Tunis

Tunis (Tunis) je država u Severnoj Africi sa istoimenim glavnim gradom.

Graniči se sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, ostatak države je ograničen Sredozemnim morem. Njen geografski položaj je jako povoljan, sa izlazom na Sredozemno more i sa ne tako velikom površinom pustinje.

Tunis je većinom planinska zemlja, sa ne baš raznovrsnom vegetacijom. Takođe skoro da nema reka i jezera (ako ne računamo slana jezera – šotove).

Glavni grad Tunisa je Tunis, a ostali veći gradovi su Sfax, Kairouan, Monastir, Sousse, Jafa. Tunis ima oko 10 miliona stanovnika, oko 2 miliona živi u gradu Tunisu.

Stanovništvo Tunisa čine 99% muslimana, ostalo su hrišćani. Kairouan je sveti grad za mnoge muslimane, i mnogi muslimani suniti ga smatraju četvrtim najsvetijim gradom za Islam, posle Meke, Medine i Jerusalima i najsvetijim gradom Magreba.

Tunis leto

Istorija Tunisa

Tunis je kolevka mnogih kultura i naroda. Prvi narodi koji su se doselili na tlo Tunisa su bili Feničani koji su se doselili u IX veku pre nove ere i osnovali grad Kartaginu. Kartagina je pretvorena u moćnu državu koja je imala dominatnu ulogu na sredozemlju. Kartaginjani su bezuspešno vodili tri rata sa Rimom (Punski ratovi). Posle pobede Rimljana, Tunis pada pod rimsku kontrolu sve do dolaska Vandala. Nakon toga Vizantija preuzima vlast nad teritorijom današnjeg Tunisa, sve do 698. godine kada Tunis zauzimaju Arapi. 800. godine počinje da se širi islam i dinastija Aghlabid dolazi na vlast. Država Tunis je bila nezavisna država do druge polovine XII i početka XII veka kada ceo Magreb ujedinjuju Alhmodanci. 1230. godine Hafasidi istupaju iz Alhmodanske države i osnivaju novi nezavisni Tunis. 1574. godine Tunis postaje deo Osmanskog carstva, a 1881. godine pada pod protektorat Francuske. Prvi svetski rat nije mnogo zahvatio Tunis, ali u drugom Tunis je bio zadnje uporište Nemaca. Tunis je bio pod francuskom vlašću do 20.maja 1956.goine kada postaje nezavisna država. 1957. godine Tunis postaje republika, ali zemlja pada pod ekonomsku blokadu arapskih država zbog uvođenja do tada nečuvenih reformi društva.

Ali Tunis je uspeo da preživi blokadu uz pomoć Francuske i drugih evropskih zemalja, a predsednik Habib Burgiba biva izabran za doživotnog predsednika, vladao je do 1987. godine.

Turizam

Danas značajna turistička desinacija Tunis može da se pohvali sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta – Hammamet, Sousse, Port El Kantaoui, Đerba, Monastir, Mahdi, Sidi Bou Said.

Korisne informacije

Jezik

Arapski i francuski, a u turističkim mestima se govori engleski, nemački i italijanski.

Klima

Tunis ima blagu klimu, maksimalne temperature u letovalištima su u avgustu u proseku oko 31C.

Minmalna temperatura mora od juna do novembra je 20C.

Lokalno vreme

Isto kao u Srbiji.

Novac

Tunižanski dinar (TND) koji se satoji od 1000 milima. Kurs: 1 EUR ~ 2.10 TND

Hrana i piće

Hrana je veoma raznovrsna i ukusna, voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje korišcenje flaširane vode.

Prevoz

U većim gradovima i letovalištima se koristi taxi, gradski žuti taxi koristi taksimetar, a kod taksija izmedu gradova, crveno-beli (louage) taxi, je moguće cenkanje.

Električna energija

220V

Telefoniranje

Međunarodne telefonske razgovore najbolje je obavljati iz javnih govornica TAXI-PHONE po tarifama znatno nižim nego iz hotela.

Kupovina

U Tunisu je dvokratno radno vreme 07:30h-12:30h i od 16:30h-18:30h (od jula do septembra).

Tokom turističke sezone prodavnice suvenira i prehrambenih artikala su otvorene ceo dan.

Po povoljnim cenama, u „sukovima” mogu se kupiti razni proizvodi od kože, keramike, maslinovog drveta, mesinga, tekstila, posrebreni i pozlaćeni nakit, tepisi i začini. U restoranima se očekuje napojnica ili bakšiš od 10% od vrednosti računa.

Lokalno stanovništvo

Tunižani su uglavnom ljubazni, nasmejani i gostoljubivi. Savet je da poštujete lokalne običaje, a naročito pravila oblačenja i ponašanja u verskim i kulturno istorijskim objektima.

Važne napomene za putovanje u Tunis

LETOVI

Ukoliko su u pitanju čarter letovi nije u mogućnosti da utiče na satnicu propisanu od strane avio kompanije. Vreme leta na čarter letovima objavljuje se najcešce dva dana pre polaska i o tome agencija obaveštava putnike. 

Vreme leta za povratak takođe se putnicima saopštava od strane vodiča ili se obajvljuje na oglasnim tablama u hotelu, najčešce jedan dan pre povratka. Na čarter letovima ne postoje klase sedišta kao na redovnim linijama i nije moguće unapred rezervisati određeno sedište u avionu. Raspored sedenja se određuje na aerodromu prilikom čekiranja.

SASTANAK NA AERODROMU

Avio karte će te dobiti na aerodromu dva sata pre leta. Po preuzimanju karata potrebno je da obavite čekiranje, predaju prtljaga i pasošku kontrolu. U letnjoj sezoni je zbog gužve na aerodromu za čitavu proceduru potrebno više vremena pa molimo putnike da na aerodrom dolaze u naznačeno vreme.

PRTLJAG

Putnici mogu nositi do 20 kg prtljaga, koji se predaje prilikom čekiranja i do 8 kg težine (dimenzija 55x40x20cm) jednu torbu ručnog prtljaga. U ručnom prtljagu nisu dozvoljene makaze, manikir setovi i drugi oštri metalni predmeti, kao ni bilo kakve tečnosti, gelovi, sprejevi, pene i sl (tečnosti moraju biti u pojedinaćnom pakovanju od maksimalno 100ml po artiklu). O detaljima se možete informisati kod nas u agenciji ili kod avio kompanija.

DOKUMENTA

Pasoš mora imati važnost najmanje 6 meseci od datuma započinjanja putovanja.

Putnik je lično odgovoran za ispravnost i važenje svog pasoša.

Za putovanje u Tunis državljanima Srbije viza nije potrebna.

Putnici koji nisu državljani Srbije dužni su da lično provere u ambasadi Tunisa vizni režim u pogledu pasoša zemlje koji poseduju. Za ulazak i izlazak iz zemlje, potreban je formular, koja se popunjava i predaje, dobija se na aerodromu. Nakon pasoške kontrole formular (preostali deo kartice) treba sačuvati jer je neophodan prilikom pasoške kontole na povratku.

SMEŠTAJ

Raspodelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku, agencija će proslediti Vaše zahteve i želje, ali nije u mogućnosti da garantuje za iste. Raspored slobodnog prostora u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama (uglavnom su sa pomoćnim ležajima) ne poklapa se sa onima u dvokrevetnim sobama. Popusti za decu primenjuju se samo ako dele smeštaj sa dve odrasle osobe u standardnoj dvokrevetnoj sobi. U zavisnosti od veličine soba, u nekim hotelima je dodavanje jednog ili dva pomoćna ležaja u standardnu sobu moguće, a u nekima ne.

Skrećemo pažnju putnicima da je treći ležaj najčešće na rasklapanje i lošijeg kvaliteta nego normalan krevet. U većini hotela dodavanje dva pomoćna ležaja u standardnu sobu može značajno uticati na konfor smeštaja.
Neki hoteli imaju sobe predvidene za višečlane porodice. Porodične sobe se rezervišu na zahet, a cena se posebno obračunava. Standardni popusti za decu iz cenovnika u porodičnim sobama ne važe. 

Prema međunarodnim pravilima sobe se mogu preuzeti posle 14:00 h, a moraju se napustiti do 12:00 h. Gosti mogu, ukoliko smeštajni kapaciteti dozvoljavaju, da uz doplatu produže boravak u sobama. U Tunisu hoteli niže kategorije od 4* nisu zatvorenog tipa, usluge tih hotela koristi i lokalno stanovništvo. Određeni broj hotela prodaje sobe sa pogledom na more po posebnoj ceni ili uz odgovarajuću doplatu. Samo u tim hotelima možemo garantovati smeštaj u sobi sa pogledom na more. U većini hotela postoji odredeni broj soba sa francuskim ležajem i njihovo dobijanje ne možemo garantovati.

Funkcionisanje klima-uređaja različito je i zavisi od sezone i poslovne politike hotela. U zavisnosti od vremenskih uslova uobičajen početak i završetak sezone funkcionisanja klima uredjaja može biti od sredine juna do kraja septembra meseca. Hoteli mogu ograničiti vreme funkcionisanje klima-uredjaja i u toku dana ili noći. Svi hoteli u našoj ponudi su klimatizovani i ne postoji doplata za njihovu upotrebu.

Ležaljke, suncobrani i peškiri za plažu

Većina hotela u Tunisu u visokoj letnjoj sezoni (jun-septembar) naplaćuje korišcenje ležaljki i dušeka na plaži i pored hotelskog bazena (1 do 2 evra na dan). Suncobrani su besplatni. 

U nekim hotelima je za peškire za plažu neophodno ostaviti depozit.

ALL INCLUSIVE - SVE UKLJUČENO

Većina hotela ima uslugu All Inclusive (AI). Usluga All Inclusive nije standardizovana i razlikuje se po hotelima. 

Molimo Vas da se upoznate sa principima ove usluge u izabranom hotelu pre polaska.

KATEGORIZACIJA

Hoteli odgovaraju zvaničnoj lokalnoj kategorizaciji, koja može odstupati od evropskih standarda. 

Kvalitet usluge u hotelima iste kategorije može da se razlikuje, obratite pažnju na cenu (cene u hotelima iste katergorije mogu poprilično da variraju, viša cena znači i bolja usluga i obrnuto).

TRANSFER I VODIČI

Vodiči čekaju putnike na aerodromu i sa sobom imaju oznake agencije radi lakšeg prepoznavanja. 

Zbog velikog broja hotela i putnika pri dolasku ponekad nije moguće da vodič isprati sve putnike do recepcije. O vremenima kada je vodič u vašem hotelu i brojevima telefona bićete informisani pri dolasku ili na oglasnoj tabli.

U slučaju neadekvatnog smeštaja ili bilo kog drugog problema vezanog za smeštaj, mole se putnici da o tome odmah obaveste vodiča, prvog dana boravka, da bi se na njih moglo reagovati. Reklamacije koje prijavite poslednjeg dana boravka ili po povratku neće biti razmatrane.

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar