Kan – mnogo više od Zlatne palme

Kan nije samo crveni tepih

Sjajna slika Kana ide u svet tokom Filmskog festivala, ali daleko od bliceva i holivudskih zvezda, ostaje grad koji nudi lepote i posle maja. Azurna obala će možda zahtevati malo veći budžet, ali će ga i opravdati. Postoje i stvari u kojima ćete uživati bez ijednog potrošenog dinara.

Znamo po čemu je danas poznat, ali njegov razvoj počinje u 19. veku. Za mnoge Kan je samo jedna ulica – La Kroazet, koja se proteže duž obale podeljena cvećem i plamama. Legenda kaže da je princ Edvard od Velsa (pre nego što je postao Edvard VII) proslavio ovu ulicu. Međutim, to je pre njega uradio Lord Brougam, koji je ovde prvi sebi sagradio vilu.

Kan – mnogo više od Zlatne palme

Krajem 19. veka, Kan je postao popularan među Ruskim aristokratama (priča se da se više kavijara jelo ovde nego u čitavoj Moskvi). Luka za odmor posle krstarenja je prepuna hotela, apartmana, kuća i šik bitika. Mnogi od većih hotela, od kojih neki i datiraju iz 19. veka, imaju privatne delove plaža za svoje goste, ali postoje i javne plaže.

Kan – mnogo više od Zlatne palme

Iznad luke se nalazi stari grad na brdu Suquet, sa atrakcijom zvanom Gospodareva kula. Svi ljubitelji umetnosti ne bi smeli da propuste Musée de la Castre koji se nalazi u ruševnima starog grada. Muzej je bogat umetninama i rukotvorinama iz celog sveta. Za decu je ulaz slobodan, a kad ste već u muzeju popnite se na toranj starog dvorca kako bi uživali u pogledu na Kan.

Kan – mnogo više od Zlatne palme

Iako ne idete u Kan da biste posećivali crkve, grad zaista poseduje primerke vredne pažnje. Najveća i najistaknutija je Notr-Dame de Bon Voyage, na trgu Merimee, pored Palais de Festivals, a rađena je u lažnom gotskom stilu u kasnom 19. veku. Najstarija crkva Notre-Dame de l‘Espérance, a sagrađena je između 1521. i 1627. godine sa mešavinom gotskih i renesansnih elemenata.

Kan – mnogo više od Zlatne palme

Jedan od najboljih načina da dobijete ležaj u Kanu je da se ukrcate u beli turistički vozić – Petit Train touristique de Cannes koji saobraća svakim danom od 7 do pola 12 noću, ali u zavisnosti od sezona (npr. u novembru nema vožnji).

Kan mnogo vise od Zlatne palme

Na mini izlet možete otići trajektom i to do arhipelaga Lles de Lérins. Siđite na ostrvu Sv. Honorat i posetite prelep samostan.

Sa svojim retro enterijerom Le Caveau des Années je popularan restoran koji je prepoznat i omiljen po svojoj ponudi domaćih jela od morskih plodova, ali i po tome što u ponudi ima impresivnu vinsku kartu. Svakako probajte paelju sa morskim plodovima. A ako vam se ukaže prilika nemojte propustiti da sednete na terasu odakle će vam se pružati predivan pogled na staru luku.

Jedno prepodne svakako se uputite na pijacu Forville koja se nalazi u malom selu Le Suquet, pored grada. Šarmantna pijačica očaraće vas bogatstvom mirisa. Započnite dan probanjem aromatičnih sireva, maslina, meda i svežeg voća.

Kan – mnogo više od Zlatne palme

Ako se kojim slučajem zateknete u Kanu na više dana, što je svakako naša preporuka, pored popularnog Mažestika posetite i Kvejs pab ako ste željni manje luksuznog nočnog provoda.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar