Friday Blog – Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Jeste li za malo prazničnog duha evropskih gradova? :)

Kuvano vino, punč ili topla čokolada? Keksići od đumbira ili torrone? Deda Mraz ili sveti Nikola? Širom Evrope se već uveliko spremaju božićni sajmovi.

Uvek nude zabavu, praznični duh, posebnu hranu, piće i muziku, a svaki je poseban jer sadrži delić kulture svoje regije. Zato vam savetujemo da odaberete jedan od naših predloga i priuštite sebi vikend iz snova. Ako ne ove godine, nije na odmet imati ih na umu za sledeću!

Nemačka, Hamburg, 25. novembar – 23. decembar 2019.

Po svojoj raznolikosti teško da išta može nadmašiti Hamburg, koji nudi 15 različitih božićnih vašara. Ljubitelji tradicionalnog će svoje mesto pronaći ispred prelepe gradske većnice gde brojni štandovi nude slatkiše i rukotvorine. Deci će biti najprimamljivija Spielzeuggasse (ulica igračaka), romantičarima će se najviše svideti Jungfernstieg koji nudi ekskluzivnu hranu, a čak postoji i sajam Santa Pauli pun erotskih poklona (samo za starije od 18).

Friday Blog - Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Italija, Bolonja, 21. novembar 2019. – 6. januar 2020.

‘Buon natale’ pozdrav je koji ćete često čuti na ulicama ovog italijanskog grada dok se šetate pored katedrale svetog Petra iz 12. veka. Osim posebnih staklenih ukrasa za jelku koje možete kupiti na tamošnjim sajmovima, turisti u Bolonju prvenstveno odlaze zbog fenomenalne hrane. Voće od marcipana, limunova kora umočena u čokoladu, božićni nugat… samo su neka od jela zbog kojih će vam nepca biti zahvalna. 

Friday Blog - Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Švedska, Stokholm, 23. novembar – 23. decembar 2019.

Ispred Nobelovog muzeja pored kraljevske palate šareni štandovi prepuni su švedskih domaćih proizvoda. Zanimljivo je što su cene začuđujuće prihvatljive, od evra pa na dalje. Dok deca igraju tombolu i jedu kolače odrasli se greju uz glogg, kuvano vino. Cela Skandinavija je kao sa razglednice, prekrivena snegom, pa takav doživljaj sajam čini još lepšim.

Friday Blog - Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Litvanija, Vilnjus, 30. novembar 2019.  – 7. januar 2020.

Litvanci stvarno znaju kako da svojim sugrađanima i brojnim turistima dočaraju božićni duh. Najfascinantniji je televizijski toranj koji se svake godine pretvori u ogromno božićno drvo s nebrojeno mnogo lampica. Tamo ćete kuvano vino dobiti kada naručite karstas vynas. S obzirom na doba godine neće vam biti na odmet ni tradicionalne vunene papuče, kape i rukavice.

Friday Blog - Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Austrija, Insbruk, 15. novembar 2019. – 6. januar 2020.

Udobnost tople vatrice i božićnih svetala pružiće vam ovaj, planinama okruženi, gradić. U Starom gradu Insbruka naići ćete na nekoliko sajmova koji taj deo grada čine još romantičnijim. Tamo ćete moći da kupite super ukusne medenjake , drvene igračke i bogate ukrase za jelku, a predveče ćete uživati u božićnim pesmama koje izvode trubači na 500 godina starom Zlatnom krovu. Predlažemo da obavezno probate kialchn, krofne prelivene sokom od brusnica.

Friday Blog - Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Francuska, Anže, 23. novembar 2019. – 5. januar 2020.  

Francuska je poznata po strasti za hranom, a Soleils d’Hiver festival u Anžeu (fr. Angers) je kruna francuskog kulinarstva. Ovde ćete naći široku ponudu delikatesa ne samo iz pokrajine Loire nego i cele zemlje. Probajte vino chaud (kuvano vino), grickajte nugat i liznite pommes d’amour (ušećerene jabuke). Za decu su tu vrteška i mali voz, a odrasli mogu da zavire u neku od ekskluzivnijih prodavnica u centru grada. 

Friday Blog - Najlepsi Bozicni trgovi i sajmovi

Francuska, Strazburg 22. novembar – 30. decembar 2019. 

Cele godine Strazburg očarava posebnim šarmom, ali tokom praznika prestonica pokrajine Alzas još je čarobnija. Drvene kućice ukrašene divovskim srcima, zvezdama, anđelima i pahuljicama svelte kroz ceo grad. Zbog svega toga vašar je proglašen najboljim božićnim sajmom u Evropi! Da, mogli bismo to da pripišemo tome što su stanovnici imali mnogo prakse – vašar datira čak iz 1570. godine. Ako vas put nanese tamo, nemojte zaboraviti probati bredele, posebna peciva različitih oblika i ukusa koji variraju od lešnika do pomorandže.

Friday Blog - Najlepši Božićni trgovi i vašari!

Božić jeste najlepši kod kuće, ali može biti uzbudljiv i predivan na putovanju. U novoj godini otvorite nove vidike, putujte, putujte i letite!

autor: Playtravel

6. novembar 2019.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar