Grad neprestanih žurki i nezaustavljive kulture

I dok se još niko nije setio da planira Novu godinu, mi ipak predlažemo da rezervišete let za jednu od svetski poznatih najboljih žurki na otvorenom u Evropi! Usput, obiđite i grad : ) 

Reputacija ovog grada kao jednog od najboljih za žurke tokom cele godine, a posebno za novogodišnju noć i putovanje (iako je pingvinski hladno) je samo jedan od razloga da rezervišete avio kartu i obiđete Berlin.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture

Silverster

Novogodišnje veče, poznato kao Silverster, u Berlinu znači „kilometarsku proslavu“ kada je ulica između Brandenburške kapije i spomenika Anđelu pobede zatvorena i puna barova, kioska s hranom, muzičkih stage-eva osvetljena laserima i ludačkim bojama, sve do jutra.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture Silverster

Da bi se donekle suprotstavili bludu, meštani učestvuju u tzv. Silversterlauf, trci palačinki, gde trkač vrti palačinke dok ide ka cilju. Ako vam je ovo previše, možete trčati tradicionalni godišnji maraton kroz Grünewald šumu 1. januara.

Za početnike…

U slučaju da Berlin ne poznajete ni po reputaciji, ovo je grad partijanja i kulture, veličine Bankoka i devet puta veći od Pariza, u kom je Kenedi sam sebe nazvao krofnom ubeđen u svoje znanje nemačkog (“Ich bin Ein Berliner”), u kom je pušenje i kod kuće zabranjeno i koji su prvo naselili Hugenoti.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture jfk berliner

Kultura na izvol’te

U Berlinu umetnička scena je izrazito snažna, što i nije čudno ako se u gradu nalazi jedan od najboljih univerziteta za umetnost. Prošunjajte se kroz galerije u ulici Auststasse ili posetite muzej savremene umetnosti Daimler koji ne naplaćuje ulaz, a utorkom možete posetiti Kunst muzej koji taj dan, od 15 do 17 sati, ne naplaćuje ulaz.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture Kunst

Iako je ukinut besplatan ulaz u muzej Island, isplati se kupiti Berlin pass karticu koja vam za 24 evra omogućava trodnevni ulazak u čak 50-tak muzeja. Takođe, možete besplatno uživati u Knoblauchhaus muzeju koji se nalazi u elegantnoj zgradi izgrađenoj 1759. godine.

Probajte uličnu hranu

Ponuda hrane na ulici je toliko šarolika da možete isprobati sve svetske kuhinje bez da prethodno opljačkate banku. Svakog četvrtka Markthalle IX pretvara se u ulicu hrane gde možete od jutra do kasno u noć uživati u ponudi jela iz svih delova sveta pripremljenih na sve moguće načine.

Na svakom koraku u Berlinu možete pronaći nešto da gricnete, dovoljno je da stanete u red pored kombija. Turska zajednica dva puta nedeljno na Maybachufer pijaci organizuje prodaju falafela. Pošteni obrok na ulici možete dobiti već za 3 evra po osobi. Što i nije tako puno za evropsku metropolu.

Uživajte u pogledu

Nemojte, kao drugih 1,2 miliona turista godišnje, činiti istu grešku i plaćati 13 evra kako biste ‘bacili’ pogled na grad s televizijskog tornja. Iako je pogled spektakularan u istom takvom možete uživati ako se popnete na vrh skupštine – besplatno.

Oni fizički malo bolje potkovaniji mogu da se popnu na Teufelsberg. Jednosatna tura stajaće vas 7 evra, a uživaćete u raznim grafitima i moći da napravite jako dobre fotke.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture pogled

Jeftin, a dobar smeštaj

Jeftin smeštaj u Berlinu ne znači da ćete spavati ispod mosta u kartonskoj kutiji. Za stvarno male pare možete se smestiti u nekom od mnogih hostela koji su uredni i, ono što je najvažnije, većina njih ima svoju malu pivaru. Da, malu pivaru u kojoj proizvode svoje sopstveno pivo. 

U Grand Hostelu sobu možete dobiti po ceni već od 19 evra po osobi, a uz smeštaj ide i uživanje na terasi uz obalu reke Spree.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture panorama

Festivali, festivali

U Berlinu se godišnje održava na desetine festivala. Bilo muzičkih, bilo muzičko scenskih, ponuda je stvarno dostojna ove prestonice. Prvi festival u godini koji bi vam mogao zapasti za oko je May Day koji se održava 1. maja. 

Nakon njega ide Fete de la Musique, 21.jula, kada muzičari okupiraju ulice… I tako sve do oktobra, gotovo svakog vikenda održava se jedan festival. Zadnji u nizu je Festival svetlosti, 9. – 18. oktobra, kada su istorijski važne zgrade osvetljene šarenim svetlima.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture fete de la musique

Klubovi

Već pomenuta reputacija nastala je zbog provoda u klubovima istočnog Berlina. Ulaz je slobodan do 23h, a onda košta desetak evra.

Berlin Grad neprestanih zurki i nezaustavljive kulture klub

Đuskajte u OHM-u, Trust-u, Suss War Gestern-u, Berghain-u (zabranjeno unošenje moblnih telefona), Cookies & House-u, SchwuZ-u i kad se vratite napišite nam kako je bilo, mada već znamo da u preporuci nema greške!

;)

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar