Lisabon – dopadljiv na prvi pogled

Dragulj među evropskim gradovima – Lisabon

Lisabon, prestonica Portugala, poznat je kao grad tramvaja, crepova i šarenih pločica. Dragulj među evropskim gradovima, jedan je od najstarijih gradova na svetu, a mnogi ga smatraju i najgostoprimljivijim, ima čast da nosi titulu najstarije prestonice u zapadnoj Evropi. Upravo taj osećaj duge istorije, koji je uvek prisutan u Lisabonu, uz pozitivne vibracije i osunčane ulice grada daje puno razloga da Vam se ovaj grad dopadne na prvi pogled.

Počnite redom :), sa nezaobilaznom i nezaboravnom vožnjom žutim tramvajima, koja Vas vodi na jedno od sedam lisabonskih brda, sa kojih se pruža neverovatan pogled na ceo grad i Atlantski okean. Grad koji je svojevrsni lavirint strmih, uskih uličica, skrivenih kutaka i fantastičnih vidikovaca nudi najviše posetiocima koji lutaju gradom bez mape i plana.

Lisabon dopadljiv na prvi pogled

S toga, sledeće na redu je – izgubite se u mnoštvu sporednih, uskih ulica koje odišu pričama iz prošlih vremena, i predahnite, obavezno :), u nekom kafiću, na uglu, sa zidovima prekrivenim šarenim pločicama, i slušajte Fado uz fantastičan espereso i Belem pecivo, nadaleko poznati portugalski dezert.

U tom lutanju probajte da pronađete Kafe Luso, osnovan 1920. godine, pravi kutak za predah ili Travessa Do Fado možete probati neki od portugalskih specijaliteta. Počnite od centralne oblasti, Baixia, istorijski centar grada sa mnoštvom zanatskih radnji, kafića i galerija koje se nalaze duž baroknih ulica, zatim se ohrabrite i uputite ka nešto drugačijoj četvrti, Alfama, koju krase čuvena katedrala i St. George zamak iz sedmog veka. Na putu ka zamku, gde ćete naići na jedan od najlepših vidikovaca u Lisabonu, srešćete se sa neverovatnim fasada zgrada, koje su potpuno prekrivene šarenilom raznih keramičkih pločica, i predstavljaju jedno od najfotografisanijih obeležja Lisabona.

Lisabon dopadljiv na prvi pogled

Kada obiđete grad, uzduž i popreko, krenite na na mali izlet, do čuvene Kule Belem, koja datira iz 16. veka i predstavlja istorijski muzej na otvorenom i pod zaštitom je UNESCO- a. Posle obilaska svratite do Pasteis de Belem na najbolji tart sa jajima u gradu, iako je uvek gužva, vredi ih sačekati. :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar