Marsej – grad luka na lošem glasu

Grad loših momaka i Evropska prestonica kulture. Egzotičan miks!

Grad na jugu Francuske nikad nije bio smatran značajnim turističkim odredištem. Ipak, Marsej nudi toliko toga da je prava šteta da ga ne vidite. 

Marsej, drugi francuski grad po veličini (Lion je veći ako gledamo i okolinu), nekada je bio na prilično lošem glasu. Krivicu (osim činjenica) snosi i Holivud, s obzirom da je u filmu ‘Francuska veza’, prikazan kao evropska prestonica trgovine drogom. Tek je zadnjih desetak godina počeo da otkriva i onu drugu stranu grada, koja je kulturnija i poželjna za videti.

Avio karte Marsej

Šta videti?

Canebière je glavna gradska arterija u starom delu grada, duga 1 km, proteže se od Stare luke (Vieux-port) do kvarta Réformés. U ovoj ulici je 1934. ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. 

Marsej grad luka na lošem glasu

Marsej ima najveću trgovačku luku, posle Roterdama, a Le Vieux Port (Stara luka) se nalazi u samom istorijskom centru. Za turiste je naročito atraktivna riblja pijaca koja je tu smeštena preko dana. Staru luku su osnovali stari Grci još 600. godine stare ere, kada su uspostavili trgovački punkt ili emporion.

Avio karte Marsej

Opera je dugo bila najpoznatija građevina Marseja – podignuta je krajem 18. veka, u stilu u kojem su se tada gradile opere u ostalim francuskim gradovima poput Liona i Bordoa. Godine 1919. zgrada je skoro potpuno uništena u požaru, ali je uspešno rekonstruisana u art deko stilu. 

Marsej grad luka na lošem glasu

Notre Dame de la Garde je ogromna crkva, smeštena na uzvišenju iznad centra grada, odakle se pruža po mnogima najlepši pogled na Marsej. Oko crkve se mogu primetiti olupine čamaca, jer su ribari nekad donosili čamce ovamo kako bi ih osveštali pred odlazak u ribolov. 

Avio karte Marsej

Ile d’If je jedno od ostrva arhipelaga nedaleko od obale, na kojem se nalazi tvrđava u kojoj je u romanu Aleksandra Dime bio zatočen Grof Monte Kristo. 

Marsej grad luka na lošem glasu

Obavezno razgledajte i četvrt Panier, koji je puna muzeja i ima karakterističan izgled, čak malo podseća na kvartove Lisabona. Kad ste već ovde bacite pogled i na stambeni blok La Cite Radieuse, čiju izgradnju potpisuje slavni Le Corbusier.

Marsej grad luka na lošem glasu

Što se hrane tiče, postoji mnoštvo sjajnih mesta na kojima ne smete propustiti da probate bouillabaisse, tradicionalni provansalski brudet koji potiče baš iz Marseja… Jedan od najboljih restorana je Chez Ida, sa super ambijentom, a posete su vredni i AM par Alexandre Mazzia i nešto povoljniji, Da Paolo.

Okolina Marseja

Aix-en- Province je glavni grad Provanse, nalazi se u unutrašnjosti na samo 30 km od Marseja malim, ali besprekorno održavanim lokalnim putem. Za razliku od Marseja koji je lučki velegrad, Aix je manji, ali vidljivo bogatiji i sređeniji grad. Možete TGV brzim vozom, stžete dok ste rekli keks.

Marsej grad luka na lošem glasu

Kan je takođe relativno blizu, nekih 150 kilometara udaljenosti, pa ako ste u mogućnosti nemojte ga zaobići jer… Kan!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar