Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta!

Grad 50 nijansi zelene!

Irska je zeleno ostrvo, zemlja “ginisa”, starih Kelta i Vikinga, svetog Patrika, te brojnih srednjovekovnih dvoraca, na čijoj istočnoj obali se smestio Dablin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn dali stari Vikinzi, a znači “crni bazen”, iako mu je pravi irski naziv Baile Baile Atha Cliath.

Prvo pravilo: Pripremite se na neviđenu ljubaznost i srdačnost… Kao i sve nijanse savršenog zelenila…

Drugo pravilo: nađte jeftinu avionsku kartu i idite što pre – avio karte za letove do Vedrog grada možete da kupite po ceni već od 234 evra.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Može vam se vrlo lako dogoditi da hodajući ulicama pomislite da vas prate kako bi vas opljačkali. Verovali ili ne, Irci su toliko dobroćudni i spontani da će vam prići čim primete da ste stranci (što nije teško zaključiti ako nemate plavu ili narandžastu kosu), samo kako bi saznali odakle ste, čuli malo o vašoj zemlji, i ponudili se da vam pokažu put.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Takve stvari se događaju neprestano, na ulici, u pabu, dok sedite, hodate, uvek ćete biti poželjni sagovornik za znatiželjne stanovnike Dablina. Jednom kada se prepustite i prestanete da stiskate novčanik, uživaćete u opuštenosti i razdraganosti ovog veselog naroda.

Dva centra grada

S upoznavanjem Dablina ćete u najvećem broju slučajeva početi iz “prvog centra”, ulice O’Konel, gde se nalaze stajališta autobusa koji dovoze turiste sa aerodroma, ali i brojni hosteli i hoteli smešteni u okolnim ulicama. 

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Drugi, još poznatiji deo je svakako čuveni Templ bar, nekadašnja boemska četvrt koja je vremenom postala ulica pabova i zabave. Tu i tamo još uvek se može naići na neku skrivenu staru antikvarnicu ili galeriju, crtača portreta. Ipak, ono po čemu je ovo mesto poznato, jesu irski pabovi, koji se bukvalno „naslanjaju“ jedan na drugi. Na ovom mestu istovremeno se čuju zvuci mobilnih telefona, gajdi, frulica, a sve upotpunjuje po koji veseli Irac s obaveznim „rekvizitom“ – kriglom piva. Takav nepretenciozan spoj savremenog i tradicionalnog, kakav danas teško da se igde može naći, ovde se može videti u svakoj ulici i gradskom kutku.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Najstariji pab u gradu, i u celoj Irskoj je Brazen Head iz 1198. godine.

Šta videti?

Grad nastao davne 841. godine, razdvaja reka Lifi na severni i južni deo, koji povezuje mnoštvo živopisnih mostova. 

Najpoznatiji je most The Hapenny Bridge, koji je ujedno i najstariji most za pešake u Dablinu. Ime Hapenny dobio je zbog mostarine u iznosu od pola penija koja se naplaćivala svim korisnicima mosta sve do 1919. godine.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Sama arhitektura grada je fascinantna, jer su fasade kuća vrlo živih boja. Na taj način su hteli da postignu smanjenje monotonije, pošto su sve kuće sličnih dimenzija, spojene u nizu i dvospratne.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Za sve ljubitelje kulture, grad vrvi kulturno istorijskim spomenicima. Jedan od najvažnijih i najpoznatijih je Trinity College. Ovaj univerzitet osnovala je 1592. godine kraljica Elizabeta I, a pohađali su ga velikani svetske književnosti poput Oscara Wilde-a i Samuela Beckett-a.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Katedrala sv. Patrika, je prema legendi sagrađena na lokaciji gdje je taj svetac krstio konvertite. Ova najveća crkva u Irskoj, nastala još u 12. veku, sa detelinom s tri lista predstavlja simboliku Svetog trojstva, pa je na taj način postala glavna irska ikona. Blizu je i Isusova crkva, uz Svetog Patrika najstarija dablinska crkva, čija dva dela zgrade povezuje predivni gotski “most”.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Zanimljivosti koje još nudi ovaj grad su Dablinski dvorac, s tornjem iz 13. veka, kao i interaktivni muzej Dablina, u kojem je oživljen srednjovekovni život grada. Zatvor Kilmainham, Guinness pivara, destilerija poznatog Jamesson viskija  i Nacionalna galerija s Karavađom, Rembrantom i Pikasom.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Opšte je poznato da je Dablin svetska prestonica piva. Pabovi odišu duhom prošlih vremena i nezaobilazna su mesta ako želite da upoznate istinski Dablin i njegove stanovnike. 

Dablin krasi i najveći evropski park Phoenix, a za sve kupoholičare dubljeg džepa tu je Ulica Grafton, jedna od najskupljih shopping-zona na svetu.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Memorijalna kuća pisca Džejmsa Džojsa neka bude visoko na vašoj listi za obilazak. Nalazi se u samom centru grada, i iako kuća stoji na listi glavnih gradskih obeležja, moguće ju je i iznajmiti za venčanje, krštenje, poslovni sastanak ili neku drugu neformalnu zabavu, što nas, moramo priznati, od Iraca ne iznenađuje.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Ukoliko se odvažite i krenete na avanturu ‘safarija’ Irskom, doživećete prizore koji će vas najbliže odvesti u bajkovite predele iz priča za laku noć. Divlja i stenovita obala, čarobni vrtovi i spektakularni pejzaži, a pored prirodnih lepota, tamo se nalaze i dvorci, zamkovi, tvrđave…Sve to doprineće osećaju da hodate nekim drugim vremenima i nestvarnim svetovima.

Dablin – grad dvoraca, mostova i Kelta

Kada jednom posetite Irsku, znate da ćete se opet vratiti…

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar