Firenca – cvetni muzej na otvorenom!

Mi smo joj se vratili, a ko ne bi poželeo opet da zaviri u veličanstveno “srce sveta”? :)

Grad koji nosi epitet svetske prestonice umetnosti, onaj grad u centru čizme i glavni u regiji Toskane koji je ime dobio po cveću – definitivno je mesto na kom želite da provedete Dan zaljubljenih, ili još bolje – početak proleća.

Firenca je jedan od najskupljih gradova Italije, ali je i doslovno muzej na otvorenom pa ako ste trenutno plićeg džepa, nije strašno. Kada se na vreme planira, moguće je izvući najbolje od ovog impresivnog grada. Najjeftiniji let ćete naći po ceni već od 178 evra!

Firenca – cvetni muzej na otvorenom

Nije važno da li je prihvatamo kao „biser Italije“ ili kao „srce sveta“, Firenca će svakog putnika, svejedno za koju se laskavu naznaku opredeli, oduševiti i omamiti više nego ijedan drugi grad na globusu.

Najpoznatija je po katedrali Santa Marija del Fiore (Duomo), porodici Mediči, galeriji Ufizzi i ludačkoj vožnji ali sa velikim razumevanjem za motocikliste. Najbolje od svega je što je vrlo kompaktan gradić, pa su dve najlepše atrakcije udaljene 20ak minuta peške.

Duomo

Kad prvi put dođete ispred katedrale, zapitaćete se zašto Italijani nisu potpuno zabranili saobraćaj bar u strogom centru. Kada dospete do porte i zvonika, ili uđete u sam Duomo, biće vam jasno zašto svi pričaju o tome, a ne o automobilima. Stotine rezbarija, kipova i mozaika već vekovima dokazuju kolika je bila snaga tadašnje Firentinske republike, i kakvi su majstori živeli i radili na tim prostorima, što se da primetiti i po drugim crkvama poput Santa Maria Novelle, San Lorenza ili bazilike Santa Croce. Takođe, retko ko zna da je ovaj Duomo jedan od deset najviših crkava u Evropi.

Firenca – cvetni muzej na otvorenom

Nedaleko od katedrale nalazi se možda i najpoznatiji trg, Piazza della Signoria, mesto na kom je centar firentinske političke moći – Palazzo Vecchio.

Firenca – cvetni muzej na otvorenom

Na vrhu palate nalazi se devet istorijskih grbova iz tog vremena, a najpoznatiji od njih simbolizuje Firencu – ljiljan. Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Mikelanđelovog Davida, te jedna od najbogatijih svetskih galerija po vrednosti umetničkih dela – Uffizi. U ovoj galeriji se nalaze dela Botičelija, Mikelanđela, Leonarda i Donatela, velikih majstora renesanse.

Firenca – cvetni muzej na otvorenom

Ponte Vecchio

Uskim prolazom iz Uffizija (gde su sa obe strane velelepne skulpture) dolazite do obale reke Arno i staze odakle se najbolje vidi Ponte Vecchio, tj. Stari most. To je jedini most koji je ‘preživeo’ bombardovanja u II svetskom ratu, a najpoznatiji je po zlatarama koje se na njemu nalaze. Zapravo, dok prelazite preko njega, od brojnih izloga lako pređete na drugu stranu reke, a da ne osetite.

Firenca – cvetni muzej na otvorenom

U samoj blizini je i Palazzo Pitti, bivša palata Velikog toskanskog vojvode Medičija, koja je poznata i po svojim predivnim vrtovima Boboli, koji su dom za skulpture različitih umetnika 16. – 18. veka.

Firenca cvetni muzej na otvorenom

Kao što rekosmo, Firenca je otvoreni muzej jer ćete na svakom koraku naći nešto istorijski zanimljivo. Potrudite se da zađete za ćoškove i popijete kafu u malom loklnom kafiću dalje od centra.

Praktični saveti

Bogata ponuda restorana, koji nisu odiranje od cena, je u Borgo San Lorenzo, tj. na potezu od Duoma do bazilike sv. Lorennza. Takođe, malo dalje od centra, oko crkve i pijace sv. Ambrozija naći ćete odličan restoran “La Ghiotta”.

Firenca – cvetni muzej na otvorenom

Za lakše funkcionisanje gradom, predlažemo Firenze Card, koja za 72 evra uključuje posete svim znamenitostima, preskakanje redova i javni prevoz. Nije povoljno, ali se isplati kad sve saberete.

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar