Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Ima nešto u tim dvorcima i zamkovima što nas vraća u detinjstvo!

Ima nešto u tim visokim kamenim građevinama opkruženim kulama, što mami osmehe i dodiruje romantičarsku stranu svih nas.

Evropa je, ako ste željni zamaka, dvoraca i vraćanja u period igranja princeza i prinčeva, definitivno deo sveta za takvu turu. Donosimo one najpoznatije, ali i neke manje poznate dokaze da bajke postoje.

Mont Saint Michel, Francuska

Jedan od upečatljivih evropskih dvoraca, Mon Sen Mišel nalazi se u regiji Normandije i ne prestaje da impresionira. Smatra se srednjevekovnim čudom, jer je nekako sagrađen na samom vrhu stene. Mon Sen Mišel je zapravo bio opatija i utočište mnogim hodočasnicima.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Bran, Rumunija

Mnogi misle kako je ovaj transilvanijski dvorac obeležio Drakula, ali to nije baš tačno. Istina je da je Bran inspirisao Brama Stokera na pisanje ove priče, ali je Vlad Cepeš ovde proveo tek kratko vreme kao zatvorenik. Bilo kako bilo, dvorac je zanimljivo posetiti, uplatiti turu, i proći kroz skrivene tunele…

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Brodik, Škotska

Ne verujte tekstovima o dvorcima koji nemaju bar jedan škotski ili velški na listi. Smešten na ostrvu Aran, Brodik je jedan od najstarijih zamaka. Njegovi koreni se protežu do Vikinga, izgrađen je u svrhu zaštite od njih. U vrtu Brodika se nalazi svetski poznata bašta Rodendrona – ružinog drveta.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Prag, Češka

Veličine sedam fudbalskih terena, praški dvorac se smatra najvećim dvorcem na svetu iz davnih vremena. Kretanje ovde može biti otežano, ako uzmemo u obzir njegove lavirinte crkava, vrtova i aleja.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!
Booking.com

Pena Palace, Portugal

Nalazi se u Sintri, na vrhu brda. Kad je lepo vreme, obično se vidi i iz Lisabona, a da bi do njega došli, potrebno je oko pola sata vožnje iz portugalske metropole. Svakako se odvažite na taj korak, i uživajte u brižljivo čuvanim vrtovima i šetnji kroz njegove zidine.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Neuschwanstein, Nemačka

Ovaj dvorac verovatno je najpoznatija palata u Evropi. Svake godine privlači milione posetilaca i daleko je najfotografisaniji dvorac na svetu. Uprkos tome što je potpomogao i Walt Disneyu za kreaciju Disneyevog dvorca, njegova istorija je prilično mračna. Naime, izgrađen je 1869. godine kao skrovište ‘ludog kralja’ Ludwiga, čija je smrt i dan danas obavijena velom tajne.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Castillo de Coca, Španija

Udaljen je tek 90 minuta vožnje od Madrida. Kad ga ugledate, za početak ćete verovatno zastati i diviti se. Izgradio ga je nadbiskup Sevilje u gotičkom stilu, a s obzirom na istoriju i to da je izgrađen u 15. veku, njegova očuvanost je i više nego neverovatna.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Guedelon, Francuska

Jedini dvorac u ovom članku koji nije istorijski, već moderan. Guedelon je sa izgradnjom počeo 1997. godine i još nije završen. Gradi se na način da se koristi tehnika i tehnologija izgradnje iz 13. veka, što uključuje dovoz materijala isključivo konjima, a i radnici su obučeni u odeću tog vremena. Sve ovo je prilično bizarno, ali i simpatično…

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Versailles, Francuska

Versaj je ogroman, a koliko god da je poznat po veličini, još je slavniji po raskoši. Kad pogledate sve to bogatstvo unutra, nije lako zaključiti zašto se narod pobunio i na giljotinu poslao Luja XVI i Mariju Antoanetu.

Dvorci Evrope – odletite do srednjeg veka!

Slavna Dvorana ogledala i Kraljevska kapela najpoznatiji su među posetiocima a ako nas pitate, odlična ideja je zabrana selfie štapova!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar