Friday Blog – Zašto je teže prevazići jet lag ka istoku?

Imate dugi let sa zapada ka istoku i danima ne možete da se oporavite od jet lag-a?

Zašto osećamo veće posledice jet lag-a kada letimo iz New Yorka ka Beogradu, nego u obrnutom pravcu?

Zašto je teže prevazići jet lag ka istoku

Ne postoji magačni lek za navikavanje na Vašu novu satnicu, ali nema potrebe da se osećate kao početnik u letenju jer navikavanje je zaista mnogo teže kad se leti ka istoku.

Jet Lag nikad nije zabavan, to je sigurno, i glavna je mana putovanja ka udaljenim vremenskim zonama. Opšte je poznato da je našim ciklusima spavanja i buđenja potrebno neko vreme da se prilagode novoj vremenskoj zoni, posebno ako se u kratkom vremenskom roku preskoči nekoliko zona. Sada učimo zašto je to tako, i posebno zašto je mnogo teže da se naviknemo ako letimo sa zapada ka istoku.

Biološki dan našeg organizma traje nešto duže od 24 sata.

Naučna istraživanja pokazuju da biološki dan traje oko 24.5 sati pa je odmah jasno da kad putujemo ka zapadu dobijamo na vremenu i lakše se oporavimo, a kad putujemo ka istoku gubimo vreme pa osećamo iscrpljenost danima jer se svakom promenom vremenske zone tih pola sata dužeg biološkog sata multiplikuje.

Zašto je teže prevazići jet lag ka istoku

Istraživanje je pokazalo da posle leta na relaciji New York Pariz organizmu treba više od 8 dana da se u potpunosti oporavi od fenomena jet lag, Dok u posle leta u suprotnom pravcu period oporavka traje kraće od 6 dana.

Ne postoji instant rešenje da rešite problem isrpljenosti nakon promene vremenske zone ali najviše ćete pomoći sebi ako svoj biološki sat uskladite sa lokalnim vremenom. Znamo da nije lako posle dugog leta kad biste samo da legnete i spavate 30 sati ali organizam će Vam biti zahvalan ako izađete na sunce. Izlaganje sunčevim zracima će slati Vašem organizmu poruku da je dan i da je vreme za aktivnosti a ne za spavanje. Probajte, to je za sada najbolji način da se izlečite od jet lag-a.

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar