Krakov – grad legendi i mitova!

Grad nastao pobedom nad zmajem mora biti poseban

Zovu ga magičnim, smešten je na jugu Poljske, bivši glavni grad a danas prestonica kulture, Krakov je zaista mnogo drugačiji od drugih gradova Starog kontinenta.

Leži na reci Vistula, koju nazivaju i kraljicom svih poljskih reka, pun je istorije i prelepih mesta za obilazak. Sve možete videti za dan, ali koja je svrha ako nećete osetit taj duh zbog kog su se Krakovu vraćali svi, od običnih ljudi do velikih umetnika, pisaca…

Krakov – grad legendi i mitova

Naša preporuka je, posvetite mu bar 5 dana, a najjeftinije avio karte možete da kupite za samo 129 evra!

S obzirom da Krakov poseti više miliona turista godišnje, uživaćete u velikoj ponudi kvalitetnih restorana sa nacionalnom kuhinjom, kafićima, smeštaj vam se nudi na svakom koraku, tako da ćete sasvim lako isplanirati svoje putovanje, a mi ćemo vam pomoći da ne propustite najlepša mesta!

Dvorac Wawel

Prvi dvorac sagrađen u renesansnom stilu i jedan od najlepših dvoraca Evrope je otvoren za posetioce, a unutra ćete videti sve u originalnoj postavci, od vrednih umetničkih dela do nameštaja. Nekada je služio kao dom u kom su smenjivale i krunisale 4 dinastije kraljeva. U sklopu zamka se nalazi i Wawel katedrala posvećena svetom Stanislavu i svetom Vaclavu. Vi ćete svakako uživati u predivnoj šetnji, a obavezno saslušajte legendu o Wawelskom zmaju, a ogromnu skulpturu koja bljuje vatru i ne možete zaobići!

Krakov – grad legendi i mitova

Bazilika svete Marije

Gotička bazilika sagrađena je u 14.veku i smeštena u samom centru Starog grada Krakova. U njoj se nalazi najveći drveni oltar na svetu, a sa tornja se na svakih sat vremena oglašava trubač koji prema legendi odaje počast trubaču koji je pogino na vrhu crkve ne usprevši da odsvira pesmu do kraja.

Krakov – grad legendi i mitova

Glavni trg Rynek – Rynek Glowny

Sa tornjeva bazilike imaćete odličan pogleda na najveći i najstariji srednjevekovni trg u Evropi. Rynek je izgrađen u 14.veku posle invazije Mongola, a šetnjom njime ćete upoznati najlepša kulturna dobra Krakova. Više puta je proglašavan najlepšim trgom, a s obzirom da je Krakov pretežno studentski grad, viđaćete mnogo mladih, ali i mnogo golubova koji su stalni stanovnici trga i ima ih oko 40 hiljada.

Krakov – grad legendi i mitova

Kazimirc – Kazimierz

Kazimierz je istorijska četvrt Starog grada Krakova, a nekada je bio grad za sebe. Kao i veći deo grada, sagrađen je u 14.veku, a tvorac je bio Kazimir III. Danas je čitava oblast pod zaštitom UNESCO –a, a interesantna činjenica je da je baš Kazimierz bio prvi na toj listi. Videćete mnogo galerija, starih prelepih zgrada, a i Stiven Spilberg je ovde snimio Šindlerovu listu (film koji bi definitivn trebalo da se nađe na vašoj listi!).

Krakov grad legendi i mitova

Rudnik soli Velička – Wieliczka

Jedini očuvani rudnici soli na svetu iz kojih se u periodu od 13. veka do 2007. godine vadila so, nalaze se na 40 minuta vožnje minibusom od centra Krakova, na adresi Daniłowicza 10.  Posetom ovog mesta bićete u prilici da silaskom stepenicama u dubinu ove jame doživite ovo umetničko delo od rudnika, osetite akustiku prostora, istražite kapelu svete knjige (koncertnu dvoranu), vidite lustere, monumentalne statue, skulpture najistaknutijih ličnosti Poljske, kipove od soli, koje slobodno možete liznuti, a na 125 metara ispod zemlje nalazi se i restoran.

Krakov je grad mladih pa ima veoma živ i urban noćni provod. Posetite neke od klubova – Fusion, Prozak, Mixer, Black Cherry, Cien, Drukarnia, Ministerstwo, In Blanco, Midgard, Baccarat, Harem, Respect, Gorączka, Diva, Obsesja… Što se tiče cena, Krakov važi za jedan od najjeftinih evropskih gradova, tako da se ne morate previse ustručavati u uživanju.

Važan praktičan savet: ženski toaleti su obeleženi krugom, a muški trouglom. Izbegavajte menjačnicu Bureaux de Change, nadaleko je poznata po pražnjenju turističkih džepova. : )

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar