Friday Blog – 5 destinacija koje turisti uništavaju

Popularna mesta koja turistima poručuju da ostanu kući

U strahu da će turisti dokrajčiti ostrvo, na već nanetu štetu okolini, popularno Tajlandsko ostrvo, Koh Tachai odlučilo je da će biti zatvoreno do daljnjeg za posetioce. Zatvaraju ga da bi se i ostrvo, a i popularna okolna mesta za ronjenje, oporavila od zagađenja.

Koh Tachai je samo jedno u nizu mesta koje zatvaraju svoja vrata ili otežavaju (na različite dovitljive načine) dolazak turistima.

Cinque Terre, Italija

“Pet zemalja” je najskoriji primer turističkog mesta koje je ograničilo broj posetilaca. Sa 2,5 miliona, koliko ih je bilo prošle godine, postavljen je limit na 1,5 miliona godišnje. Naime, pet srednjevekovnih seoca nemaju (niti će imati, jer je gradnja zabranjena) infrastrukturu da podnesu najezdu ljudi koja ih je snašla.

5 destinacija koje turisti unistavaju (5)

Butan

Mala himalajska država Butan se odavno obavezala na kvalitet pre nego na kvantitet, bar kada se radi o turizmu u ovom planinskom budističkom kraljevstvu. Turistička taksa je 200 dolara PO DANU, sa izuzetkom onih koji imaju pasoš Indije, Bangladeša i Maldiva. Svi aranžmani moraju biti bukirani kod lokalnog operatera i vize se odobravaju isključivo na ulasku u zemlju. Ko uspe, neka nam javi!

:)

5 destinacija koje turisti unistavaju

Barselona, Španija

Najposećeniji grad u Španiji je često „pretio“ da će se odvojiti od ostatka zemlje (katalonski referendum). Gradonačelnik Barselone je podstakao ove varnice kada je 2015. godine predložio da se stavi ograničenje na broj turista i odobrio licenciranje hotela na godinu dana, dok se posledice prevelikog broja turista ne saniraju. Čak su i građani Barselone počeli masovno da se odseljavaju u predgrađa.

5 destinacija koje turisti unistavaju

Santorini, Grčka

Bele kuće na liticama Santorinija izgledaju kao da ih je neko pravo iz bajke tamo stavio, ali realnost je malo drugačija. Obično su ulice neprohodne od gužvi i za to možemo uglavnom da krivimo kruzere. Udruženje luka Grčke je najavilo da e ograničiti broj posetilaca sa 10 na 8 hiljada dnevno. Luke Santorinija su u 2015. bile najposećenije u celoj Grčkoj i to, po istraživanjima, najviše utiče na kvalitet usluga i životnu sredinu.

5 destinacija koje turisti unistavaju

Maču Piču, Peru

Slavni grad Inka je ograničio broj turista na 2 i po hiljade dnevno i zahteva da se karte kupuju unared, posebno u špicu sezone ( jun – avgust).

5 destinacija koje turisti unistavaju

Za kupovinu ulaznica će vam biti potreban broj pasoša, a možete ih rezervisati na zvaničnom sajtu Maču Pičua vlade Perua.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar