Odahnimo

Zasad nam ne vraćaju vize

Beograd/Brisel — Nakon nekoliko dana uznemirujućih informacija, Srbija za sada može da odahne, jer Savet ministara EU na sastanku 25. oktobra neće tražiti ponovno uvođenje viza.

Viza

Šefovi diplomatija 27 zemalja članica EU tražiće na tom sastanku u Luksemburgu da se usvoje hitne mere za zaustavljanje navale azilanata. U Evropskoj komisiji “nema saznanja niti obaveštenja da je većina zemalja EU za to da se ukine režim bez viza za Srbiju, iako je tačno da se traže hitne mere za sprečavanje zloupotrebe tog režima”.

 

Tako za sada nema mesta za strahovanje da bi Srbiji po hitnom postupku mogle biti ponovo uvedene vize za EU.

 

Mehanizam za suspenziju bezviznog režima veoma je dug i komplikovan, što znači da će građani Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana bez viza moći da putuju po EU barem do juna 2013. godine, čak i ako mehanizam za ponovno uvođenje viza bude bio pokrenut neposredno nakon usvajanja zahteva krajem oktobra.

 

Najava vraćanja viza i skidanja Srbije sa “belog šengena” pojavila se početkom oktobra, da bi se zahuktala krajem prošle i početkom ove nedelje zbog zbunjujućih informacija o problemima azilanata u pojedinim zemljama EU i zahtevima za vraćanje viza.

 

Za sada nije tačno utvrđen ni broj zemalja koje traže hitne mere za zaustavljanje azilanata, jer je Austrija negirala da je ona jedna od šest članica EU koje to traže. Izvesno je da je najglasnija u zahtevu Nemačka. I od njene najbogatije pokrajine Bavarske je sve, izgleda, krenulo.

Tagovi


Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar