Zbog velikog broja hotela i putnika pri dolasku ponekad nije moguće da vodič isprati sve putnike do recepcije. O vremenima kada je vodič u vašem hotelu i brojevima telefona bićete informisani pri dolasku ili na oglasnoj tabli. U slučaju neadekvatnog smeštaja ili bilo kog drugog problema vezanog za smeštaj, mole se putnici da o tome odmah obaveste vodiča, prvog dana boravka, da bi se na njih moglo reagovati. Reklamacije koje prijavite poslednjeg dana boravka ili po povratku neće biti razmatrane.

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar