Friday Blog – Što pre ovo saznate, letenje će biti lakše!

Da li ste znali da kapetan ima pravo da izvrši volju umirućeg putnika?

Postoji milion stvari za koje je bolje da ne znate da se događaju, kako na zemlji, tako i u avionu. Međutim, postoji i puno stvari koje bi vam pružile novi pogled u funkcionisanje letelica i olakšati vam boravak u vazduhu.

Friday Blog putovanje avion letenje

Avionski toalet se može otključati sa spoljašnje strane

I to jednostavnije nego što mislite. Iza znaka na kojem piše da je u WC-u zabranjeno pušenje, nalazi se brava koja omogućava otvaranje toaleta sa spoljašnje strane. Ne, nemojte pušiti u WC-u…

Dišete vazduh koji se usisava preko motora

Vazduh koji dišete, čisti atmosferski vazduh, usisava se u avion preko motora. Od celokupne količine koja se usisa, 50% odlazi u kabinu. Taj vazduh prolazi kroz komplikovan sistem grejanja i hlađenja i zbog toga je u avionu uvek tako suv.

Munje svako malo udaraju u avione

Na sreću, avioni su tako dizajnirani da sav naboj ostaje sa spoljne strane aviona i ne oštećuje važnu elektroniku. U proseku, dok je u vazduhu, svaki avion barem jednom udari munja.

Kapetan je gazda u vazduhu

Kapetan aviona, dok je gore, ima skoro neograničena ovlašćenja. Može vas uhapsiti, napisati kaznu, čak ima pravo da izvrši poslednju volju umirućeg putnika.

Maske sadrže kiseonika za samo 15 minuta disanja

Ako padnu maske za kiseonik, imate samo 15 minuta od trenutka padanja do nestanka kiseonika. To je dovoljno vremena da pilot spusti avion do visine gde možete disati bez upotrebe maski.

Jastuci i ćebad? Ne, nisu oprani

Nijedna avio kompanija ne pere jastuke i ćebad između letova. Oni se jednostavno opet zamotaju u celofan i stave u prtljažne prostore do nove upotrebe. I još jedna stvar, sa mobilnih tabli na sedištima, nemojte nikada jesti kikiriki… Bolje bi bilo da ih uopšte ne dirate.

Svetla su prigušena kako biste bili spremni za evakuaciju

Kada slećete noću, svetla su prigušena kako bi vam oči bile prilagođene na tamu u slučaju da morate na brzinu da napustite avion i kako biste bolje videli kada izađete na pistu. Ili pored nje…

Mogu vas prebaciti u višu klasu i nakon što avion poleti

Da, to je istina. Iako to ne rade često. Naravno ako ima mesta u prvoj klasi, i ako imate stvarno valjan razlog – i to se može uraditi. Setite se Sajnfelda!

Piloti uglavnom spavaju tokom leta

Istraživanje je pokazalo da između 43 i 54% pilota u Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Švedskoj – spava tokom leta. Dobro, tu su kopiloti i autopiloti… Koliko ono posto?!

Putnici kradu prsluke za spašavanje

Da. Uzimaju ih kao suvenire. Iako je to kažnjivo delo, događa se prilično često. Tako avioni prelete i nekoliko letova na dan, a da se ne primeti da nema dovoljno prsluka.

Stjuardese ponekad zavlače s večerom u nadi da će te zaspati

Na noćnim letovima stjuardese vas ponekad tako dugo zavlače s večerom dok ne zaspite kako bi imale što manje da rade. Pa… i one su ljudi!

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar