Atina – 333 dana čudesnog sunca!

Ključ za potpuni doživljaj Atine je videti sve čudesne poglede koje nudi

Nema sumnje, veličanstvena istorija i ruševine već godinama Atinu drže na “must see” listi svetskih putnika.

Uprkos krizi koja trese zemlju sad već dosta dugo, turisti i dalje ovde evre ostavljaju s radošću, a osim besciljnog šetanja kojem bi trebalo da se prepustite, tu su i mesta koja ćete želeti da obiđete.

Atina 333 dana čudesnog sunca

Centar savremene Atine nalazi se oko Omonia i Sintagma skvera (Platia Omonias i Platia Syntagmatos), ali je u vreme kada je nastala njen centar bio nadaleko čuveni Akropolj (Acropolis). U doba svog najvećeg procvata, u 5. veku pre naše ere, njom je vladao vojskovođa Perikle, samo jedan od ljudi kojima Atina duguje svoju večnu slavu.

Atina 333 dana čudesnog sunca

Ako ste u Atinu krenuli sa namerom da razgledate njene ulice sa lepim starim zgradama, moraćemo da vas razočaramo. Osim nekoliko velikih starih zdanja, kao što su zgrada Parlamenta, Univerzitet, Nacionalna biblioteka i sličnih, u Atini su zgrade prilično obične, i nemaju onaj evropski sjaj. Zahvaljujući 550 godina pod turskom vlašću, u ovom gradu nikada nije postojao „barok“, „rokoko“, i „art-deco“. Ipak, u njemu postoje, često i usred grada, ostaci iz mnogo starije istorije, kojima se može pohvaliti retko koja prestonica Evrope.

Plaka

Ako ste ikad išli prema Akropolju u smeru severoistoka, verovatno ste se sjurili uličicama i pešačkim zonama koje se zajedno zovu – Plaka. Ovde ćete pronaći najbolje suvenire, posebnu hranu, a noću se ovaj deo grada pretvara u mesta za odlične izlaske. „Problem“ vam jedino mogu praviti nasrtljivi vlasnici kafića i restorana, koji će vas vući za rukav da popijete piće baš kod njih…

Atina 333 dana čudesnog sunca

Nije važno koji je mesec, na pijaci Monastiraki uvek je gužva. Pijaca deluje nestvarno i filmski, jer ovde možete da nađete od igle do lokomotive. Oni kojima se ne kupuju ‘tričarije’, uvek mogu da se upute u ulicu Ermou i da troše na garderobu.

Atina 333 dana čudesnog sunca

Posejdonov zalazak

Daleko najlepši zalazak sunca u Grčkoj je na Santoriniju, ali tik uz njega je onaj sa Posejdonovog hrama. Na obali, sat i po od Atine, spomenik dolazi da razgleda hiljade turista, a put do tamo izgleda kao da se vozite zapadnom obalom SAD – a. Kad ste već ovde, svratite i u selo Fokia na večeru i čašu dobrog vina.

Atina 333 dana čudesnog sunca

Slike u istorijskim knjigama nisu dovoljno žive da bi dočarale, ali čim se nađete u Atini, osećate se kao da ste zakoračili u prošlost. Recimo, da biste uopše došli do Partenona, potrebno je proći poprilično naporan i prašnjav put, ne postoje nikakvi liftovi ili olakšice kao u mnogim drugim gradovima. Još kad prošetate Akropoljem, pitaćete se koji je beše vek.

Pogled bogova

Atina ima tri brda: Akropolj, Filopapos (sa starim rimskim mauzolejom) i najviši Likavit (sa kog se pruža najlepši pogled na grad, do vrha hrabri neka pešače, a drugi platite žičaru).

Atina 333 dana čudesnog sunca

Ključ za potpuni doživljaj Atine je videti sve čudesne poglede koje nudi. Akropolj ima zvezdani vidikovac, ali i druga brda nude čudesne poglede. Tako, s brda Likavit, puca verovatno i najlepši pogled na grad, a na njemu se nalaze crkvica i restoran. Vredi spomenuti i Areopag, brdo koje se nalazi odmah pored Akropolja, a s čijih 114 metara vas čeka impresivan pogled na grčku metropolu.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar