Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Ima li zainteresovanih za Bordo?

On je na listi UNESCO-ve baštine, a pre nekoliko godina je proglašen za najbolju evropsku destinaciju. Uzbudljiva istorija, potpuno jedinstvena i nepobediva ljubav prema vinima i hrana svetske klase, navodi posetioce da se prisete najlepših prideva i epiteta kada pričaju o Bordou.

Široke i šarmantne ulice su mahom pretvorene u pešačke zone, pa možete do mile volje obilaziti grad i ići u šoping preko dana, a uveče tu možete slušati operu, ići u barove, klubove i muzeje.

Bordo je jedinstven kao glavni grad Akvitanije, regije na granici sa Španijom, pa su uticaji Pirineja jaki i primetni na sirevima i vinima, koje ako ne probate dok ste tamo, bolje i da niste išli. Ipak… Bordo jeste svetski poznat po vinogradima, videćete bar jedan čim sletite.

Kroz grad prolazi Geronna, koja se uliva u Gironde, a ova u Atlantski okean. Nekada ste mogli Geronnom do okeana, danas ne. Na levoj obali se uglavnom uzgaja Cabernet Sauvignon, desna je više za Merlot.

Ali, da vas polako zainteresujemo… ako već nismo.

Esplanade des Quinconces je mesto koje, i da hoćete ne možete zaobići. To je jedan od najvećih gradskih trgova u Evropi i kada nema festivala i koncerata, možete slobodno lutati po celih 126.000 kvadratnih metara. Na njemu se nalaze spomenici političkim misliocima De Montenju i Monteskjeu, koji su najslavniji stanovnici Bordoa.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

U blizini Esplanade des Quinconces nalazi se gradska opera, Grand Théâtre, koja je smeštena na temeljima rimskog hrama i predstavlja jednu od najlepših zgrada Bordoa.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Zavirite obavezno u baziliku Saint Michel, u kojoj su orgulje veće od ulaznih vrata. Toliko je lepog enterijera i ima odličnu akustiku pa se ovde često održavaju koncerti klasične muzike. Pored crkve je i zvonik, sa kog ćete imati pogled na ceo grad.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Bordo se nalazi na reci i ima najveću luku, Port de la Lune, koja je zbog svog oblika polumeseca i dobila takvo ime, i pored koje je veličanstveno prošetati. Place de la Bourse je još jedan prelep trg, ali je jedinstven jer se nalazi tik uz Geronnu i u ovoj luci.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Grad ima i najdužu zonu za šetnju u Evropi, Saint Catherine ulicu u kojoj ćete naći sve od Diora do kineskih robnih kuća. Posetite i kapije starog Bordoa, Porte Cailhau i definitivno ćete uživati ako prošetate kroz Jardin Public, gradski park u kom će vas zelenilo oduvati.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Pored reke, nalazi se muzej vina koji obožavatelji ovog oblika grožđa ne smeju da zaobiđu. Jedan od karakterističnih muzeja je i muzej Akvitanije u kom je sačuvana kolekcija lokalne arheologije i etnologije i u kom ćete dobro upoznati istoriju ovog francuskog grada. Pređite i preko Ponte de Pierre, kamenog mosta koji spaja dve strane Bordoa i prelepo je osvetljen.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Otprilike 35 km od Bordoa naći ćete prvu UNESCO-vu vinsku baštinu. Saint Emilion je srednjevekovni gradić, koji u stvari liči na muzej na otvorenom. Ekskurzije se organizuju svakodnevno iz Bordoa, a možete i sami kolima natenane obići ovu regiju i probati odlična vina.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Par praktičnih saveta od nas…

Dok ste u Bordou, ako vas ne muče lenje noge šetajte, šetajte, šetajte. Možete i tramvajem, karta je oko 1 evro. Možda je najbollji način da obiđete grad, bicikl. Iznajmite ga na jednom, ostavite na drugom mestu i to za 2 evra.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Bićete Francuz samo ako doručkujete pre 8h, a ručate pre 13h. U svim restoranima se ručak i služi samo do 13h. Specijaliteti Bordoa su tatar biftek i guščija pašteta, pa se pobrinite da probate oba u nekim od najboljih restorana kao što su L’Absinthe, L’Orangerie koji se nalazi u prelepom Jardin Public ili La Robe čiji su specijalitet vina koja prave žene. Kada budete naručivali dezert, osim ako ne poručite recimo tarte tatin, dobićete neke od najboljih francuskih buđavih sireva.

Jeftino do najlepšeg grada Akvitanije!

Kako najjeftinije do Bordoa

Za ovakav grad, i okolinu u kojoj morate uživati i stopiti se sa atmosferom, treba vam, prema našoj proceni, nedelju dana. Takođe, potrebno je da pametno i polako isplanirate put, a možete početi sa avio kartom već sad jer ćete naći najpovoljnije karte do aerodroma Merignac za 214 evra, a to ne želite da propustite!

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar