Insbruk – Zimska idila kao iz bajke!

Mislite da se ovde samo skija? Razmislite ponovo!

Jedan od najboljih razloga da posetite Austriju je njen alpski deo i to baš prestonica Tirola, Insbruk.

Grad je peti po veličini u Austriji, smešten među obodima Alpa, u skijaškoj regiji Pictal, na reci In po kojoj je i dobio ime. U doba Maksimilijana I bio je glavni grad, a danas je glavno mesto za zimske sportove u kome živi 300.000 ljudi, a poseti ga preko tri miliona godišnje.

Savršen je za obilazak i odmor za vreme praznika, jer je Insbruk takođe na listi najlepše ukrašenih gradova za doživeti magiju Božića i Nove godine. Ali bez kajanja možete da ga posetite i tokom ostatka godine. :)

Insbruk Bajkovita zimska idila

Zlatni krov

Za početnike, vodiči će uglavnom predložiti da počnete upoznavanje od glavne atrakcije grada, zgrade Zlatnog krova (Goldenes Dachl), čiji je istorijski balkon pokriven sa 2,657 pozlaćenih pločica. Zgrada je u XV veku podignuta za cara Maksimilijana I koji se ženio dva puta i na balkonu koji je oslikan prizorima iz njegovog života, on je zahtevao da se počast oda obema. Pa i zaslužile su, s obzirom da su mu u nasleđe ostavile Benelux i Milansko vojvodstvo.

Insbruk Bajkovita zimska idila

Bajkoviti Ambras

Posebno bajkovit prizor je renesansni dvorac Ambras, koji se nalazi na brdu iznad grada. Izgrađen u XVI veku, zamak je bio dom nadvojvodi Ferdinandu II i poklon njegovoj ženi Filipini Vesler. Danas je Ambras jedna od najstarijih muzeja na svetu sa umetninama, a mnoge originalne postavke (onako kako ih je nadvojvoda zamislio) su zadržane.

Insbruk Bajkovita zimska idila

Devica Marija

U starom gradu Insbruk, naići čete na katedralu svetog Jacoba (Dom zu St. Jacob), koja je zvanična gradska crkva. Svaki dan se u 12 časova i 12 minuta oglašava zvono na severnom tornju. Međutim, među posećenijim je bazilka Wilten, u koju hodočasnici dolaze još od XIV veka kako bi videli statuu Device Marije koja je simbolično okružena sa četiri stuba. Unutrašnjost bazilike je jako interesantna, uz mnogo rušenja i renoviranja došlo je do mešavine stilova. Nalazi se na 20ak minuta vožnje od centra i lako ćete je naći.

Insbruk Bajkovita zimska idila

Možete li izdržati 148 stepenika?

Kada krenete ka jugu, ulicom Herzog- Friedrich, pa nadalje ka centru, pogled vam zastane na srednjevekovni Gradski toranj, obgrljen Starom većnicom. Na vrh ćete se popeti uz „pomoć“ 148 stepenika, nažalost lift ne postoji. Ako izdržite pogled je odličan na Bergisel,Patscherkofel planinu, reku In i Nordkette nacionalni park.

Insbruk Bajkovita zimska idila

Najlepši park Nordkett

Kad smo već kod toga, jedinstveno iskustvo vožnje žičarom do Nordkett parka od centra grada (Zlatnog krova) počinje na 560 metara nadmorske visine, a završava na neverovatnih 2256 metara. Ima nekoliko stanica usput, kao što je Alpski Zoo vrt na kojma možete sići, a na vrhu ste za 8 minuta!

Insbruk Bajkovita zimska idila

Sasvim drugačiji muzeji…

U muzeju Tirola, za 8 evra, upoznaćete istoriju na potpuno drugačiji način. Ogromna panoramska slika će učiniti da se osećate kao deo prizora koj je pred vama i dobijete svih 360 stepeni perspektive. Takođe, tunelom je povezan sa Kaiserjeger muzejem iz kog se pruža neverovatan pogled, a i pogled na istoriju vojske Austrougarske.

Insbruk Bajkovita zimska idila

U Insbruku ćete videti još i Swarovski muzej sa jednom od svetski najlepših fontana na ulazu. Oko 20 minuta van Insbruka, srešćete lice prekriveno travom i mahovinom. Kada ga pogledate u oči ispunjene hiljadama malih kristala, znaćete da ste na ulazu muzeja.

Insbruk Bajkovita zimska idila

Iako je atmosfera grada zimska i izgleda idilično i bajkovito kada padne sneg, pogotovo u vreme praznika, Insbruk se može pohvaliti aqua parkom Area 47, ako ste ovde u letnjem periodu. Takođe, postoje i besplatne ture pešačenja i penjanja, ako ste pomalo adrenalinski zavisnik.

Mislili ste da se ovde samo skija? Razmislite ponovo… Najjeftiniji let možete da kupite po ceni već od 199 EUR.

Lep provod! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar