Friday Blog – 5 zadivljujućih hramova sveta

Ljudi su se posebno trudili da izraze divljenje prema svom Bogu

Na svetu je hiljadu religija i mnogo više izgrađenih utvrda za molitvu i obožavanje predmeta verovanja.

Hramovi su, kao i crkve i katedrale, mesta za molitvu, meditaciju i druge spiritualne aktivnosti (doduše, ovde se prinese i po koja žrtva). Ranim ljudima, predmet obožavanja bila je Majka priroda i već tada su oniži kameni izdanci prvi put viđeni. Hramovi su kasnije bili sve monumentalniji kako bi se svi divili bogovima zbog kojih su podignuti.

Danas, hramova ima mnogo, vere su različite, ali skoro svi imaju širom otvorena vrata za sve vere. Da ne pričamo o arhitekturi, sami ćete se uveriti u izuzetnost.

1. Wat Benchamabophit – Bangkok

Poznat i kao Mermerni hram, Benchamabophit je jedinstven budistički hram sagrađen od posebne vrste italijanskog mermera. Postao je velika turistička atrakcija, a dvorište je puno međunarodnih eksponata doživljaja Bude.

Friday Blog - 5 zadivljujućih hramova sveta

2. Lotos hram- Indija

Lotos hram u Nju Delhiju, poznat i kao Bahai hram je moderno arhitektonsko remek delo. Njegov izgled posvećen je nacionalnom cvetu Indije i simbolizuje čistoću, ljubav i besmrtnost. Latice su položene na 9 lokvi koje predstavljaju 9 ujedinjenih puteva Bahai religije, visok je 40 metara i okružen sa 9 ogromnih bazena.

Friday Blog - 5 zadivljujućih hramova sveta

3. Wat Rong Khun- Tajland

Vervatno poznatiji kao Beli hram, Wat Rong Khun otvoren je za posetioce od 1997. godine i u vlasništvu je čoveka koji je osmislio njegov izgled i izgradio ga. Do centralne zgrade hrama (ubosot) se dolazi samo preko mosta koji simbolizuje sreću i ciklus reinkarnacije. Most vas takođe prevodi preko, maštovito zamišljene Paklene jame.

Friday Blog - 5 zadivljujućih hramova sveta

4. Zlatni hram- Indija

Zlatni hram se takođe zove i Harmandir Sahib – Hram Boga. Nalazi se u centru svetog bazena i pluta u okviru imanja. Hram je posvećen svim vernicima i religijama, sastoji se od tri sveta drveta i sadrži posvete palim Sikh ratnicima u I. i II. svetskom ratu.

Friday Blog - 5 zadivljujućih hramova sveta

5. Kotoku-in hram, Japan

Čuven po gigantskoj statui Bude koja je teška čak 93 tone, Kotoku-in hram predstavlja mesto do kog svi budisti sveta idu na hodočašće samo da bi izrazili poštovanje. Veruje se da, čim kročite unutra, dosegnete svoj unutrašnji mir.

Friday Blog - 5 zadivljujućih hramova sveta

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar