Friday Blog – Italijanska “No-no” lista

Da li ste vi već napravili neku od ovih greški?

Koliko god se oni trudili, neki će uvek biti ubeđeni da uživanje u dobroj pasti nije moguće bez kašike. I mislimo da su na to već navikli. Međutim, sledećih 10 stvari stvarno nije poželjno raditi u italiji.

Friday Blog Italija pravila putovanje

Ne parkirajte unutar žutih linija

Zapamtite, na italijanskim parkinzima mesta označenim belim su besplatna (osim ako nije drugačije napisano), plava se plaćaju, a žuta su rezervisana za invalide. Nemojte stati ni na roze parking mesta jer su to mesta za trudnice. Tu nema pregovora, pauk vas odmah odnosi.

Friday Blog Italija pravila putovanje

Ne očekujte da išta bude na vreme

Postoji vreme. Postoji i italijansko vreme. Tako da se nemojte čuditi ako vidite da vaše razgledanje Koloseuma ne počinje u dogovoreno vreme već bar pola sata kasnije.

Ne verujte gondolijerima

Ideja odlaska u Veneciju i uzimanja gondole za vožnju kroz nepregledne kanale može se činiti kao, i verovatno jeste, sjajna, ali cena je sve samo ne to. Posebno ako vam zapadne „sumnjivi“ gondolijer. Cena varira između logičnih 60-100 evra. Po osobi.

Pustite te Google mape

Jeste, vozite se Italijom, i to negde prema jugu i odlučujete da uštedite koji evro i da se spustite s autostrade. Verujete GPS i Google mapama, koje će vas izvesti na pravi put, ali vam one neće reći kako su putevi katastrofalno loši. Bolje dajte koji evro više.

Posetiti Vatikan u neprikladnoj odeći

Ma zar baš morate da nosite top ili majicu bez rukava? Znamo da je vruće, ali kad već idete na ovo mesto, obucite se prikladno i pristojno, inače bi vam lako mogli zabraniti ulaz u crkvu Sv. Petra i vatikanske muzeje.

Italijansku hranu jedite tamo gde je nastala

Đenova za testeninu, Napulj za pizzu, Bolonja za raviole i lazanje, Milano za rižoto, Rim za špagete carbonara… To su gradovi u kojima ćete najbolje doživeti navedena jela. Naravno, pobrinite se i da sednete u pravi restoran.

Friday Blog Italija pravila putovanje

Lakše malo s napojnicom

U Italiji je napojnica dobrodošla, ali nije ni obavezna, a ne spada ni u običaje. Zato, ako vam konobar nije pružio sjajnu i predivnu uslugu, ostavite evre u svom novčaniku.

Ne stavljajte parmezan na testenine sa plodovima mora

Ako ne želite da vidite kako izgleda plač odrasle osobe, kad naručite rižoto s plodovima mora, nikako ga nemojte “poboljšati” parmezanom, ili još gore, tražiti od konobara da to napravi. Jadnik će se rasplakati i objasniti kako je ova kombinacija smrtni greh.

Razmislite o poseti Rima

Dvadeset italijanskih regija u kojima imate šta da vidite pa se nemojte „ubiti“ da ugurate Rim u vaš prenatrpani raspored. Rimljani su bili jako vredni pa istorijske građevne možete videti duž cele Italije bez da čekate u rimskim kilometarskim redovima i gužvama.

Ne uzbuđujte se previše oko engleskog jezika

Eh…Italijani spadaju među najlošije govornike engleskog jezika u Evropi. Stoga, strpljenje – i ne gubite živce ako vam neko na vaše pitanje nemoćno slegne ramenima.

I, da li ste vi već napravili neku od ovih greški?

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar