Friday Blog – 5 ostrva na kojima su automobili nepoželjni

Kada kažemo bez gužve, gradske vreve i saobraćaja – doslovno tako mislimo

Pitanje koliko je opuštajuće i potrebno svima nama radnim ljudima da odemo negde na petnaestak dana, da se odmorimo od grada i, narodski rečeno, pustimo mozak na ispašu, je suvišno. Ako bi to doslovno isključivalo i grad i gužvu, bilo bi sjajno. Predstavljamo 5 takvih mesta.

Prinčeva ostrva, Turska

Poznat i po nazivu Adalar, ovaj netaknuti arhipelag samo je nekoliko kilometara udaljen od Istanbula. Čini ga ukupno devet ostrva, a s obzirom da nema saobraćaja, posetiocima je ponuđen prevoz u vidu konja sa zapregom. Ovde vlada mir i tišina, koju tu i tamo nadglasa samo zvuk električnih bicikala i galebova. Vikendom, dobar deo stanovnika Istanbula spusti se ovde na kratki odmor.

Automobili su nepozeljni na ovim ostrvima

Holboks, Meksiko

Zaboravite Akapulko i letovanje provedite na Holboxu, malom ostrvu severoistočno od Jukatana. Izgled Holboxa je stvarno čudesan, karakterišu ga peščane ulice, trošne kuće, ali i bajkovita odmarališta i neobični turisti koji se vozikaju okolo malim golf vozilima. Ovde je vreme definitivno stalo i u tome bi trebalo da uživamo.

Automobili su nepozeljni na ovim ostrvima

Maretimo, Italija

Italijansko ostrvo simbolizuje opušten stil života. Potpuno pogođeno mesto za sesti u hlad, otvoriti knjigu i uživati u dobrom kapućinu ili dva. U osnovi, ovo je malo selo bez automobila gde svako pozdravlja svakog, svi se vrlo dobro poznaju. Ostrvo je bogato florom i faunom, a o moru će vam reći slika.

Automobili su nepozeljni na ovim ostrvima

Hidra, Grčka

Ostrvo se nalazi u Egejskom moru i specifično je po tome što je svaka novogradnja na Hydri zabranjena. Tamo nema nikakvog saobraćaja, osim dragih i dobrih magaraca, koji služe za većinu transporta. 

Automobili su nepozeljni na ovim ostrvima

Lopud, Hrvatska

Ostrvo u blizini Dubrovnika, do kog iz grada sv. Vlaha trajektom stignete za pedesetak minuta, vrlo je miran i opuštajući, tako da jedino što bi ovde trebalo da ponesete je nekoliko dobrih knjiga.

Automobili su nepozeljni na ovim ostrvima

Kroz mesto vodi put do predivne plaže Šunj koja je na dvadeset minuta peške. Tamo se smestilo nekoliko barova, a nudisti mogu slobodno da uživaju na kraju plaže. Kad ste već na Lopudu, posetite svakako i Šipan i Koločep.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar