Stidljivi lepotan Skandinavije

Sever ne mora biti bauk zimi. Malme ima argumente da to i dokaže :)

Nekada lučki grad, Malme nikada nije dobijao onoliko pažnje koliko zaslužuje. On je treći najveći grad u Švedskoj, ali bi uvek bio „druga violina“ za susedni Kopenhagen, koji je na 35 minuta preko moreuza. Status gradića se promenio poslednjih par godina, te je postao interesantan turistima.

Možda je najlepše posetiti Skandinaviju leti, ali prednost Malmea je što ga za razliku od ostatka Švedske odlikuje blaga klima i zime zaista nisu prehladne. U Malmeu vam je dovoljno da uživate 3 – 4 dana.

Naš predlog (ako ste kofeinski zavisnik kao mi) – započnite dan savršenim latte-om u kafiću „Solde“. Iza aparata je svetski prvak u pravljenju najboljeg latte-a. Sam kafić je takođe zanimljiv, sav od betona i izlepljen pravim zrnima kafe.

Prošetajte do Modernog muzeja Malmea. Danas se u njemu se nalazi samo deo eksponata stokholmskog legendarnog muzeja moderne umetnosti, ali je prostor koji zauzima daleko neobičniji. Nekadašnja elektrana može i ovako da izgleda.

Malme stidljivi lepotan Skandinavije (1)

Turning Torso

Zgrada o kojoj svi pričaju! Arhitektonska vežba koja je postala stvarnost, Turning Torso je najzanimljivija moderna građevina u Evropi. Zgrada koja se uvija poput šrafa – od dna ka vrhu pod uglom od 90 stepeni, nalazi se u novoj četvrti (bivša zapadna luka grada koja je srušena) gde su arhitektama ruke bile primetno odrešene. Zanimljive kuće, mogućnost da parkirate brod ispred, vrtovi na krovovima, moderni kafići u luci i pogled na dugački most Öresunds koji spaja Švedsku i Dansku, odnosno Malme i Kopenhagen. Dakle, nemojte propustiti naselje Västra hamnen.

Malme stidljivi lepotan Skandinavije (2)

Kada ogladnite, pođite do Bastarda, najboljeg rastorana u Malmeu. Ovde se radi o mešavini Italije i Španije sa daškom Švedske. Možete odabrati jela iz tri klase – “hladna”, “iz peći na drva” i “iz rerne”.

Preporučujemo supu od volovskog repa i pit od junećeg jezika sa lisičarkama i pasuljem.

Lilla torg

Jedan od najlepših malih trgova na koje ćete naići, a samo ime mu u prevodu znači Mali trg. Nađite mesto u jednom od kafića i posmatrajte kako živi Malme. Lilla torg je mesto na kom se nalaze neki od najpoznatijih kafića i restorana u gradu.

Malme stidljivi lepotan Skandinavije (3)

Sankt Petrikyrkan ( Crkva Svetog Petra ) je gotička crkva iz 14. veka, i najstarija je zgrada u Malmeu. Atraktivna je zbog kasnogotičkih slika na zidovima i svodovima u kapeli, propovedaonici iz 1599. godine, kao i velikog baroknog oltara.

Malme stidljivi lepotan Skandinavije (4)

Kallbadhuset Iz saune, direkt u more – stari je skandinavski običaj. U ovoj legendarnoj sauni možete uživati tokom cele godine. Spektakularan pogled na zaliv samo dodaje vrednost ovoj atrakciji koju posećuju i turisti i lokalci.

Malme stidljivi lepotan Skandinavije (5)

Zbog Malmea vredi preleteti Evropu!

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar