Peru i Bolivija

PERU – BOLIVIJA

LIMA – KUSKO – AREKIPA – KANJON KOLKA – PUNO JEZERO TITIKAKA I PLUTAJUĆA OSTRVA UROS – KOPAKABANA LA PAZ – TIWANACU

 

Velika južnoamerička tura putevima drevnih Inka i Tiwanacu u susret civilizacijama

 

Peru i Bolivija

 

PROGRAM PUTOVANJA

1.–2.dan: BUDIMPEŠTA ILI BEOGRAD-MADRID-LIMA

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Medjunarodni avio let do Lime i transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Odmor i individualno upoznavanje „Grada kraljeva“. Noćenje.

 

3.dan: LIMA

Doručak. Razgledanje Lime: glavni trg, katedrala, gradska većnica, kolonijalne zgrade, predsednička palata, katedrala San Francisco, Trg San Martin, kao i jedan od najatraktivnijih muzeja grada – Muzej zlata. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4.dan: KUSKO

Doručak. Napuštanje hotela, transfer do aerodroma i odlazak avionom do Kuska. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Aklimatizacija na nadmorsku visinu na 3400m n.v.). Večernji obilazak centra grada. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5.dan: KUSKO

Doručak. Slobodno prepodne. Popodnevno razgledanje glavnog grada imperije Inka – Tawantisuyo, njegovih arheoloških lokaliteta u samom Kusku i okolini. Ekskurzija počinje od 1.30 a završava oko 6.30 po podne. Obuhvata „Hram sunca“ (el Templo del Sol Qoricancha (Korikancha) – Santo Domingo i posetu arheoloških iskopina (zidina) Saqsayhuaman (Saksajuaman), Kenko, Puca Pucara (Puka Pukara) i Tambomachay (Tambomačaj). Po završetku ekskurzije, transfer do hotela. Slobodne aktivnosti. Noćenje.

 

El Qoricancha – Hram “Qoricancha”, impresivna arhitektura starih Inka. “Hram Sunca” (El templo del Sol ili Qoricancha) takodje je danas i manastir Santo Domingo (el Convento de Santo Domingo). Sacsayhuaman – Izuzetno utvrdjenje “Sacsayhuaman” je strateški konstruisan iznad brda odakle se može posmatrati Kusko. Popularno je po svojim ogromnim kamenim blokovima, od kojih su neki i do devet metara visoki a teški i više od 350 tona. Qenqo – Nalazi se četiri kilometra severoistočno od Kuska, sastoji se od arheološke grupacije “Q’enqo Grande y Q´enqo Chico”. Etimološki, što znači lavirint ili cik-cak put, služio je u religijske svrhe – u eksternom delu se nalazi jedan amfiteatar u polukružnoj formi sa trapezoidima i jednim monolitom u obliku pume površine šest kvadratnih metara.

 

6.dan: KUSKO

Doručak. Celodnevna ekskurzija „Svetoj dolini“ („Valle Sagrado“) sa uključenim ručkom. Polazak u 09.00h ujutro minibusom, a završava se oko 19.00h. Poseta Pisku, gde se nalazi tipična indijanska pijaca, odlazak do doline Urubamba koja se pruža uz obale reke Vilkanota. Ručak u jednom lokalnom restoranu u dolini Urubamba, „Svete doline“ Inka. Popodne poseta utvrdjenju i gradiću Ollantaytambo (Oljantajtambo), sagradjen da bi nadzirao ulaz u ovaj deo doline i zaštitio je od mogućih napada stanovnika prašume. Gradić je bio vojni, religiozni i kulturni centar imperije Inka. U povratku, poseta živopisnom selu Chinchero, gde se nalaze ostaci kraljevskih kuća Tupac Inca Yupanqui. Povratak u centar grada Kuska minibusom. Kratka šetnja do hotela. Noćenje.

 

7.dan: MACHU PICHU

Polazak iz hotela u 06.00h, transfer do železničke stanice, do mesta Ollantaytambo. Putovanje vozom do mesta Aguas Calientes (2000m n.v.), odakle se ide autobusom (vožnja oko 30min) do “Izgubljenog grada” Inka, jednog od sedam svetskih čuda – Machu Pichu. Po dolasku u grad Inka, razgledanje sa lokalnim vodičem. Upoznavanje sa kulturom, načinom života, astronomijom i religijom Inka. Obilazak: Glavnog trga (la Plaza Principal), Kružnog utvrdjenja (la Torre Circular), Svetog solarnog sata (el Sagrado Reloj Solar), kraljevske odaje (los cuartos reales), Hrama tri prozora (el templo de las Tres Ventanas), groblja, zida kontemplacije, hramova Kondora, Sunca, Meseca, sistema za navodnjavanje koje su Inke koristile u uzgoju poljoprivrednih kultura i osmatranje Wayna Picchu, planine koja se uzdiže preko ambisa na drugoj strani “Izgubljenog grada”. Nakon razgledanja, kraće slobodno vreme i povratak autobusom (vožnja oko 30min) do naselja Aguas Calientes. Ručak (uključen u cenu). U popodnevnim satima, izmedju 15.30h i 17.00h povratak vozom do autobuske stanice u mestu Ollanta (trajanje oko 2,5h), odakle se putovanje nastavlja autobusom do centra grada Kuska (trajanje oko 2h). Transfer minibusom do hotela. Backpacker voz je dizajniran ekskluzivno za putnike avanturiste koji traže komfor i sigurnost, remodeliran je sa tapaciranim sedištima u crtežima sa Inka motivima.

 

8.dan: KUSKO – AREQUIPA

Doručak. Slobodne aktivnosti ili fakultativne ekskurzije u Kusku i okolini. Transfer do autobuske stanice i u 21.00h noćna vožnja autobusom do tzv. „Belog grada“ Arequipe u trajanju od 10h (521km, uključena večera u autobusu). Dolazak u Arequipu oko 07.00h ujutro. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

9.dan: AREQUIPA

Doručak. Fakultativni obilazak viševekovnog manastira „Santa Katalina“ i gradskog muzeja gde se može videti mumija „Huanita“ koja datira iz vremena Inka, a pronadjena je na vrhu Ampato. Taj vrh je jedan od tri vrha zaštitnika grada Arequipe. Uzdiže se iznad vulkana Misti (5880m) i dostiže visinu od 6318m. Zatim, upoznavanje centra Arequipe, drugog po veličini grada u Peruu, za koji kažu da je najlepši po svojoj arhitektonskoj konstituciji. Individualno razgledanje grada. Noćenje.

 

10.dan: AREQUIPA – KANJON KOLKA

(„KANJON KONDORA“ – NAJDUBLJI KANJON NA SVETU I PRIRODNO STANIŠTE KONDORA)

 

Doručak. Polazak na dvodnevnu ekskurziju do kanjona Kolka, prirodnog staništa kondora. Polazak u 09.00h ujutro, vožnja autobusom u trajanju od oko 4 sata sa dva usputna stajanja, od kojih je najviša tačka puta na visini do 4800m n.v. i nalazi se na andskom platou, kraće zadržavanje radi posmatranja divlje andske flore i faune, kao što je guanako, lama, alpaka, specifična vegetacija Anda i uzdižućih vulkanskih vrhova. Dolazak u kanjon Kolke. Ručak. Smeštaj u hotel u mestu Chivay ili Yunque. Slobodno vreme – preporuka agencije za odlazak na termalne izvore kanjona Kolka, u mestu Chivay ili Yunque, na visini od oko 3600m n.v. Večera. Noćenje.

 

11.dan: KANJON KOLKA – AREQUIPA

Doručak. Rani jutarnji odlazak do kanjona Kolke i mesta Cruz del Condor (kondorov krst – Kruz del kondor) odakle se mogu posmatrati kondori kako preleću kanjon okruženi andskim vrhovima. Povratak u Arequipu u popodnevnim satima. Odmor i slobodne aktivnosti. Smeštaj u hotel. Noćenje. Napomena: Na dvodnevnoj ekskurziji u kanjon Kolke dodatni trošak – ručak i večera prvog dana (oko 6USD po obroku), plaća se na licu mesta i nije uključen u cenu puta, kao ni ulaznice na termalne izvore u vrednosti od 15 sola (oko 6US dolara) i ulaznica u nacionalni park u vrednosti od 35sola (oko 12US dolara)

 

12.dan: AREQUIPA – PUNO – JEZERO TITICACA I PLUTAJUĆA OSTRVCA UROS

Doručak ili lunch paket. Napuštanje hotela, transfer do autobuske stanice. U 07.00h polazak za Puno, vožnja autobusom (oko 5h), po dolasku transfer do luke u Punu, odakle se polazi do jezera Titicaca, najvišeg plovnog jezera na svetu 3820m n.v. do plutajućih ostrvaca Uros. Na ostrvima u jezeru nalaze se sela čiji starosedeoci poštuju kulturu i tradiciju svojih predaka. Vožnja motornim čamcem ka ostrvima Uros (oko 30min). Po dolasku na ostrvo, susret sa neobičnim starosedeocima. Fakultativna vožnja čamcem od totore (vrsta trske) koja raste u kristalnoj vodi Titicace. Povratak u Puno. Smeštaj u hotel. Noćenje. Na obalama jezera Titicaca stanovništvo živi veoma skromno, oni neguju kulturu i tradiciju predaka. Putnik ima osećaj da se vratio unazad kroz vreme i oživeo jedan delić velike istorije “Sinova Sunca”. Ovi starosedeoci su veliki moreplovci i majstori tkanja koji su očuvali svoj tradicionalni dizajn i dekoraciju svoje odeće. Ovaj put je veoma popularan zbog mogućnosti interakcije sa starosedeocima koji još uvek održavaju nevinost uma i srca, zahvaljujući jednostavnom i mirnom načinu života. Kuće su im veoma jednostavne i domaćinske, sve sa pogledom na jezero. Ova kombinacija kulture i prirode čini ovo mesto očaravajućim.

 

13.dan: PUNO – COPACABANA – LA PAZ

Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Copacabanu, jedno od najvećih hodočasničkih mesta regiona. Ovo je ujedno i polazno mesto za izlet do Ostrva Sunca i Ostrva Meseca u jezeru Titicaca, sa bolivijske strane. Sobodno vreme za individualno razgledanje. Ručak. Vožnja autobusom do La Paza i transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

14.dan: LA PAZ

Doručak. U prepodnevnim satima upoznavanje grada i poseta Mesečevoj dolini, koja se nalazi u okolini La Paza. Popodnevne slobodne aktivnosti, preporuka agencije za obilazak Pijace veštica. Noćenje.

 

15.dan: LA PAZ – TIWANACU

Doručak. U 09.00h polazak do lokaliteta kulture Tiwanaku koja potiče iz vremena pre Inka. Lokalitet se nalazi na 72km od La Paza, poseta muzeju “Litico y Ceramico” (litski i keramički proizvodi) i arheoloških atrakcija: mesta moći, glavnih ceremonijalnih centara Tiwanacu kulture – La Piramide de Akapana, Templo Semi-Subterraneo, Templo de Kalasasaya, La Puerta del Sol (Piramide Akapane, Polupodzemni hram, Hram Kalasasaya, Vrata Sunca…). Tura traje oko 2,5h, pri završetku sledi tipični ručak ovog mesta. Povratak u La Paz oko 15.00h. Slobodne aktivnosti. Noćenje.

 

16. – 17.dan: LA PAZ – LIMA – PARIZ – BEOGRAD ILI BUDIMPEŠTA

Doručak. Transfer do aerodroma i medjunarodni let do Beograda. Kraj usluga.

 

CENA ARANŽMANA: 2.350 €

 

 

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO

 • medjunarodni i lokalni avionski prevoz na navedenim relacijama (ekonomska klasa),
 • smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama u hotelima 3* i 4* lokalne kategorizacije na bazi noćenja sa doručkom,
 • obroci koji su navedeni u programu putovanja,
 • lokalne ekskurzije navedene u programu putovanja,
 • ulaznice za arheološke lokalitete,
 • transferi,
 • troškovi organizacije i vodjenja putovanja.

 

U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO

 • avio takse u dinarskoj protivvrednosti u iznosu od 390 EUR,
 • takse u inostranstvu, koje se plaćaju na licu mesta,
 • bakšis za lokalne vodiče na ekskurzijama,
 • bolivijska viza koja se placa na granici u iznosu od 53 USD
 • medjunarodno zdravstveno osiguranje,
 • fakultativni izleti: (manastir Santa Katalina u Arequipi – 17USD, muzeja grada Arequipe – 12 USD.
 • doplata za 1/1 sobu
 • troskovi dobijanja bolivijske vize, koja se placa na graničnom prelazu (cca 50 USD).

 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

 • plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Banca Intesa na dan uplate
 • ugovoreni–započeti način plaćanja se ne može naknadno menjati
 • gotovinski,
 • čekovima,
 • platnim karticama: VISA, Master, Dina, Maestro i American Express
 • cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni
 • kompletna uplata je do popune mesta, a najkasnije 3 nedelje pre polaska

 

NAPOMENE

 • Svaka promena programa putovanja od strane samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost predstavnika agencija ne predstavlja izmenu ugovorenog programa
 • Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu u zavisnosti od objektivnih okolnosti).
 • Postoji mogućnost promene itinerera na letovima, promene ruta putovanja ali uz obilazak svih navedenih mesta i lokaliteta navedenih u programu, sa čim se ne smanjuje atraktivnost putovanja.
 • Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja turističke agencije.
 • Svi putnici pre polaska na put moraju se upoznati sa propisanim pravilima ponašanja zemlje u koju putuju.
 • Za sve fakultativne izlete potreban je minimalan broj učesnika da bi se isti realizovali.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 10 dana pre polaska.
 • U slučaju promene na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja, dobijenih od strane radnika agencije kao i radnika ovlašćenih subagenata, koje nisu u skladu sa elementima zaključenih ugovora o putovanju.
 • Kalkulacija je radjena na bazi minimum 10 prijavljenih putnika
 • Molimo putnike da blagovremeno pribave nove, crvene pasoše kako bi bili u mogućnosti da putuju pod novim okolnostima. Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Učesnici ture moraju biti psihofizicki spremni za put, kao i na eventualne promene i improvizacije na terenu
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu (kradju, gubitak stvari…) ili bolest putnika

Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

1 Komentar
 1. Katarina Savić
   odgovori
  07/11/2015

  Poštovani, molim vas da mi kažete kada je planirano ovo putovanje?

Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar