Turska

 

Republika Turska je država u jugozapadnoj Aziji sa 3% površine u jugoistočnoj Evropi (jugoistočni deo Balkanskog poluostrva). Do 1922. godine sadašnja Turska je bila sedište Otomanske Imperije (Osmanskog carstva). Glavni grad Turske je Ankara.

 

Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je čini interesantnom turističkom destinacijom. Turska se graniči na zapadu sa Grčkom i Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom. Prvi Predsednik Republike Turske i njen osnivač bio je Mustafa Kemal Ataturk.

 

Zvanični jezik u Turskoj je turski, kojim govori više od 90% stanovništva, dok su u upotrebi još i:

 

• 16-17% kurdski jezik
• 2% arapski jezik
• 1-2% zazački, kao i
• različiti jezici manjina

 

Antalijska regija je smeštena i jugozapadnom delu Turske i poznata je kao turistički dragulj zemlje. Međunarodni aerodrom u Antaliji već godinama po broju putnika prevazilazi onaj u Istanbulu, a ova regija donosi vise od 30% ukupnih prihoda od turizma u zemlji. Izuzetno prijatna klima sa više od 300 sunčanih dana u godini i izuzetno toplim morem, moderni hoteli i istorijski lokaliteti čine ovu regiju savršenim turističkim proizvodom.

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar