Gradić vina i Rimljana

Tako blizu, a tako…savršen :D

Kada razmišljamo o putovanjima, obično nam kroz glavu prolaze neke daleke destinacije. Što dalje, tim bolje… Ipak, retko kad zaista imamo vremena i para da skoknemo do Londona ili Pariza, pa se trudimo da pronađemo mala mesta vredna pažnje, makar i na nekoliko sati.

Nije tajna da svi koji se usude da posete Balkan, ostaju oduševljeni. Iako bi prvo trebalo da upoznate “svoje dvorište”, nije loša ideja krenuti od komšiluka.

Znamo da Slovenija i nije baš najzabavnija zemlja za partijanje, Ljubljana je ipak divan grad, mešavina svih balkanskih primesa i Mediterana, a Ptuj tek nešto sasvim posebno.

Gradić vina i Rimljana

Zašto ćete ga voleti?

Zapisano je da je Ptuj najstariji slovenski grad, koji počiva na vinskim podrumima i reci Dravi. Istorija grada datira još iz kamenog doba, a od tad, do danas, bio je važan za mnoge, pa tako i za Rimljane koji su na području grada razvili izuzetno važno trgovačko središte. Bio je i pod vladavinom Turaka, ali to nije zasmetalo gradu da se razvija i postane jedan od najlepših gradova Slovenije. 

Gradić vina i Rimljana

Nas je oduševila činjenica da se u Ptuju nalazi najstariji sačuvani vinski podrum u Sloveniji. Ako uzmemo u obzir da se u Mariboru nalazi najstarija vinska loza na svetu, u Ptuju najstariji podrum, a razlika između ta dva grada je svega tridesetak kilometara, lako možemo zaključiti da ćete se u Ptuju napiti dobrog vina.

Gradić vina i Rimljana

Grad karnevala

Danas je Ptuj, osim po tome što je najstariji grad, poznati i kao grad karnevala i najboljih kulturnih i zabavnih događaja u Sloveniji, čak ni Ljubljana ne može da se takmiči. “Ptujsko Kurentovanje” je najpoznatija manifestacija grada, a s lakoćom se može proglasiti i s epitetom “najvećeg” karnevala u državi, ako ne i šire.

Gradić vina i Rimljana

Osim ovog karnevala, svi vole “Dobrote slovenskih farmi”, događaj kojim svakog maja zamiriše više od 1.400 tradicionalnih jela. Ovo odmah staviti u kalendar!

Želite li još? Ima još! 

Tu su i kupališta koja ponosno u ovom kraju stoje već vekovima, poznate slovenačke terme. Iako u nešto modernijem izdanju, lekovita voda koja izvire iz dubina regije na površinu izlazi još od doba Rimljana. Sve se vrti oko tih Rimljana…. 

Ako ste za obilazak i malo istorije, najbolje mesto je Ptujski grad. Dvorac svoje korene vuče iz istorije duže od 900 godina, a od samog početka izgradnje postaje simbol grada. Kako je izgrađen na brdu, lako ćete ga naći… a, ako se budete peli do vrha, obavezno pronađite i vinovu lozu ‘Modra Kavčina’ koja je potomak najstarije loze na svetu.

Gradić vina i Rimljana

Vino, lekovita voda, Rimljani, nađe se i koji karneval, dobra hrana – kao poručeno za kratak odmor na početku zime.

Najjeftinije avio karte za putovanja u ovom periodu godine možete da kupite po ceni već od 140 EUR. Kada obiđete prestonicu, što ne smete propustiti, preporučujemo voz do Ptuja za 15ak evra.

Želimo Vas uspešnu potragu za najpovoljnijim odmorom na ovoj divnoj destinaciji.

 

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar