Đavolski dobar grad!

Zavolećete Litvaniju jer će vas Kaunas oboriti s nogu! :)

Bivša prestonica Litvanije, dočekaće vas prelepim statuama i spomenicima borcima za slobodu zemlje, pesnicima i vojvodama. Herojska prošlost ovog grada danas leži u ostacima dvorca, a činjenica da je tokom 1920-ih i 30-ih bio glavni grad, ostavila je velike arhitektonske dragulje u njemu.

Kaunas je akademski grad sa jako mnogo univerziteta a to ga puni lako prenosivom mladalačkom energijom, tako da definitivno zaslužuje da mu pružite šansu.

Đavolski dobar grad!

Kaunas je drugi najveći litvanski grad koji leži na ušću dveju reka – Nemunas i Neris. Grad se ponosi svojim očuvanim Starim gradom, sa glavnim ulicama bez saobraćaja. Prelepe zgrade iz XVI veka krase ulicu Vilnius, a još lepše ulice okružuju Trg gradske skupštine. Sigurno ćete naleteti na nekoliko umetničkih galerija smeštenih u ovim istorijskim zgradama.

Đavolski dobar grad!

Centar grada je pun zelenih površina i parkova, od kojih je najlepši Santaka park.

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Glavna arterija grada, Laisves avenija takođe poznata i kao Avenija Slobode, je ujedno i najduža ulica u kojoj ćete naći prodavnice, kafiće i barove, a u centru ulice i veliku fontanu koja je svima glavna orjentacija sastajanja.

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Kaunas je bio pod Rusima, Francuzima i Poljacima, ali nisu bitke ono što obeležava grad. On je najpoznatiji zbog košarke, Žalgirisa i NBA zvezde Arvidasa Sabonisa.

Elem, sve ovo ste mogli sami da guglate, a neke stvari ćete moći da saznate i osetite jedino ako ga posetite!

Dani Kaunasa

Najbolji period da se poseti Kaunas je u maju kada su Dani grada (Dan Kaunasa se slavi 20. maja) a glavna pešačka zona se proteže od Novog do Starog grada puna kostimiranih prolaznika, tezgi, uličnih predstava, koncerata, i drugih zabavnih sadržaja. 

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Kaunas – turistička karta 

Ako želite da ostanete više od nekoliko dana, trebalo bi da kupite Turističku karticu koja košta 19,98 evra i važi sedam dana. To je elektronska kartica za javni prevoz za autobuse i trolejbuse, a deo novca (8,69 evra) može da se koristi za plaćanje ulaza u muzeje, turističke obilaske itd. Takođe, dobijate 50 odsto popusta na veliki broj muzeja, obilazaka, restorana i smeštaja u hotelima. 

Šta videti? 

Rumsiskes – etnografski muzej na otvorenom – jedinstveni muzej na otvorenom prikazuje arhitekturu, tradiciju, zanate i način života različitih krajeva zemlje. U letnjim mesecima možete čak videti i radnike u polju obučene u originalne nošnje, a tu se održavaju i koncerti i festivali. 

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Đavolov muzej – jedinstven u svetu a sadrži kolekciju od preko 3.000 figura đavola od kojih je preko 300 sakupio litvanski slikar Antanas Zmuidzinavicius.

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Zamak Kaunas – Sagrađen u kasnom 13. veku, najstariji zamak u Litvaniji je igrao važnu ulogu u odbrani grada sprečavajući krstaše da napreduju dalje po zemlji ili stignu do prestonice Viljnusa.

Đavolski dobar grad!

Ulica Vilnius – Najlepša i najprometnija ulica u Starom gradu namenjena je samo pešacima, a nekada je bila glavni put do gradske skupštine.

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Velika crkva Vitauta je izgrađena u 15. veku što je čini jednom od najstarijih u Kaunasu. To je i jedna od prvih gotičkih građevina u gradu. Pripadala je franjevačkim monasima i služila je kao skladište oružja tokom Napoleonovih ratova. 

Đavolski dobar grad!

Kip slobode (Vienybės) je simbol državnosti. Otkriven je 1928, uništen tokom staljinističkog režima i obnovljen 1989. 

Đavolski dobar grad!

Kaunas Zoo vrt je jedini zoološki vrt u Litvaniji a ima oko 270 vrsta životinja i ptica. Regionalni park Kauno Marios pokriva oblast od 63,5 kilometara kvadratnih, a otvoren je 1959. godine.

Kaunas ce vas oboriti s nogu Litvanija

Klima Litvanije nije previše oštra, leta su umerena kao i zime.

Kaunas ima mali aerodrom, pa ćete češće letove naći ka Viljnusu, stoga ako vam fali originalnih ideja za kratak zimski odmor, najjeftinije avio karte ćete naći za letove tokom januara i februara.

Od Viljnusa do Kaunasa, za sat vremena možete stići vozom, a ako iznajmite auto valja znati da su litvanski auto putevi među najboljima u istočnoj Evropi.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar