Gde idu novčići iz fontane Di Trevi?

Sigurno ste se pitali… :)

Postoje neke tradicije kojih se skoro svaki turista pridržava – zaključavanje katanca ljubavi na Mostu umetnosti u Parizu, ostavljanje ljubavnih poruka i želja na zidu Julijine kuće u Veroni, dodirivanje bika u Pamploni… Međutim, običaj u koji svi silno verujemo i koji nećemo zaobići je bacanje novčića u fontanu Di Trevi.

Gde idu novčići iz fontane Di Trevi

Ova tradicija stekla je popularnost 1954. godine zahvaljujući komediji “Three Coins in the Fountain”, ali je počela mnogo pre toga. 

Prema prvobitnom verovanju, čaša vode iz ove fontane značila je dobru sreću i brz povratak u ‘Večni grad’. Vremenom je ova legenda evoluirala u verovanje da će bacanje novčića preko levog ramena, leđima okrenutim ka fontani, osigurati brz povratak u grad. 

Gde idu novčići iz fontane Di Trevi

Ovaj novac danas sakupljaju radnici dobrotvorne katoličke organizacije “Karitas”, koja ga koristi za kupovinu hrane namenje siromašnima, kao i za sprovođenje različitih društvenih programa. Novčana pomoć dospeva u više od 200 zemalja širom sveta.

Dnevno se iz fontane sakupi oko 3.000 evra, što na godišnjem nivou iznosi oko 1,1 milion evra. 

Gde idu novčići iz fontane Di Trevi

U vlasništvu organizacije “Karitas” nalazi se čak i poseban supermarket, u kojem od 2008. godine namirnice kupuju najugroženiji građani Rima.

Sledeći put kad ste u Rimu iz više razloga nemojte da zaboravite da bacite novčić preko levog ramena!

Srećan put!

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar