Malaga – sunce Andaluzije

Pronađen je grad sa najboljom klimom ikada! :)

Malaga je za većinu usputna stanica do plaža i rezortova Coste del Sol, ali oni ne znaju šta propuštaju jer je, nekada čudna mala luka, prošla ozbiljan “makeover”. Ima najprijatniju klimu u Evropi – zimi je najniža temperatura 8, a leti retko ide preko 30 stepeni. Avio kartu za Malagu ćete naći po ceni već za 239 EUR!

Smeštena je u Andaluziji, pa samim tim primorana da parira konkurenciji, Malga je dobila obnovljenu obalu, a u umetnost se slilo više miliona evra zahvaljujući gradonačelniku de la Toreu.

Malaga – sunce Andaluzije

Istorija grada je takođe zanimljiva. Grad su osnovali Feničani, a ime je dobio po njihovoj reči za so – malaka. Za vreme Rimljana Malaga je bila značajna luka .

Šta videti?

Zbog svoje bogate istorije i uticaja raznih naroda, Malaga je puna znamenitosti. Jedna od najznačajnijih je tvrđava Alcazaba (slična Alhambri u Granadi) na brdu Gibralfaro iz 14. veka.

Malaga sunce Andaluzije

Kroz istoriju u gradu su živeli mnogi značajni umetnici, a najznačajniji od njih sigurno je Pablo Picasso kom je posvećen i muzej.

Malaga – sunce Andaluzije

Uz ovaj, obavezno posetite i ostalih 30. Ne, ne morate, ali bez preterivanja to je broj muzeja u ovom gradiću. Svakako, novootvorena podružnica Pompidu centra iz Pariza će vas oduševiti, a ulaz je 7 evra.

Malaga – sunce Andaluzije

Jako zanimljiv deo Malaga je četvrt Soho koju su od skoro “predali” u ruke uličnim umetnicima. I to velikim internacionalnim imenma ove grane umetnosti čiji je zadatak da ulepša deo grada.

Malaga – sunce Andaluzije

Šoping

Pored velike i široke, mermerom popločane, Marqués de Larios ulice, gde ćete naći dizajnirnu odeću po niskim cenama zahvaljujući slabom evru, Malaga je poslastica za one koji vole da istražuju po malim nezavisnim buticima. Za to se uputite u ulicu Andrés Pérez.

Malaga sunce Andaluzije

Gastronomija je tipično mediteranska sa mnogo tapas barova u centru grada. Najčešće se na jelovniku nalazi riba i riblji specijaliteti. Isto tako Malaga je poznata i po vinima, čak više nego po jelima. Do 19. veka, malaška vina bila su jedna od najpoznatijih u Evropi. Kao zahvalnicu za takvo blagonaklono vinorodno područje u gradu je podignut i Vinski muzej u kom možete videti celu istoriju vinarstva ovog područja.

Malaga – sunce Andaluzije

U Malagi se tokom godine održavaju razni festivali, a najpoznatiji je Feria de Malaga. Ovaj festival se održava u čast dolaska katoličkih kraljeva Ferdinanda i Izabele koji su 1487. godine okončali stogodišnju mavarsku vladavinu.

Malaga – sunce Andaluzije

Danas je grad popularan među turistima zbog svog prirodnog položaja i predivnih plaža (koje će vas ionako privući pa ih nismo baš hvalili), ali i zbog toga što je jedan od retkih evropskih gradova koji se može podičiti najprijatnijom klimom. Ovde leto traje skoro šest meseci, a ostatak godine može se opisati kao lagano prolećno vreme.

Srećan put!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar