5 Stvari koje ne smete zaboraviti za putovanje

Sitnice bez kojih na putu nikako ne možemo!

Neko od nas se sprema za put blagovremeno i na vreme, neko pak nema tu mogućnost da stvari može da spremi mnogo ranije, pa nema baš vremena za razmišljanje. Svakako da oni koji češće putuju negde, već unapred imaju u glavi šta sve treba poneti i ne osećaju toliku konfuziju kao oni što putuju nešto ređe.

Bilo kako bilo, pored onoga što stalno držimo u glavi i toga što se neke stvari podrazumevaju same po sebi, dešava se da spakujemo brdo nepotrebnih stvari za „ne daj Bože’’, a zaboravimo baš ono bez čega na putu nikako ne možemo. Euforija travel za nas navodi par stvari koje ne smete zaboraviti pri kretanju na put.

Pasoš i lična dokumentacija

5 Stvari koje ne smete zaboraviti za putovanje

Svi smo svesni da bez osnovih dokumenata ne krećemo na put, pogotovo još ako treba i da prelazimo granicu. Međutim, ponekad, na stvari koje se same po sebi podrazumevaju, još manje obraćamo pažnju. Pored pasoša koji posedujemo valjalo bi poneti i kopiju istog, kao i dve slike, ako se ne daj Bože, desi da u inostranstvu ostanemo bez ove putne isprave možemo da dođemo do nekog validnog dokumenta koji će nam olakšati muke.

Takođe, ova dokumenta treba dobro i da čuvamo, jer su često na meti lopova i pored novca i dragocenosti, pri ruci su za krađe. Ponekad je za put potrebno posedovati još neki dodatni dokument, kao što je na primer saglasnost za prevođenje dece preko granice, ako je dete prelazi sa jednim roditeljem, pa se oko takvih pojedinosti treba dobro raspitati.

Novac i kreditne kartice

5 Stvari koje ne smete zaboraviti za putovanje

U zavisnosti na koju destinaciju idemo, treba da se dobro pripremimo oko toga koliko novca nam je dovoljno da ponesemo, kako bi se osećali bezbedno i u slučaju nepredviđenih okolnosti. Ponekad se iznenadimo ako neka dodatna usluga treba da se plati, možda neka boravišna ili putna taksa. A nekad može da se desi da se ne setimo da ponesemo baš ono što nam je svakodnevno neophodno, pa smo primorani da na putu kupimo novo. Neretko se dogodi da se zaboravi ova bitna stvar, a slanje novca u inostranstvo predstavlja dodatnu zavrzlamu.

Putno osiguranje

5 Stvari koje ne smete zaboraviti za putovanje

Možda vam zvuči kao stavka koja nije obavezna i bez koje se možemo izvući nekako, ali svako ko često putuje zna: nikada, ali nikada ne krećite bez ovog vida sigurnosti. Bilo da ste sa decom ili sami, niko nikada ne može da pretpostavi šta može da ga snađe na putu. Pa čak i kada to može da bude neka manja stvar, tipa posekotina, oderotina, mora se svakako dezinfikovati, zalečiti, zašiti… A da ne pričamo o većim problemima.

Međutim, ponekad, na stvari koje se same po sebi podrazumevaju, još manje obraćamo pažnju. Bilo da ste sa decom ili sami, niko nikada ne može da pretpostavi šta može da ga snađe na putu. Pa čak i kada to može da bude neka manja stvar, tipa posekotina, oderotina, mora se svakako dezinfikovati, zalečiti, zašiti… A da ne pričamo o većim problemima.

Samim tim što menjamo sredinu i klimu, veći je rizik da će nam doktor zatrebati. Samo jedan pregled u inotranstvu nije ni malo jeftina stavka, a dodatne intervencije ili eventualno zadržavanje u bolnici može predstaviti ozbiljnu rupu u budžetu.

Lekovi

5 Stvari koje ne smete zaboraviti za putovanje

Ukoliko imamo bilo kakvih zdravstvenih tegoba ili problema koji se eventualno mogu javiti, za svaki slučaj, na put moramo poneti naše prepisane lekove.

Svi znamo da je procedura za dobijanje najobičnijeg antibiotika i kod nas dosta komplikovana, a kamoli kada smo daleko od svoje kuće. Čak i ako imamo neke hronične bolesti koje trenutno nisu aktivne, nije na odmet da uz sebe imamo i lekove za njih. Svako najbolje poznaje svoje telo i zna gde bi postojao rizik za neki eventualni problem. Česta pojava su i alergije koje se javljaju promenom sredine, pa i takvu situaciju nije loše preduhitriti.

Telefon

5 Stvari koje ne smete zaboraviti za putovanje

Zvuči bizarno da zaboravimo baš stvar koja nam je najčešće u rukama i bez koje ni do prodavnice ne odemo. Ipak, dešava se da baš zbog toga što nam je najčešće u rukama, telefon ostavimo negde usput, dok pakujemo ostale stvari. Takođe ne bi trebalo da zaboravimo, da prikupimo dodatne informacije da li će nam na putu biti potreban neki dopunski paket, za internet ili za pozive i poruke. Česta pojava je i da je tamo gde idemo internet signal veoma loš, a nama je potreban, možda zbog posla kojim se bavimo i tu se pravi ozbiljan roblem.

Sve u svemu, veoma korisno bi bilo da pre puta zapisujemo stvari bez kojih ne možemo i da taj papirić nosimo sa sobom, kako bismo dopisali svaku stvar koja nam u momentu padne na pamet.

U svakom slučaju, najvažnije je snaći se ako nam nešto zafali. Tako da kao najvažniju stavku nemojte zaboraviti da sa sobom povedete na put osobe koje volite i koje su vam drage, jer upravo oni će vam ovo putovanje učiniti posebnim lepim.

Za sve ostalo postoji spisak!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar