Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Hvala Odiseju što ga je sagradio :D

Najzapadnija prestonica Evrope i najtopliji glavni grad, nalazi se na obali Atlantika i mesta gde se najduža reka iberijskog poluostrava, Tejo (Težo), uliva u okean. Lisabon je sagrađen na sedam brda, tako da se kondicija za obilazak podrazumeva. Mada, zbog strmih ulica gradom ćete se kretati žičarama i jednim liftom.

Počnite obilazak od Baixe, oblasti koja je žila kucavica, srce Lisabona i centar grada, a proteže se od keja reke Tejo do glavnog bulevara Avenida de Liberdade. U ovoj oblasti su imena ulicama data po starim zanatlijama i trgovcima iz tih ulica.

Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Što je Parizu Ajfelova kula…

To je Lisabonu Santa Husta Elevator, koji je projektovao i sagradio šegrt Gustava Ajfela kako bi povezao centar grada Baixu i Bairro Alto, najvišu tačku grada. Ova posebna atrakcija Lisabona dugačka je 45 metara, a na vrhu je i kafić iz kog imate pogled na trg Rossio, zamak Sao Jorge i reku Tejo.

Lisabon grad na sedam brda okeanu i reci

Sao Jorge zamak

Tramvajem broj 28 stići ćete do starog zamka, koji je svojim zidinama, stazicama i zelenilom osigurao da bude vidljiv sa bilo kog mesta u gradu. U zamku možete i da iznajmite apartman ili sobu u nekom od dva hotela. Sagrađen u VI veku, poslužio je Rimljanima, Vizigotima, a i prvom portugalskom kralju Alfonsu Henriquesu, čiji će vas spomenik dočekati na ulazu. Veći deo trvđave, kao i pola Lisabona doduše, uništen je u Velikom zemljotresu koji se dogodio u XVIII veku. Ovde će vam se jako dopasti pogled na ceo grad kroz Camara Escura periskop koji se nalazi u kuli Uliks.

Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Nakon toga prošetajte se Alfama, ulicama koje se nalaze iza zamka, pogledajte katedralu Se i obiđite neki od primamljivih restorana za večeru.

Alternativni Bairro Alto

Naravno da ne smete propustiti oblast poznatu po noćnom životu i glasnoj fado muzici. U Lisabonu se zna da su u ovoj četvrti živeli, a žive i danas boemi, pisci, slikari, glumci. Ovde ćete na svakom ćošku sresti neki oblik bunta ili alternativne umetnosti, preko grafita do čudnih barova. Glavna ulica je Rua do Norte, a iz nje ćete naći put do vrlo zanimljivih crkava – barokne Sao Roque i gotičke Carmo.

Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Veličanstveni Belem

Najmonumentalnija i istorijska četvrt Belem, dopašće vam se zbog Belem tvrđave, Jeronimos manastira i Berardo muzeja. Izgrađena da bi čuvala ulaz u lisabonsku luku, tvrđava Belem je mnogim istraživačima bila polazište u svet. Ona je pod zaštitom UNESCO-a, a sam pogled na nju će vam ulepšati doživljaj. Za ljubitelje modern umetnosti, tu je Berardo muzej koji ima najpriznatije izložbe u svetu, a ulaz je besplatan.

Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Što je za New York Bruklinski most…

To je za Lisabon most 25. april, koji je naduži viseći most u Evropi i kada budete obilazili Belem, nećete ga promašiti. Uz njega stoji i most Vasko de Gama, a oni uz reku Tejo daju poseban šmek Lisabonu. Dokovi Alkantra, koji su nekada služili kao magacini, danas su pretvoreni u veliku marinu sa brojnim noćnim klubovima i restoranima, koji su zadržali autentičnost nekadašnjih vremena.

Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Parque de Nações – Park nacija

Ceo Istočni Lisabon sagrađen je relativno skoro futurističkom arhitekturom i u stilu savremene umetnosti. Razlog je bio svetski sajam Expo 98, kada je cela istočna obala renovirana i ponovo izgrađena, a to je proglašeno najvećim urbanističkim projektom u Evropi. Danas se ovde nalaze modern zgrade, šoping centri, tu je i predivna Oriente stanica metroa. Kao deo tematike svetskog sajma izgrađen je Ocenarium, najimpresivniji akvarijum na svetu.

Lisabon grad na sedam brda okeanu i reci 8

Pravi doživljaj je i šetnja Monsantom, najvećim parkom u Evropi. Petnaest minuta vožnje od centra grada, putnika dovodi u pravi zeleni raj.

Lisabon – Grad na sedam brda, okeanu i reci!

Tradicionalni prevoz u Lisabonu je tramvaj, a ove stare mašine imaju vrlo tačan i precizan red vožnje tako da stvarno grad možete obići peške, neki imaju liniju samo od vrha do dna ulice.

Ako već nije, ubacite ga na spisak želja…

Uživaćete u ovom gradu, po mišljenju mnogih najposebnijem u Evropi, a avionom do njega možete stići najjeftinije po ceni povratne avio karte već od  216 evra.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar