Friday Blog – Zašto su avionski prozori okrugli?

Sigurno niste ni pretpostavljali zašto je oblik prozora toliko važan…

Sumnjamo da iko od nas razmišlja previše o avionskim prozorima, osim u onom slučaju kako ih uglaviti za dobru Instagram fotku. Ali, ako ste putnik od davnina, ili bar poslednjih petnaestak godina (što bi značilo da manje primećujete Instagram nego prozore), zapalo vam je za oko da su prozori na avionima okrugli. Inače su obično četvrtasti, pa bi ovaj fenomen morao imati neko objašnjenje.

Istorija okruligh prozora potekla je – kao i većina velikih izuma – iz potrebe za uštedom, u ovom slučaju goriva. Drugi razlog, koji je nama putnicima važniji je – bezbednost.

Kako su vremenom, avioni postajali modeniji a potreba za letenjem sve učestalija, prihvaćenija i dostupnija, postalo je neophodno naći i način da se uštedi gorivo. Naučnici i inžinjeri su brzo došli do rešenja – leteti na većoj visini.

Friday Blog zasto su avionski prozori okrugli

Međutim, na većoj visini, osim što je gustina vazduha manja pa je i otpor manji (stoga se štedi gorivo), pritisak je izrazito veći. Fizika nas je odavno naučila da se materijali i stvari pod pritiskom šire, a u tom slučaju prozori na avionu igraju ključnu ulogu.

Pre nego što su došli do rešenja okruglih prozora koji bolje trpe pritisak jer nemaju oštre ivice, četvrtasti su 1953. godine uzrokovali tri velike avionske nesreće kada je 43 putnika poginulo.

Ako ste se usput, kojim slučajem zabrinuli oko rupice na dnu prozora, ona takođe služi za regulaciju pritiska između spoljašnjeg i unutrašnjeg okna. Tako da ako dođe do pucanja, štetu će pretrpeti spoljni prozor, a vi ćete i dalje moći da dišete.

Friday Blog zasto su avionski prozori okrugli

Nikad previše znanja, pogledajte video koji nam je sve pojasnio… nemojte paničiti i dišite duboko, avioni su zaista najbezbednija prevozna sredstva današnjice!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar