Avion budućnosti

Airbus proizvodi model A350

Europski proizvođač aviona Airbus, otvorio je u Francuskoj pogon za proizvodnju aviona tipa A350, čime je ušao u novu fazu trke s američkim Boeingom za ekonomičniju potrošnju goriva i veću dobit.

Airbus A350

U fabrici će se proizvoditi model aviona A350, projektovan kao Airbusov odgovor na Boeingov model 787 Dreamliner. Takođe, A350 će biti europski doprinos novoj generaciji aviona koji bi trebalo da smanje račune za gorivo upotrebom laganih materijala od ugljenikovih izotopa, umesto težeg aluminija.

 

Airbus i Boeing se nadaju da će ukupna potražnja za avionima srednje veličine premašiti 6.000 u idućih 20 godina. Predviđaju da će njihova upotreba biti rezultat izgradnje novih linija koje ni trebalo da zaobilaze krcate aerodrome.

 

Radi se o tržištu vrednom nekoliko stotina milijardi dolara i moglo bi zaseniti najveće modele mlaznih aviona kao što su Airbus A380 superjumbo i najnovija verzija Boeinga 747.

 

Ovi avioni se proizvode od materijala koji je čvrst kao metal, ali je mnogo lakši od metala. Zato se povećava cena proizvodnje ovih aviona. Stručnjaci predviđaju da je potrebno nekoliko godina da bi ovakvi avioni počeli da donose dobit.

 

Sada počinje puna proizvodnja, a prvi let zakazan je iduće godine. U Airbusu predviđaju da će do druge polovine 2018. proizvoditi 10 aviona mesečno.

Tagovi


Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar