Friday Blog – Mesta i misterije koja nikada nećete videti

U moru mesta koje možete da posetite, možda vam ova i neće faliti.

Tajne pećine, grobnice, opasna ostrva, Mikelanđelova pisma, molba za poništenje braka Henrija VIII – neka su od tabu tema sveta. Jedna su obavijena velom tajne, a do nekih je fizički nemoguće doći. Zajedničko im je jedno – nemoguće ih je posetiti!

Vulkansko pusto ostrvo Heard

Ovo ostrvo pripada Australiji, ali smestilo se prilično daleko od njenih obala, čime je postalo jedno od najudaljenijih mesta na kugli zemaljskoj. Prava je oaza za životinje, jer ovde u velikom broju žive pingvini, foke… Zanimljiv je i po tome što je pre desetak godina na njemu otkriven aktivni vulkan, Mawson Peak. Istina, bilo bi ga zanimljivo videti, ali problem je što do njega mora da se plovi najmanje dve nedelje od bilo kog „obližnjeg” kopna.

Friday Blog - Mesta i misterije koja nikada nećete videti

Mauzolej cara Qin Shi Huang

Sigurno ste čuli za ratnike od terakote, koji čuvaju carevu grobnicu u Kini. Dosad je ukupno izvučeno 2 hiljade kipova ratnika, od kojih su svi različiti, a veruje se da ih je još osam hiljada pod zemljom. Ipak, istraživanja i iskopavanja još traju, a iako ratnike možete da vidite, moguće je da sam grob nećete nikad jer Kinezi poštuju drevne rituale sahranjivanja.

Friday Blog - Mesta i misterije koja nikada nećete videti

Pećina Lascaux, Francuska

Ovaj kompleks pećina na jugozapadu Francuske oslikan je crtežima iz doba paleolita. Drugim rečima, crteži su stari i do 17 hiljada godina. Pećine se nalaze na UNESCO–voj listi Svetske baštine, a kako bi se očuvale zadnjih par godina zatvorene su za javnost.

Friday Blog - Mesta i misterije koja nikada nećete videti

Ostrvo zmija, Brazil

Nedaleko od Sao Paula smestilo se ovo poznato ostrvo, koje gotovo u potpunosti zauzimaju brojne vrste zmija otrovnica. Ima ih negde oko 4 hiljade, ali lokalci se kunu da ih je i više, pa tako tvrde da na svakih pet kvadrata ostrva dolazi po jedna zmija. Ovde je pristup jedino dozvoljen naučnicima, i to tek na svakih par godina.

Friday Blog Mesta i misterije koja nikada nećete videti

Vatikanske tajne arhive

Skriveni duboko unutar vatikanskih zidina, teško je verovati da će ovi dokumenti ikada postati dostupni u turističke svrhe. Mikelanđelova pisma, molba Henrija VIII za poništenje braka i brojni drugi dokumenti ovde su našli svoje mesto.

Friday Blog Mesta i misterije koja nikada nećete videti 5

Izložba 2012. godine, povodom 400 godina Vatikanskih arhiva, izvukla je na sunce tek oko 100 originalnih dokumenata.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar