Friday Blog – 10 neverovatnih činjenica o najvećem simbolu Pariza

Ajfelova kula u Barseloni?

Hiljade turista i posetilaca Pariza svakodnevno posetiti jednu od najpoznatijih građevina na svetu koja zamalo nije bila ni izgrađena.

Simbol kojim se danas ponose stanovnici glavnog grada Francuske, nekad su doživljavali kao ruglo, slavni književnik Gi de Mopasan često je jeo u restoranu tornja, a to je objašnjavao tako što je to jedino mesto u gradu sa kojeg ne vidi ogromnu čeličnu konstrukciju…

10 neverovatnih činjenica o najvećem simbolu Pariza

Jedna od najprepoznatljivijih građevina na svetu ponosno se uzdiže u srcu glavnog grada Francuske! No, iako danas za Parižane nema cenu, nekad davno i nije bio tako popularan…

Izgradnja tornja je započeta 1887. godine, a završena je dve godine kasnije, za potrebe održavanja Svetske izložbe u Parizu. Toranj je visok 324 metra, a sve do 1930. i završetka izgradnje Krajsler zgrade u Njujorku, držao je titulu najviše građevine sveta. Na početku izgradnje, kada je inženjer Gustav Ajfel dao ideju za toranj, došlo je do velikog otpora.

10 neverovatnih činjenica o najvećem simbolu Pariza

Mopasan i ostali vodeći umetnici tog vremena pisali su peticije protiv tornja, smatrajući ga ‘varvarskim’ i upozorivši kako će ‘gomila čelika’ nepravedno zaseniti sve druge pariške spomenike, poput Trijumfalnih vrata, katedrale Notr Dam i Luvra. Uprkos svemu, izgradnja je nastavljena i toranj je bio spreman za izložbu, ali uz dogovor da može stajati samo 20 godina.

Ubrzo se toranj pokazao vrlo korisnim i u komunikacijske svrhe, ali i za potrebe vremenske prognoze. Građani su ga sve više i više prihvatali, pa je na kraju i grad odlučio da toranj može ostati. Gledajući iz današnje perspektive, ovo je bila dobra odluka. Ajfelov toranj je danas najposećenija atrakcija na svetu u koju se ulaz naplaćuje.

Brojke govore kako je u prošloj godini toranj posetilo nešto manje od sedam miliona ljudi. S obzirom na cene karata koje nisu jeftine (ukoliko ste stariji od 24 godine, cena je 17 evra liftom do drugog sprata), ostavljanje ‘čeličnog čudovišta’ čini se kao najbolji potez koji su pariške vlasti svojevremeno napravile.

10 neverovatnih činjenica o najvećem simbolu Pariza

10 nepoznatih činjenica o Ajfelovom tornju:

1. Za vreme Drugog svetskog rata prilikom Hitlerove posete Parizu, Francuzi su presekli kablove lifta, tako da, da je Hitler hteo do vrha, morao bi stepenicama.

2. Originalno je namenjen za Barselonu, ali je projekat odbijen i tako je toranj postao simbol Pariza.

3. Visina tornja varira 15 centimetara, u zavisnosti od temperaturnih promena.

4. Ukoliko želite da se popnete do samog vrha tornja, morate da pređete preko 1665 stepenica.

5. Širom sveta, postavljeno je više od 30 replika tornja, a možda je i najpoznatija ona u Las Vegasu.

6. Boja koja je potrebna za farbanje tornja teška je otprilike kao 10 slonova.

7. 1891. godine u Londonu su odlučili da sagrade toranj viši od Ajfelovog. Međutim, on se pokazao nestabilnim, nikada nije završen i na kraju je 1907. godine, srušen.

8. Gustav Ajfel nije poznat samo po ovom tornju. Naime, taj čovek je jedan od najzaslužnijih za izgradnju Kipa slobode!

9. 300 radnika sklopilo je ukupno 18 038 komada gvožđa kako bi toranj bio završen.

10. Na tornju ima oko 20 hiljada sijalica.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar