Edinburg – grad sitnih sati

Neočekivano lep iz svakog ugla! :)

Osim što je jedan od najlepših gradova Evrope i jedini koji leži na ugašenom vulkanu, Edinburg je grad sa najboljim položajem. Pogled je neočekivano dobar sa bilo koje tačke – zelena brda, siluete zgrada, malo plavog mora i crvene litice. Često je vetrovito, ali arhitektura vapi da ga obiđete peške.

Razgledanje građevina nije jedino što će vas oduševiti u Edinburgu, pogotovo ako ga posetite u avgustu za vreme festivala kada se čini da se pola sveta sjatilo na jednu ogromnu žurku.

Edinburg – grad sitnih sati

Edinburg je grad bezbroj barova, živih svirki, klabinga – može se reći pomalo sličan Beogradu, grad preterivanja i sitnih sati.

Šta videti?

Glavne tačke grada su Edinburgh Castle (Edinburška tvrđava) u zapadnom delu Starog grada, i Arthur’s Seat (Arturovo sedlo) na 251m nadmorske visine, stenovita litica koja se uzdiže iznad istočnog dela Starog grada. 

Edinburg – grad sitnih sati

Glavna ulica u Starom gradu je Royal Mile (Kraljevska milja), i proteže se od tvrđave do podnožja Arturovog sedla. 

New Town (Novi grad) leži severno od Starog grada, a od njega je odvojen uvalom u kojoj se nalaze park Princes Street Gardens i železnička stanica Waverly. Glavna trgovačka ulica u gradu, Prince St ide duž severne strane parka, a na istočnoj strani je brdo Calton Hill, na kom ima nekoliko spomenika.

Edinburg Castle

Tvrđava se nalazi u Starom gradu, na crnim stenama Castle Rock-a koje predstavljaju razlog postojanja Edinburga. Ova tvrđava je odigrala ključnu ulogu u Škotskoj istoriji više puta, a danas je najpopularnija i najskuplja turistička atrakcija.

Na ulaznoj kapiji će vas pozdraviti statue Roberta Brusa i Vilijama Volasa (Hrabro srce) i kaldrmisanom ulicom vas odvesti do Porticullis Gate-a iz 16. veka. Obiđte Nacionalni ratni muzej i obavezno St. Margaret Chapel koja je najstarija preživela zgrada u zemlji. Takođe, nazaobilazna Kraljevska palata u kojoj se nalazi škotska kruna i kraljevski dragulji, najstariji u Evropi.

Edinburg – grad sitnih sati

The Royal Mile

Svoje ime je stekla u 16. veku jer je kralj ovuda išao od tvrđave do palate Holyroodhouse, koja je i danas zvanična rezidencija kraljevske porodice u Škotskoj, ali je najpoznatija po tome što je služila kao dom škotske kraljice Meri. 

Edinburg ima tu sreću da u svojoj neposrednoj blizini ima parčence divljine u sred grada, a to je Holyrood Park, koji je nekada bio lovište škotskih monarha.

Edinburg – grad sitnih sati

U okolini Royal Mile-a obiđite Fruitmarket galeriju i City Art Center koji ima jaku kolekciju umetničkih dela, a oba se nalaze u ulici Market.

Grassmarket, mesto gde je nekada bila stočna pijaca i koje je uvek bilo žižna tačka Starog grada, danas vrvi od pabova i restorana, među kojima je i najčuveniji White Hart Inn.

New Town

Princes St je jedna od najspektakularnijih trgovačkih ulica na svetu. Leti je sunčana, ima lep pogled na park Prices Street Gardens i Stari Grad. 

U ovoj ulici nalaze se zanimljive crkve, St John’s Church, i St Cuthbert’s Parish Church. 

Edinburg – grad sitnih sati

Na istočnom kraju je sahat-kula (sat tradicionalno ide tri minuta napred da ne biste propustili voz) Hotela Balmoral, koji je projektovao Robert Adam, sa statuom Vojvode od Velingtona na konju. Tu je smeštena Nacionalna arhiva Škotske. 

Princes Street Gardens se nalazi u dolini koja je nekada činilo dno jezerceta Nor’ Loch, koje je isušeno u 19. veku. Park je podeljen na pola veštačkim brdom The Mound.

Edinburg – grad sitnih sati

U New Town-u obiđite škotski Volstrit, ulicu George koja je ranije bila glavna osa i centar finansijske industrije. Takođe, arhitektonski biser – Charlotte Square i Georgian house koja je danas muzej edinburške elite, vredni su obilaska.

Calton Hill

Ova strma litica predstavlja edinburški Akropolj, a na vrhu ima nekoliko spomenika koji uglavnom datiraju iz 19. veka. To je i mesto odakle se pruža najbolji pogled na Edinburg, i to na tvrđavu, Holyrood, Arturovo Sedlo, Njutaun, i Princes St. 

Edinburg – grad sitnih sati

Ni jedna šetnja Edinburgom nije kompletna bez posete groblju Grejfrajars i statui Grejfrajars Bobiju podignutoj u čast jedne od najpoznatijih edinburških bajki o malom terijeru koji je proveo 14 godina čuvajući grob svog vlasnika. Danas je terijer jedan od simbola grada.

Edinburg grad sitnih sati

Okolina je, možete pretpostaviti, prelepa i ima mesta i zamkova kao što je Craigmillar Castle, koji su manje posećeni, a jako zanimljivi pa ako ste duže u Edinburgu uživajte i u tim izletima.

Edinburg grad sitnih sati

Lako je naći smeštaj jer je grad pre desetak godina doživeo pravi hotelijerski i hoStelijerski bum. Morate probati još jednu važnu stvar: škotski viski. Ako ste ljubitelj, ovo ste već znali, ako niste na listu dodajte i muzej viskija – pa na degustaciju.

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar