Danas je Dan papirnih aviona!

Zanimljiva tradicija kao izjava ljubavi prema letenju!

Svake godine, 26. maja se obeležava Dan papirnih aviona kojim se proslavlja jedna od najjednostavnijih aeronautičkih igračaka.

Papirni avion u suštini i deluje prosto, ali za postizanje najboljih aerodinamičnih svojstava potrebno je i dosta veštine, toliko da je ona i dobila svoje ime – aerogami. Ovaj izraz naravno potiče o origamija, japanske veštine izrade predmeta od papira.

Dan papirnih aviona osim što neguje ljubav prema letenju, takođe služi i da motiviše mlađe generacije da se vrate jednostavnijem vremenu. Kako je navedeno na zvaničnoj stranici udruženja za proslavu ovog specijalnog dana, ovo je najbolji trenutak da se bar na 24 časa ostave po strani mobilni telefoni, tableti i digitalna zabava i vreme posveti u prirodi i bližnjima.

Svakog 26. maja u SAD se takođe održava i veliko takmičenje tokom kojeg svi zainteresovani mogu da se oprobaju u pravljenju što boljeg papirnog aviona. Takmičenje se održava u dve kategorije “razdaljina” i “vreme provedeno u vazduhu”, a trenutne rekorde drže Takuo Toda čiji avion je proveo 27,9 sekundi u vazduhu, dok je papirni aviončići John-a Collins-a preleteo 69,14 metara.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar