Friday Blog – Faberže: simbol Uskrsa

Faberžeova jaja su najpoznatija i najskupocenija uskršnja jaja ikad napravljena :)

Ako ste ikada nameravali da posetite Moskvu i Sankt Peterburg, ili Baden-Baden u Nemačkoj – muzeji u kojima se čuvaju slavna Faberžeova jaja ne smete zaobići. Ovi uskršnji simboli Petra Karla Faberžea danas se smatraju remek-delom zlatarske umetnosti, a napravljeno ih je samo pedeset u periodu od 1885. do 1917. godine (jaja jedino nisu rađena 1904. i 1905. godine tokom rusko- japanskog rata).

Ova jaja je ruski zlatar Petar Karl Faberže izrađivao za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine. Njihovu je vrednost danas nemoguće proceniti.

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

Ruski car Aleksandar III je prvi naložio da se za njegovu ženu, Mariju Fjodorovnu, napravi specijalno uskršnje jaje kod poznatog ruskog zlatara davne 1885. godine. Predivan primerak od zlata ukrašen draguljima toliko se svideo ruskoj carici, da je darivanje ovih skupocenih simbola Uskrsa postalo tradicija.

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

Nakon smrti Aleksandra III, njegov naslednik Nikolaj II od ove slavne zlatarske kuće nastavljao je da naručuje po dva jaja od plemenitih metala svake godine – jedno za majku Mariju, drugo za njegovu suprugu Aleksandru, a nekoliko ih je napravljeno i za druge bogate porodice poput bankara Rotšilda, Engleske kraljice ili kraljevske porodice Siama (Tajland).

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

Istorijsko značenje, ali i skupocenost materijala učinili su ove zlatne simbole posebno vrednim predmetima. Sačuvano je 42 jaja, a više od četvrtine može se naći u muzeju moskovskog Kremlja.

U muzejskoj postavci stoji 10 najvrednijih eksponata – carska jaja izložena u Plavom salonu okrenutom prozorima prema reci Fontanki.

Tu je skoro providno, vazdušno jaje, sa ptičicom, nazvano “Drvo lovorovo” (1911.) koje se sastoji od 325 tankih listića izrezanih iz nefrita, brilijanta i dragog kamena. Pored njega je nežno, damsko jaje urađeno u francuskom duhu, “Đurđice” (1898.), sa tananom zaštititom, emajlom, zlatom, okruglim belim biserima. Tu je i “Koronaciono” jaje (1897.) s minijaturnom carskom kočijom Nikolaja II.

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

U Plavom salonu je izloženo i zagonetno jaje “Renesansa”(1894) i minijaturni sarkofag sa očekivanim iznenađenjem – iseckanim kristalnim jajem “Vasksrenje”. Jaje iz 1911. nazvano “Petnaestogidišnjica carevanja” urađeno je višeslojnim emajlom, a izloženo je i jaje nazvano “Orden svetog Georgija” (1916).

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

Drugu najveću kolekciju – od čak 9 jaja – kupio je od Malkoma Forbsa ruski milijarder Viktor Vekselberg za neverovatan iznos od 100 miliona dolara 2004. godine. Muzej se nalazi u samom centru grada u palati Šuvalov. Među izloženim jajima nalazi se i ono koje je poslednji ruski car Nikolaj II poklonio svojoj majci Mariji Fjodorovnoj, a koje za dekoraciju ima njegov portret i portret naslednika, Alekseja.

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

Muzej u Baden-Badenu, otvoren 2009. godine od strane ruskog kolekcionara Aleksandra Ivanova ima veliku kolekciju Faberžeovog rada, ali samo jedno jaje i to Rotšildovo.

Friday Blog Faberže simbol Uskrsa

Možda je obilazak jednog od ova dva muzeja odlična ideja za obilazak nekog narednog Uskrsa.

Srećni uskršnji praznici!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar