Saveti za bolje fotografije

5 saveta kako da unapredite fotografije sa putovanja

“Vi ne slikate fotografiju – Vi je pravite” – Ansel Adams

 

1. Slikajte tokom “zlatnih sati”

fotograf1

Kada previte fotografije tokom izlaska i sat vremena pre zalaska sunca, imate mnogo mekše i lepše svetlo za rad. Prigušeno svetlo, koje donosi život pejzažima. Umesto da izbegavate svetlist bićete u prilici da svetlo obavlja posao za Vas.

2. Uklonite prepreke

fotograf2

Uklanjanje prepreka može biti jedan od glavnih razloga koji će učiniti Vašu  fotografiju igleda kao da je je napravio profesionalac. Uklanjanjem nepotrebnih dalekovoda, ljudi, automobila i kuća, možete da kontrolišete naturalizam, snagu legitimitet scene.

3. Ne budite lenji

fotograf3

Ako bi fotografi samo pravili slike iz svojih automobila, nikada ne bi uspeli da naprave izuzetno jedinstvene fotografije. Uhvatite kadar i radite sa njim. Igrajte se sa njim – jednostavnom promenom ekspozicije, možete učiniti fotografiju zanimljivijom i moćnijom. Nemojte se plašiti da pešačiti do različitih tačaka destinacije. Šanse su da ćete biti u mogućnosti da poboljšaju svoje snimke samo promenom položaja.

4. Pogled posmatrača

fotograf4

Usredsredite posmatrača na ono što želite da vide. Korišćenjem fokusa, dubine i kompozicije, vaša fotografija može da oživi scenu i oduševi posmatrača.  Možete da promenite ove aspekte u post-produkciji, ako je potrebno ili sprovođenjem određenih konstruktivnih tehnika sa alatkama u  Adobe Photoshop-u ili jednostavno sredite fotografiju u Instagramu.

5. Nemojte biti fotograf

fotograf5

Ispričajte priču. Veliki fotografi su prevazišli to da samo fotografišu slike negu su postali veliki pripovedači. Bacite pogled na sve velikane, kao što su Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson ili Jim Brandenburg – oni su prvo pripovedači, a potom i fotografi. Uz svaku prliku za fotografiju, pauzirajte i analizirajte scenu potom neka Vas preuzme Vaša kreativnost. Možete da predvidite percepciju posmatrača i kako priča ima uticaj na njegovu reakciju, osećanja i veze.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar