Friday Blog: Novi način zarade od turizma!

Vi izgubite prtljag, on zaradi

Ukoliko izgubite svoje lične stvari dok putujete kroz Švajcarsku velika je šansa da će one završiti u rukama Rolanda Vidmera iz Ciriha i njegove kompanije “Fundsahenferkaufa”.

Roland Vidmer kaže da svakog meseca dobije oko 8.000 pronađenih tj. izgubljenih stvari. On dobija čak 20 naočara svakog dana.

Roland Vidmir Cirih Svajcarska

Vidmer je direktor “Fundsahenferkaufa”, kompanije koju je pokrenuo 2005. godine da bi se obogatio od stvari koje iza sebe ostavljaju zaboravni putnici. Do sada se ovo pokazalo kao uspešan poslovni model. Za svaku paletu izgubljenih stvari koju dobije od aerodroma Cirih ili švajcarskih “Pošta”, on plaća istu cenu. Iako u njima ima dosta “smeća”, nađu se i vredne stvari.

“U ovom trenutku imamo ogrlicu vrednu 27.000 dolara i sat od 36.000. Tamo se mogu naći kvalitetne i skupe stvari,” rekao je Vidmar.

Dizajnerska odeća, naočare, laptop računari pa čak i muzički instrumenti su stvari koje se redovno gube u zemlji koja se smatra jednom od najbogatijih na svetu. Na aerodromima se očigledno može pronaći pravo bogatstvo.

Da pojasnimo: u Švajcarskoj putnici mogu u roku od jednog do tri meseca da potraže svoje izgubljene stvari, zavisno od njihove vrednosti. One koje vrede do 52 dolara, mesec dana nakon pronalaska šalju se u pomenutu prodavnicu. Sve što je skuplje od te vrednosti čuva se tri meseca.

Roland Vidmer iz Ciriha Fundsahenferkaufa

Prošle godine ova kompanija je sakupila više od 100.000 izgubljenih stvari, od kojih su najčešće mobilni telefoni, ključevi, kape i tašne.

Ponekad se nakon tri meseca ljudi žale Vidmeru i nekada imaju sreće. Tako on kaže da ukoliko se proda lična stvar osobe koja je izgubila, ne mogu je dobiti nazad, ali tada “Fundsahenferkauf” vraća novac.

Neke od njegovih najneobičajenih stvari uključuju užad iz šezdesetih godina prošlog veka, zatvorsku uniformu, urnu, kao i jednu protetičku nogu. Ipak, najinteresantniji je prsten u kome se nalazi otrov.

U prodavnici radi 18 ljudi, koji svakodnevno popravljaju i sami kreiraju nakit, brišu memorije pronađenih laptopova i restauriraju sve što je oštećeno.

Ako se ikada nađete u Cirihu, ovu prodavnicu nemojte propustiti u ulici Albisstrasse 54. : )

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar