Da li avio karte mogu da Vam propadnu zbog Vulkana Bardarbunga

Vulkan Bardarbunga: da li može da Vam pokvari putovanje?

Od 31. avgusta tlo na Islandu se ne smiruje zbog vulkana Bardarbunga. Situacija nije opasna, ali da li ipak putnici treba da strepe ukoliko ovih dana planiraju da lete avionom?

Erupcija vulkana Bardarbunga viđena iz svemira

Mnogi su zabrinuti zbog trenutnih dešavanja na Islandu, jer se dobro sećaju kako je izgledalo kada je vulkan Ejafjadlajekidl 2010. godine paralisao avio saobraćaj otkazujući preko 100.000 letova. Ova cifra je činila čak 48% ukupnog tadašnjeg avio saobraćaja na planeti koja je kao rezultat imala štetu višu od 1,7 milijardi američkih dolara. Bardarbunga vulkan po nekim procenama još je veći od Ejafjadlajekidla, pa je briga do neke mere opravdana.

Kakav je trenutni status vulkana?

Situacija se aktivno menja, pa treba pratiti vesti redovno. Nedavno je vulkan imao “crveni” status koji označava verovatnu erupciju i izbacivanje pepela u vazduh, ali je ova oznaka brzo spuštena na “narandžasto”. Ovaj status označava mogućnost erupcije i pogoršavanja situacije, ali i dalje niko nije siguran šta će se desiti, s obrzirom koliko je priroda nepredvidljiva.

Oči javnosti su trenutno uprte u Islandsku meterološku stanicu na ovoj adresi i tu se mogu naći sve najnovije informacije o Bardarbungi.

Da li je opasno leteti iznad Islanda?

I pored toga što se ovih dana svašta može čuti u medijima, trenutno se čak i iznad Islanda može bezbedno leteti. Naravno, ovo se može vrlo brzo promeniti, pa treba pratiti vesti redovno ukoliko se spremate za put.

Ukoliko se desi da letovi budu pomereni ili otkazani, da li putnici dobijaju pravo na kompenzaciju?

Kao što smo pisali u prethodnim tekstovima, pojedine avio kompanije će pokušati da se izvuku od svojih obaveza plaćanja nadoknade putnicima kojima su otkazani ili pomereni letovi. Ipak, slučaj vulkanske erupcije tretira se kao vanredna situacija koju je teško predvideti, pa u tom slučaju avio kompanije zaista nisu u obavezi da plaćaju nadoknade putnicima.

Ipak, one su u obavezi da vrate pun iznos cene avio karte. U slučajevima kada su putnici daleko od doma i ne postoji šansa da odlete negde drugde, avio kompanije takođe moraju da obezbede besplatan smeštaj i noćenje svim putnicima dok se situacija ne normalizuje.

Uz pomoć Claim Air aplikacije možete videti sve dodatne detalje i šta treba raditi u ovim situacijama.

Kako ostvariti pravo na povraćaj novca?

Povraćaj novca se mora zatražiti u okviru od sedam dana nakon pomeranja ili odlaganja leta, sa traženim iznosom koji u visini plaćene cene avio karte. Iznos povraćaja mora da pokriva punu cenu povratne avio karte ili čak i nekog dodatnog leta na koji ovakav događaj uticao, a koji bitno narušava planove putnika.

Da li se može tražiti povraćaj novca za iznajmljeni smeštaj do kojeg se ne može stići?

Samo u slučaju da je smeštaj deo turističkog aranžmana, može se tražiti povraćaj novca. Ukoliko je rezervacija napravljena odvojeno – u tom slučaju, na žalost, vlasnik smeštaja nije u obavezi da uradi refundaciju.

Izvor: ClaimAir

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rent-a-Car Online rezervacije

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar