Kadiz – neobični andaluzijski fosil

Cadiz ima sve – najlepšu plažu, najjača mesta za surfovanje i dokaze istorije duge tri hiljade godina

Cadiz je jedan od najstarijih evropskih gradova, osnovan davne 1100. godine p.n.e. Izuzetno važan geografski položaj jer je gotovo ceo okružen morem, danas nam govori da je Cadiz odlično mesto za kupanje i malo neobičnije letovanje.

Nalazi se na Andlauzijskom poluostrvu i u svojoj dugoj istoriji je bio pod Feničanima, Rimljanima, Vizigotima, Maorima i hrišćanima. Od Cadiza očekujte neverovatan miks svih ovih kultura.

Kadiz – neobični andaluzijski fosil

Prati ga glas da je najbolje mesto za surfovanje u Španiji, da ima jedan od najboljih karnevala koji je preživeo i Frankovu diktaturu, da je pored Madrida bio poprište političke nezavisnosti i revolucije, da ima jednu od najlepših plaža na svetu – Kaletu, a zašto ne biste posetili ovo mesto odakle je Kolumbo krenuo u, ispostaviće se, svoj najvažniji pohod?

Kadiz – neobični andaluzijski fosil

Šta videti?

Stari Kadiz opasan je dugačkim zidom, koji je podignut početkom 16. veka i još je očuvan. Pažnju posebno privlače njegove visoke i vitke kapije. Najimpresivnije su Landvort Geit i Las Puertas de Tijera, iza kojih se skriva slikoviti šarm drevnog kadiskog centra sa uzanim uličicama i tajanstvenim prolazima. Starim delom grada dominiraju kamene i ciglene zgrade zbijene oko uskih kamenih uličica kojima je pravo uživanje šetati i istraživati. Zgrade u centru imaju najviše četiri sprata., a kamen koji oblaže kuće je izvađen sa dna mora pa i dalje ima na sebi okamenjene školjke.

Gradska katedrala Nueva je jedan od najpoznatijih obeležja Cadiza. Gradnja ogromne katedrale započeta je u zlatnom dobu u 18.veku, međutim zbog raznih kriza trajala je ceo vek. Zato je ona neverovatna mešavina stilova – baroka, rokokoa, neoklasicizma, i kultura (zlatna kupola koja se vidi sa skoro svake tačke u gradu podseća na afričke gradove).

Kadiz – neobični andaluzijski fosil

Nedaleko od Trga Katedrala, u ulici Filip Emanuel, smešteni su Arheološki i Muzej umetnosti. U prostranom prizemlju mogu se pogledati predivni predmeti od stakla, nakit od srebra i amfore pronađene u dubinama stare luke. Na drugom spratu su Rubensova platna, a na trećem je izuzetno lepa kolekcija lutaka koje su korišćene u satiričnim predstavama.

Najbolji pogleda na grad, i na katedralu takođe, je sa Torre Tavira, jednog od 260 tornjeva koji su služili za osmatranje i kontrolisanje prilaza lukama.

Kadiz – neobični andaluzijski fosil

U Torre Taviru ćete naći i najpoznatiju evropsku camera obscura – prostoriju bez prozora na čijem se plafonu nalazi stotine sočiva i ogledala, a koja na jedan sto projektuju živu sliku iz raznih delova grada.

Cadiz neobični andaluzijski fosil

Tvrđava San Sebastijan

Ova glavna utvrda grada nalazi se na kraju plaže Kaleta, na malom ostrvu koji je odvojen od grada. Prema priči, tu se nalazio hram Kronosa, titana grčkih bogova i Zevsov otac. Kula i svetionik se izdižu 41 metar iznad mora, a tokom istorije mnogo puta je odigrao svoju zaštitničku ulogu.

Cadiz neobični andaluzijski fosil

Gradski trg – San Antonio

U Cadizu su i danas vidljivi brojni dokazi vekovnih prekookeanskih putovanja. Grad ima bogatu pomorsku tradiciju. Bivše palate bogatih trgovaca, danas apartmani, jako su se malo promenile. Najlepše, obojene u ružičastu, krem i žutu boju smeštene su na San Antoniju, zajedno sa crkvom iz 18. veka čija barokna fasada podsjeća na južnoamerički stil, uvezen, prilagođen i nadograđen andaluzijskim. Vile i palate imaju balkone sa gvozdenim ogradama izbočenim kako dame u krinolinama ne bi imale problema dok sa svojih balkona posmatraju prolaznike. Ovaj stil popularan u 19.veku uvezen je iz Havane.

Kadiz – neobični andaluzijski fosil

Veliki teatar Falja

Nalazi se na trgu Fragela i podignut je u čast velikog kadiskog kompozitora Manuela de Falje. Zdanje u prvi mah podseća na arenu jer se u središtu nalazi kružna Velika sala sa izvanrednom akustikom. U Grand teatru svake godine se od 13. do 21. maja održavaju internacionalne muzičke svečanosti posvećene Manuelu de Falji i tada se u Kadizu okupljaju muzičari iz celog sveta.

Kadiz – neobični andaluzijski fosil

Iz Cadiza možete ići na ture druženja sa delfinima i obilaska takozvanih Belih sela koja se nalaze u okolini grada. Arcos, Grazalema, Setenil de las Bodegas, El Bosque, Olvera, Zahara de la Sierra su vam na raspolaganju, a ako odlučite da ostanete u nekom od njih lako ćete naći smeštaj.

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar