Friday Blog – 8 prevara na putovanjima na koje lako možete da nasednete!

Nije slučajno što ovaj tekst čitate baš danas, prevaranti i džeparoši su maštovitiji ovih dana više nego ikad! :)

Konačno ste spakovali kofere i ono putovanje planirano mesecima vam je na dohvat ruke. Ono što je takođe na dohvat ruke su vaše torbe, novčanici, kartice i ostale moguće vrednosti o kojima ćete morati da vodite računa. Nije slučajno što ovaj tekst čitate baš danas, prevaranti i džeparoši su ovih dana maštovitiji više nego ikad.

Friday Blog 8 prevara na putovanjima

Naravno, ako volite da putujete, upoznati ste sa dugačkom listom saveta kako da se čuvate – ne uzimajte bilo kakav taxi sa aerodroma, držite torbu blizu sebe, koristite bankomate u osvetljenim, ne usamljenim ćoškovima. Ali zdrav razum vam neće pomoći da provalite neke lukave načine koje su osmislili.

Pa, hajdemo državu po državu…

Italija – bušenje guma

„Pirati s autoputa“ diskretno probuše gumu i onda vas prate dok se ne zaustavite. Predstavljajući se kao dobri Samarićani ponudiće vam pomoć, i malo će vas opljačkati u međuvremenu.

Savet: Budite oprezni kada vam nude pomoć zbog probušene gume, posebno na motoputu Napulj – Salerno. Ne ostavljajte vrednosti na vidljivom mestu. Izbegavajte da ostavljate i prtljag u kolima, ako baš ne morate.

Friday Blog 8 prevara na putovanjima

Lažne peticije – Francuska

Može se desiti da vam na ulici priđe malo dete, često tvrdeći da je gluvo ili nemo i iz priznate humanitarne organizacije. Tražiće vam potpis i novčani prilog.

Savet: Možete ih samo ignorisati, što je najbezbolniji način. Ako baš želite da isterate pravdu, možete ih prijaviti – za lažno predstavljanje kao humanitrana organizacija u Francuskoj je kazna 10 godina zatvora ili 1 milion evra.

Lažno naplaćivanje ulaza u državu – Španija

Na španskoj granici, prevaranti sa lidentifikacionim karticama idu od auta do auta i naplaćuju ulaz sa Gibraltara u Španiju.

Savet: Ulaz u Španiju se ne naplaćuje, ne dajte novac nikome ko kaže da naplaćuje karte. Ignorišite, zaključajte se.

Imitiranje policajca – Češka

Prići će vam neko i ponuditi nešto sumnjivo i nezakonito. Odnegde iskočiće policajac i tražiti da vidi pasoš i novčanik.

Savet: Pročitajte njihov blef i ponudite im da odete sa njima u stanicu.

Falsifikovani novac – Mađarska

Preprodavci deviza i taksisti poznati su po tome da namerno turistima uvaljuju falsifikate.

Savet: Uvek idite u menjačnicu ili banku i proverite validnost novčanica jer se stare još uvek mogu naći u prometu. Mađarske novčanice imaju 7 bezbednosnih odlika po kojima ćete prepoznati lažnjake.

Friday Blog 8 prevara na putovanjima

Prevare „odvraćanje pažnje“ – Holandija

Sedite u restoranu, ručate i neko priđe da vas pita koliko je sati, da vam nešto proda ili da traži pomoć da pronađe prijatelja s kojim bi trebalo da se nađe. Dok ste zaokupljeni nečim, nestaće vam stvari ispred nosa. I verujte da su prilično vešti u tome.

Savet: Imajte svoje stvari na oku, a ovo se posebno često dešava u centru Amsterdama, kao i u i oko centralne stanice.

Friday Blog 8 prevara na putovanjima

Prenapumpani računi – Hrvatska

Određeni barovi i restorani, posebno tzv. gentlemens clubs, dodaju stavke na račune, a ako ne možete da platite rado će vas „ispratiti“ do bankomata.

Savet: Taksisti i ovakvi klubovi su često u dosluhu, pa ne morate baš od njih tražiti preporuku za provod. Ako vam priđu sa takvom preporukom, budite još obazriviji.

Lažni taksisti – Poljska

Ovoga ima i kod nas, doduše sad manje nego ranije, ali u Varšavi će vas „divljaci“ vrebati na aerodromu ili blizu turističkih atrakcija uz izgovor da im je taksimetar pokvaren i tako prenaplatiti vožnju.

Friday Blog 8 prevara na putovanjima

Savet: Obratite pažnju, regularni taksisti na šoferci imaju kartice i nalepnice po kojima ćete ih prepoznati.

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

1 Komentar
  1. Lažne peticije – Francuska

    Milos
     odgovori
    11/04/2016

    NEMOJTE ih ignorisati vec cvrsto drzite vredne stvari. Ignorisuci ih sam ostao bez mobilnog. To su inace bande rumuna koje haraju Parizom – to su mi rekli u policiji i jasno dali do znanja da mogu da se oprostim od telefona.
    Konkretno, ujutru me je na jednom mostu preko Sene napala rumunka sa tim nekim papirom kao za gluvoneme. Rekao sam ne hvala i produzio dalje misleci kako im je fora totalno trula. Samo par sati kasnije sam krenuo preko istog tog mosta gde me je tada sacekao pubertetlija sa tim istim papirom i resih da ga potpuno ignorisem. Isao je pored mene preko celog mosta i kreveljio se kao: Help sir i sl. Posto sam par sati ranije vec to isto prosao mislio sam da je to to – oce kintu na glupu foru. Medjutim samo par stotina metara dalje sam shvatio da mi je odzepario mobilni. Odmah sam ugasio broj da ne bih morao jos i da placam astronomski racun… Inace te bande zakupe broj koji se extra placa, kao hot line. Onda maznu tako telefon coveku i sa tog telefona pozovu taj svoj “hot line” i ostave da kuca. Cak kazu da ima fora uz pomoc koje uspostave 10 simultanih konekcija, kao neka konferencijska veza, pa je onda racunica sledeca: 1 minut je 10 e, konferencijski x 10 = 100 e – svakog minuta! Negde sam procitao da su nekom nemcu valjda skinuli za noc 69 000 e!!! Neki nas nesrecnik je pukao 12 000 e! Tako da sam ja jos i dobro prosao ;-)

Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar