Helsinki – okrutna priroda, ali visoki standard

Beli grad severa ima apsolutno sve osim blage klime. Ovde je sunce najzubatije

Iako se stanovnici glavnog grada Finske i dalje ozbiljno smrzavaju, beli grad severa je najlepše posetiti zimi. Moderni kafići i njihove poznate saune su na svakom koraku, te neće biti problem da se zagrejete.

Mereno najvišim standardima, Helsinki ima sve osim podnošljive klime – čist vazduh i vodu, obnovljive izvore energije sa jeftinim grejanjem i strujom, dobre restorane koji kombinuju lokalnu i internacionalnu kuhinju, urbanistički sklad starog i modernog, dostupno obrazovanje i zdravstvenu negu, bogat kulturni život, besprekorno funkcionalan javni prevoz, pregršt mesta za šoping i, povrh svega, političku stabilnost u državi čija je prestonica. 

Helsinki okrutna priroda ali visoki standard

Dom za 600 hiljada stanovnika (širi Helsinki preko milion), smestio se na obalama zaliva na jugu države. Taj geografski položaj Finske između Švedske i Rusije uveliko je određivao sudbinu zemlje, a Finci su nezavisnost stekli 1917. godine, oslobodivši se oba spomenuta naroda. Severne države su nama odskoro pojam za kvalitetan život, a nije ni čudo jer je prosečna plata ovde oko 3000 evra.

Helsinki okrutna priroda ali visoki standard

Helsinki se od drugih velikih istorijskih gradova razlikuje po dvema karakteristikama: fizička prisutnost prirode i, nama verovatno zbunjujuće jasna mreža ulica, koje su oblikovala dva glavna gradska dizajnera Johan Albrecht Ehrenström i Carl Ludvig Engel, vodeći se tzv. funkcionalističkim stilom gradnje.

Nastao u 16. veku, kao protivteža Tallinnu, glavnom gradu Estonije, danas je izrastao u pravi, veliki grad.

Šta videti?

Park Esplanada se nalazi u centru grada, a ceo doživljaj pomalo liči na njujorški Central park.

Nemojte propustiti tvrđavu Suomellinu, sagrađenu na 6 malih ostrvca i do koje možete doći samo trajektom koji često ide (5 evra karta), a vožnja traje 15ak minuta. Ako nije prehladno, budite dovitljivi i napravite izlet sa predobrim pogledom na glavni grad.

Helsinki okrutna priroda ali visoki standard

Kao i London, Helsinki ima svoju panoramu s koje možete uživati u pogledu na ceo grad. Ovde vožnja traje 12 minuta, i košta 12 evra.

U blizini panorame nalazi se i pravoslavna crkva Uspenski koju je projektovao ruski arhitekta Gornostajev. Druga katedrala koju se isplati videti je ona helsinška, a radi se o luteranskoj crkvi koja je iznutra, kao i ostale protestantske crkve, veoma skromnog izgleda.

Helsinki okrutna priroda ali visoki standard

Vredan posete je i Muzej dizajna, jednako kao i Muzej savremene umetnosti. I jedan i drugi sadrže brojne vredne eksponate koji vas neće razočarati.

Jelo i piće

Što se tiče mesta za piće, utisak će vam ostaviti Steam Hellsinki, kafić uređen u viktorijanskom stilu. Stare pisaće mašine, sofe i celokupni enterijer vratiće vas u neko drugo doba. Bar nudi veliki broj koktela, a cene se kreću od 12 evra naviše. 

Ukoliko ste željni prave finske kuhinje, preporučujemo restoran Savotta. Ovde se poslužuju neka stara finska jela, pa bi doživljaj ove zemlje mogao na ovaj način biti i gastronomski potpun.

Helsinki okrutna priroda ali visoki standard

Šoping

Verovali ili ne, Helsinki je pravi raj za šoping i prava modna prestonica. Posetite Design District gde ima više od 200 dizajnerskih butika i budite spremni da potrošite brdo para.

Helsinki okrutna priroda ali visoki standard

Smeštaj

Istorijski Hotel Kamp verovatno je najlepše mesto gde možete odsesti u Helsinkiju. Nosi duh 19. veka , u njemu su spavale velike svetske zvezde, a cena je prava sitnica – 250 evra minimum za sobu za dvoje. Ako vam nije do ovog troška, preporučujemo da pogledate cene hostela i drugh hotela ili Airbnb za privatniju i vrlo moguće, jeftiniju varijantu.

Rezervišite odmah avio karte Beograd Helsinki po najpovoljnijim cenama!

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar