Play Friday Blog: Zanimljive činjenice u vezi sa letenjem

Šta je fenomen kružne duge, da li su avio kompanije sujeverne, a zašto hrana ima drugačiji ukus?

Navikli smo da na daleke destinacije, ako smo u mogućnosti, letimo avionom. Danas više ni avio karte nisu toliko skupe. Ptica sa čeličnim krilima je postala uobičajeno prevozno sredstvo.

Ali, da li je?

Možda nikada niste obratili pažnju na sitne neobičnosti tokom leta, ali dok budete čitali upaliće vam se lampica, letenje više nikada neće biti isto!

Mit ili istina: Hrana ima drugačiji ukus.

Ne, niste umislili. Pre svega, vazduh u kabini isušuje nos, a onda promene u vazdušnom pritisku parališu trećinu ćelija našeg čula ukusa. Jedno istraživanje je pokazalo da tada hrana ima (tačnije, nema) ukus kao kada se razbolimo. Zbog toga avio prevoznici dodaju mnogo soli i začina u hranu.

Ako ste sujeverni sigurno već znate da neki avioni nemaju 13. red. AirFrance, Emirates i Ryanair su ga ukinuli da vas ne bi plašili. Lufthansa nema čak ni 17.red jer se taj broj smatra maleroznim u Italiji i Brazilu.

Zanimljivosti u svetu letenja

Uprkos tome što je skoro 17 godina u avionima zabranjeno pušenje, svi toaleti moraju imati pepeljaru. Davne 1973.godine zbog upaljene cigarete srušio se Boing 707 iz Brazila na putu ka Parizu. Da se ovo ne bi ponovilo, svako ko se usudi da prekrši pravilo, mora imati bar gde da ugasi cigaretu.

Kažu da kada vidmo dugu to donosi sreću. E pa, oni koji su imali prilike da je uhvate u letu, mogu se smatrati najvećim srećnicima! To je redak fenomen kružne duge, a ako još i prelazi preko oblaka onda ćete videti senku aviona u centru duge. Uzbudljiv prizor priznaćete!

I dakle, šta se to dešava kada pilot ode u toalet? Nekada se upali lampica za vezivanje sigurnosnog pojasa, nema ni traga turbulenciji, a stjuardese čuvaju vrata kokpita. Razlog tome je što je pilot morao tamo gde „i car ide peške“.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar