Gradić Diznijevih bajki

Mislimo da je pravi raj baš ovde!

Ako do sada niste osetili ljubav na prvi pogled, sada ste gotovi! Francuski gradovi i gradići tradicionalno nose poseban duh, ali bez preterivanja Kolmar je najbajkovitije mesto na svetu.

Kolmar je grad francuske regije Alzas. Smešten u neposrednoj blizini Nemačke i Švajcarske, između istočnog podnožja planinskog masiva Vogezi i reke Rajne, Strazbura i Mulhousea, grad svojim poetiocima nudi uzbudljiv osvrt na 1000 godina evropske istorije. Kolmar je drugi grad sa najmanjim godišnjim količinama padavina u Francuskoj, što ovo područje čini idealnim za proizvodnju cenjenog alzaškog vina. Kako mu titula prestonice vina nije dovoljna, Kolmar, sa svojim predivnim trgovima, fontanama i kanalima, nosi nadimak “Mala Venecija” (La Petite Venise).

Gradic Diznijevih bajki

Šetnja Colmarom

Religijske i kulturne znamenitosti Kolmara odražavaju osam vekova germanske i francuske arhitekture, a prilagođavanje njihovog stilskog izraza lokalnim običajima i građevinskim materijalima (ružičasti i žuti peščenjak, drvene grede) je očigledno.

Obilazeći pešački okrug istorijskog Kolmara, ostaćete zadivljeni neprocenjivim bogatstvom kulturnog nasleđa grada, koje je izvanredno u svakom pogledu. U starom delu grada možete videti vrhunske primere srednjovekovne gotičke arhitekture, kao što su crkva Sv.Martin i Dominikanska crkva.

Gradic Diznijevih bajki

Ovaj grad je rodno mesto slikara i grafičara Martina Šongauera, čiji se grafički otisci mogu pogledati u Muzeju Unterlinden. U Kolmaru je odrastao i Frederik Bartholdi, koji je je dizajnirao Kip slobode u Njujorku. U njegovu čast, ako vam je Velika jabuka daleko, u Kolmaru stoji replika koju ne možete promašiti.

Nezaobilazna ruta je La Petite Venise, deo grada sa starim ribarskim kolibama i vrbama poređanim uzduž kanala. Taj deo je odlično mesto da isprobate Francusku kuhinju.

Muzeji

Muzej Unterlinden je smešten u staroj gotičkoj građevini bivšeg dominikanskog samostana iz 13. veka. Obzirom da ga godišnje poseti oko 220.000 turista, ovaj muzej opravdano uživa poseban ugled. Najpoznatije delo koje se čuva u muzeju je Isenhajmski oltar iz 16. veka, rad Matiasa Grunevalda. Tu je i zbirka arheoloških predmeta, primenjenih umetnosti, i moderne umetnosti, dela Klod Monea, Renoara, Roalta, Pabla Pikasa, Fernanda Légera, Ota Dixa, Georgea Grosza, Pjera Soulagesa i dr.

Gradic Diznijevih bajki

Muzej Bartholdi je smešten u samom srcu starog grada, u prostranoj rezidenciji i rodnom mestu stvaraoca njujorškog Kipa slobode. U prostorijama muzeja se nalazi najvažnija zbirka radova Frederika Bartholdija, koja je sačuvana zahvaljujući nasleđu koje je umetnikova udovica predala u ruke grada.

Gradic Diznijevih bajki

Muzej igračaka nije samo izložbeni prostor. Na ovom čarobnom mestu ćete otkriti jedinstvene, raznolike i uzbudljive kolekcije. Entuzijasti i kolekcionari će biti očarani izložbama kao što su Pepeljugina kočija, jedinstvena kolekcija lutaka, lokomotiva Britannia, čudesna mreža pruga koja se proteže na više od 1000 metara…

Gradic Diznijevih bajki

Čarolija svetla

Oko 900 izvora svetlosti koji rade na kompjuterski kontrolisani pogon, vešto su distribuirani kroz grad i na taj način je omogućen jedinstveni light show, koji varira u intenzitetu i boji, tokom cele godine.

Kolmar je bio prvi grad u Francuskoj koji je ovakvo nešto sproveo u delo, a 1997. godine dobio je i posebnu nagradu za ovo jedinstveno dostignuće, nagradu Académie des Arts de la Rue.

Grad je osvetljen od sumraka petkom i subotom tokom cele godine, a svake večeri tokom važnijih zbivanja posebno dočarava život Kolmara (Međunarodni Festival, Regionalni sajam vina, Božić).

Plava boja predstavlja vazduh i nebo, stoga je dominantna na krovovima građevina; zelena je vrlo upadljiva na obalama reke i naglašava odraz zgrada i drveća na vodi; bela boja simbolizuje vatru i veru, te je uočljiva na crkvenim tornjevima. Što se tiče zlatne boje, ona predstavlja zemlju Alzasa – zemlju tranzicije i razmene.

Gradic Diznijevih bajki

Istorija Kolmara

Ovaj francuski grad napravljen je u 9. veku i bio je deo Rimskog carstva. Krajem 17. veka, grad preuzima Francuska, kojom tada vlada Luj XIV. Nakon francuskog poraza u Francusko-pruskom ratu, Nemačko carstvo je aneksiralo celi Elzas zajedno sa Kolmarom. Grad je vraćen Francuskoj nakon Prvog svetskog rata da bi ga ponovo aneksirala tada nacistička Nemačka. Po završetku Drugog svetskog rata Francuska ga je opet povratila 1945. godine, nakon završetka bitke zvane Kolmarski džep (Poche de Colmar). Blago Kolmara, skriveno tokom Crne kuge, ovde je pronađeno 1863. godine.

Do Kolmara vas deli oko 1400 km, na Airbnb-ju ćete naći relativno jeftine stanove, u oktobru je oko 17 stepeni.

Pa kad polećete?

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar